Φαρμακοεπιδημιολογία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Φαρμακοεπιδημιολογία είναι ένας σύγχρονος επιμέρους κλάδος της Φαρμακολογίας, σύνθετος, με αντικείμενο έρευνας και μελέτης τη χρήση και τα αποτελέσματα των φαρμάκων σε πληθυσμούς ανθρώπων. Στη μελέτη αυτή συμμετέχουν ο κλάδος της Φαρμακοθεραπευτικής, της Επιδημιολογίας, εξ ου και η σύνθετη διεθνής ονομασία του καθώς επίσης ο κλάδος της Φαρμακοτεχνίας και κατ΄ αντικείμενο κλάδος της Στατιστικής.

Βασικότερη μελέτη του κλάδου αυτού είναι η εκτίμηση της πιθανότητας των ευεργετικών επιδράσεων ή των δυσμενών επιπτώσεων των ευρύτερα χορηγουμένων φαρμάκων σε πληθυσμούς, όπως επίσης και τις φαρμακευτικές αγωγές που θα πρέπει ν΄ ακολουθηθούν κατά περίπτωση σε επιδημιακές νόσους, ακολουθώντας εν προκειμένω διάφορες μεθόδους. Στη δράση αυτών ιδιαίτερη βαρύτητα έχουν οι υγειονομικοί έλεγχοι που επεκτείνονται γενικότερα.

Οι μελέτες και οι προτάσεις του κλάδου αυτού υποβάλλονται στους κρατικούς εποπτικούς φορείς που είναι και οι καθ΄ ύλη αρμόδιοι στη λεγόμενη φαρμακοεπαγρύπνηση που ήδη ασκείται σ΄ όλα τα ανεπτυγμένα κράτη, δια της οποίας και παρακολουθείται η διακίνηση των φαρμάκων και ο αποκλεισμός εκείνων που παρουσιάζουν ευρείες ανεπιθύμητες παρενέργειες. Στην Ελλάδα αρμόδιοι φορείς είναι το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΦ.

Τέλος σημειώνεται ότι ο κλάδος της Φαρμακοεπιδημιολογίας πρωτοεμφανίστηκε το 1960 στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα σε πρόγραμμα ελέγχου που επιχειρήθηκε από το Johns Hopkins Hospital και το Boston Collaborative πρόγραμμα επιτήρησης των ναρκωτικών. Οι εξειδικευμένοι στον κλάδο αυτό ονομάζονται "Φαρμακοεπιδημιολόγοι".

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Εθνικό Συνταγολόγιο και Συμπλήρωμα" Εκδ. ΕΟΦ Αθήνα 1997.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ευρωπαϊκή Φαρμακοεπαγρύπνηση και Φαρμακοεπιδημιολογία - Eu2p