Φίλιππος Γ΄ της Μακεδονίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φίλιππος Γ' ο Μακεδών
Περίοδος323 - 317 π.Χ.
ΠροκάτοχοςΑλέξανδρος Γ' ο Μακεδών
ΔιάδοχοςΑλέξανδρος Δ' ο Μακεδών
Γέννηση359 π.Χ.
Πέλλα
Θάνατος317 π.Χ.
Πέλλα
ΣύζυγοςΑνταία Ευρυδίκη της Μακεδονίας
ΟίκοςΔυναστεία των Αργεαδών
ΠατέραςΦίλιππος Β΄ της Μακεδονίας
ΜητέραΦίλινα
ΘρησκείαΑρχαία ελληνική θρησκεία
ΕθνικότηταΈλληνας
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Φίλιππος Γ΄ ο Αρριδαίος (359 π.Χ. - 25 Δεκεμβρίου 317 π.Χ.) από την Δυναστεία των Αργεαδών, ήταν βασιλιάς της Μακεδονίας (323 - 317), διάδοχος του ετεροθαλούς αδελφού του Αλεξάνδρου Γ΄ του Μεγάλου.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του Φίλιππου Β΄ της Μακεδονίας και της 2ης συζύγου του Φιλίνας από τη Λάρισα. Ο Φίλιππος Β΄ νυμφεύτηκε σε 5ο γάμο την Ολυμπιάδα και απέκτησε τον Αλέξανδρο Γ΄.

Ο Φίλιππος Γ΄ ήταν πνευματικά ασταθής από την παιδική του ηλικία, πιθανώς από υπαιτιότητα της Ολυμπιάδας, η οποία ήθελε να δει στο θρόνο τον γιο της Αλέξανδρο Γ΄. Μετά το θάνατο του Αλέξανδρου Γ΄ ανακηρύχτηκε βασιλιάς από τον Μακεδονικό στρατό με την ονομασία Φίλιππος ο Γ΄ της Μακεδονίας. Στην ουσία ήταν μια μαριονέτα στα χέρια του Περδίκκα, που ουσιαστικά κυβερνούσε. Λίγο αργότερα ο Φίλιππος Γ΄ νυμφεύτηκε την Ανταία Ευρυδίκη, κόρη της Κυνάνης. Ύστερα από τη δολοφονία του Περδίκκα στην Αίγυπτο, ο Πείθων ανέλαβε την φύλαξη του Φίλιππου Γ΄ Αρριδαίου. Ο Φίλιππος Γ΄ και η γυναίκα του Ανταία Ευρυδίκη επέστρεψαν στη Μακεδονία κάτω από τη φύλαξη του Αντίπατρου. Ο Αντίπατρος πέθανε το 319 π.Χ. και η φύλαξη του Αρριδαίου πέρασε στον Πολυπέρχοντα, αλλά η Ανταία Ευρυδίκη, θορυβημένη από τον ερχομό της Ολυμπιάδας στη Μακεδονία, αναζήτησε τη βοήθεια τού Κασσάνδρου, γιού τού Αντίπατρου. Κατά τη διάρκεια μίας προσπάθειας να αποκρούσουν τις δυνάμεις της Ολυμπιάδας και του συμμάχου της Αιακίδη βασιλιά της Ηπείρου (εξαδέλφου της), οι στρατιώτες τού Αρριδαίου αυτομόλησαν στην Ολυμπιάδα, η οποία διέταξε το θάνατο του Αρριδαίου και της γυναίκας του Ανταίας Ευρυδίκης. Είχε βασιλέψει μόλις 6 χρόνια. Αργότερα ο Κάσσανδρος μετέφερε τα οστά του Αρριδαίου και της γυναίκας του στις Αιγές.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]