Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από ΦΑΟ)

Συντεταγμένες: 41°52′56″N 12°29′18″E / 41.8823°N 12.4883°E / 41.8823; 12.4883

Διεθνής Οργάνωση
Τροφίμων και Γεωργίας
Το έμβλημα της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας με τη λατινική φράση Fiat Panis ("Εγένετο άρτος")
ΣυντομογραφίαFAO
Ίδρυση1945
ΤύποςΕξειδικευμένος οργανισμός
ΈδραΡώμη
ΕπικεφαλήςΧοσέ Γκραζιάνο ντα Σίλβα
Μητρική οργάνωσηECOSOC
Ιστότοποςwww.fao.org
Το μέγαρο FAO στη Ρώμη

Η Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας, (αγγλικά: Food and Agriculture Organization, FAO) είναι ένας διεθνής διακρατικός οργανισμός και αποτελεί εξειδικευμένη διεύθυνση του ΟΗΕ.[1]

Η ιδέα της δημιουργίας του FAO ανήκει στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Φραγκλίνο Ρούσβελτ, στο Χοτ Σπριγκς στη Βιρτζίνια, το 1943, όταν τότε 34 κράτη-μέλη του ΟΗΕ συγκρότησαν τον διεθνή αυτόν οργανισμό του οποίου και η πρώτη σύνοδος συνήλθε στο Κεμπέκ (Καναδά) τον Οκτώβριο του 1945, όπου και συνομολογήθηκε και υπεγράφη ο καταστατικός χάρτης του. Η έδρα σήμερα του FAO είναι στη Ρώμη (Ιταλία).

Η έδρα του είναι η Ρώμη και στα 194 μέλη του συμπεριλαμβάνεται και η Ρωσία από τις 11 Απριλίου 2006.[2] Έχει ως σκοπό τη βελτίωση του επιπέδου διατροφής των κατοίκων των αναπτυσσόμενων χωρών, την εξασφάλιση και βελτίωση των συστημάτων παραγωγής και διανομής των γεωργικών πόρων και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των αγροτικών, κτηνοτροφικών και αλιευτικών πληθυσμών, με απώτερο σκοπό τη συμβολή τους στην ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

Σύνθεση και λειτουργία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Συμβούλιο αποτελείται από 27 μέλη τα οποία εκλέγονται για μια τριετία από τη Συνέλευση ή Γενική Διάσκεψη, που αποτελεί το εκτελεστικό όργανο και εξασφαλίζει τη συνέχεια της δράσης του οργανισμού, έχοντας υπό συνεχή παρακολούθηση την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η γεωργία και το επίπεδο διατροφής στο κόσμο. Διαθέτει περιφερειακά γραφεία που εδρεύουν στην Ουάσινγκτον, στο Κάιρο, στην Μπανγκόκ, στο Σαντιάγο και στο Ρίο ντε Τζανέιρο.[3] Η Συνέλευση εκλέγει επίσης το συμβούλιο που συγκροτείται από εκπροσώπους 49 Κρατών-μελών. Η Συνέλευση ή Γενική Διάσκεψη εκλέγει επίσης τον Γενικό Διευθυντή. Για την περίοδο Ιανουάριος 2012 μέχρι Ιούλιος 2015 Διευθυντής έχει εκλεγεί ο Χοσέ Γκραζιάνο ντα Σίλβα (José Graziano da Silva), από τη Βραζιλία, ο οποίος διαδέχθηκε το Ζακ Ντιούφ.

Δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για την πραγματοποίηση των σκοπών αυτών ο FAO:

  • Διατηρεί μια υπηρεσία πληροφοριών που συγκεντρώνει στοιχεία και στατιστικές σχετικά με τη διατροφή, τη γεωργία, την υδατοκαλλιέργεια και την αλιεία και τη δασοκομία.
  • Αναπτύσσει δράση σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για τη βελτίωση όλων των πλευρών της παραγωγής, του εμπορίου, της συντήρησης και μεταφοράς των προϊόντων της γεωργίας και της αλιείας.
  • Προσφέρει τεχνική βοήθεια, που άπτεται στους διάφορους τομείς της αρμοδιότητά της, στα κράτη μέλη τα οποίας ανήκουν στην οργάνωση, όταν το ζητήσουν.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «United Nations - Structure and Organization». 
  2. Οι χώρες που δεν είναι μέλη είναι, το Μπρουνέι, Λίχτενσταϊν, Βατικανό και η Σιγκαπούρη.
  3. Εγκυκλοπαίδεια Δομή, τόμ. 29 σ.641 ISBN 960-8177-81-2

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Α. Ζιμπουλάκη "Διεθνές Δίκαιο" - Αθήνα 1979 σ.131.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Organisation des Nations unies pour l'alimentation et l'agriculture της Γαλλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).