Τόμας Αστλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τόμας Αστλ
Γέννηση22  Δεκεμβρίου 1735[1][2]
Yoxall[3]
Θάνατος1  Δεκεμβρίου 1803[1][2]
Μπάτερσι[3]
ΤέκναPhilip Hills και Edward Astle
Βραβεύσειςεταίρος της Βασιλικής Εταιρείας του Εδιμβούργου (23  Ιανουαρίου 1786), Μέλος της Εταιρείας Αρχαιοτήτων και Εταίρος της Βασιλικής Εταιρίας
Επιστημονική σταδιοδρομία
ΑξίωμαKeeper of the Records in the Tower of London (1783)
Ιδιότηταπαλαιογράφος

Ο Τόμας Αστλ (αγγλικά: Thomas Astle, 22 Δεκεμβρίου 1735 - 1 Δεκεμβρίου 1803) υπήρξε Άγγλος αρχαιοδίφης και παλαιογράφος.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 1735 στο Γιόξολ της Βρετανίας. Πατέρας του ήταν ο δασονόμος Ντάνιελ Αστλ, ο οποίος τον προόριζε και αυτόν για το ίδιο επάγγελμα. Ωστόσο, ο Τόμας προτίμησε να ακολουθήσει κάποιο άλλο επάγγελμα. Πήγε στο Λονδίνο κι έπιασε δουλειά. Του ανατέθηκε η σύνταξη ενός ευρετηρίου των χειρογράφων της συλλογής Harleian (Harleian Collection). Έγινε μέλος της «Εταιρείας των Αρχαιοδιφών του Λονδίνου» («Society of Antiquaries of London») το 1763, ενώ περίπου την ίδια εποχή προσελήφθη από τον Τζωρτζ Γκρενβίλλ, ο οποίος του ανέθεσε την καταγραφή χειρογράφων. Το 1766 έγινε μέλος της «Βασιλικής Κοινωνίας του Λονδίνου προς Βελτίωση των Γνώσεων Φυσικής» («The Royal Society of London for Improving Natural Knowledge»), ενώ το ίδιο έτος του προτάθηκε από μια επιτροπή της Βουλής των Λόρδων (House of Lords), να εκτυπώσει τα ιστορικά ντοκουμέντα της Βουλής. Για το έργο αυτό όμως ο ίδιος πρότεινε τον πεθερό του. Κατά την διάρκεια της υπόλοιπης ζωής του ανέλαβε πολλά σημαντικά αξιώματα. Απεβίωσε την 1η Δεκεμβρίου 1803, σε ηλικία 69 ετών, αφήνοντας εννέα απογόνους.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Rosemary Sweet (2004), «Antiquaries: The Discovery of the Past in Eighteenth-Century Britain»