Τσιν Σι Χουάνγκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τσιν Σι Χουάνγκ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
趙政 (Παραδοσιακά Κινεζικά)
Γέννηση259 π.Χ.
Χαντάν
Θάνατος210 π.Χ.
Guangzong County
Αιτία θανάτουChinese alchemical elixir poisoning
Τόπος ταφήςMausoleum of the First Qin Emperor
Χώρα πολιτογράφησηςΔυναστεία των Κιν
Τσιν
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΠαλαιά Κινεζικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
αυτοκράτορας
ηγεμόνας
μονάρχης
Οικογένεια
ΤέκναΤσιάνγκ Λι
Πούνσου Τάο
Ζιγίνγκ[1]
Κιν Ερ Σι
Φουσού
ΓονείςΒασιλιάς Ζουανγκξιάνγκ του Κιν και Βασίλισσα Ντουαγκέρ Ζάο
ΑδέλφιαΖιγίνγκ
Chengjiao
ΟικογένειαΔυναστεία των Κιν
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμακινέζοι αυτοκράτορες (221 π.Χ.–210 π.Χ., Δυναστεία των Κιν)
Chinese king (247 π.Χ.–221 π.Χ., Τσιν)
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Τσιν Σι Χουάνγκ

Ο Τσιν Σι Χουάνγκ (秦始皇, 259 π.Χ. - 10 Αυγούστου 210 π.Χ.), γνωστός και ως Γινγκ Ζενγκ, ήταν ο πρώτος αυτοκράτορας της Κίνας. Εμφανίζεται και με το όνομα Τσιν Σι Χουάνγκ Τι ή Τσιν Σι Χουάνγκ Ντι ((Κινέζικα)秦始皇帝) που σημαίνει αυτοκράτορας Τσιν Σι Χουάνγκ.

Ξεκίνησε ως βασιλιάς μιας κινέζικης πολιτείας στην περίοδο των εφτά Μαχόμενων Πολιτειών της κινέζικης ιστορίας το 246 π.Χ. σε ηλικία 13 ετών. Το 221 π.Χ. έχοντας ενοποιήσει όλες τις μαχόμενες κινέζικες πολιτείες σε μία χώρα, η οποία ονομάστηκε από το όνομά του Κίνα, έγινε ο πρώτος αυτοκράτορας της. Κυβέρνησε μέχρι να πεθάνει το 207 με 210 π.χ. στην ηλικία των 50 ετών περίπου. Ήταν ο μοναδικός αυτοκράτορας της δυναστείας των Τσιν, ενώ τον διαδέχθηκε η δυναστεία των Χαν. Ο ίδιος αποκαλούσε τον εαυτό του γιο του ουρανού, έναν τίτλο που διατήρησαν και οι επόμενοι αυτοκράτορες.

Όταν πέθανε χτίστηκε προς τιμήν του ένα μαυσωλείο στην πόλη Σιάν στην περιοχή Σαανσί, στο οποίο ενταφιάστηκε ένας στρατός από 6000-8000 περίπου πήλινα αγάλματα που αναπαριστούν πολεμικές μονάδες. Το πλήθος των στρατιωτών που επιστρατεύθηκαν κατά τη διάρκεια της ενοποίησης από τον Τσιν Σι Χουάνγκ και τις άλλες πολιτείες ήταν ο μεγαλύτερος της ιστορίας μέχρι τις σταυροφορίες.

Ο Τσιν Σι Χουάνγκ προσπάθησε να δημιουργήσει ένα οργανωμένο κινέζικο κράτος. Πολέμησε εναντίον των Ούνων και επί της βασιλείας του αποπερατώθηκε το σινικό τείχος. Διέταξε την καύση όλων των κομφουκιανιστικών βιβλίων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]