Τσάρλτον Ίστον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Τσάρλτον Χέστον)
Τσάρλτον Ίστον
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Charlton Heston (Αγγλικά)
ΓέννησηΤζον Τσαρλς Κάρτερ
4  Οκτωβρίου 1923[1][2][3]
Έβανστον[4]
Θάνατος5  Απριλίου 2008[5][1][6]
Μπέβερλι Χιλς
Αιτία θανάτουπνευμονία και νόσος Αλτσχάιμερ
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Τόπος ταφήςΚαλιφόρνια
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΘρησκείαΕπισκοπική Εκκλησία
Ύψος189 cm (2006) Edit this on Wikidata
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΑγγλικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά[7]
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο Νορθουέστερν
Northwestern University School of Communication
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός τηλεόρασης
ηθοποιός ταινιών
σκηνοθέτης κινηματογράφου
ηθοποιός φωνής
συγγραφέας
αυτοβιογράφος
ηθοποιός θεάτρου
συνδικαλιστής
ηθοποιός[8]
σεναριογράφος[9]
κοινωνικός ακτιβιστής
Περίοδος ακμής1950 - 2003
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΡεπουμπλικανικό Κόμμα και Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ
Οικογένεια
ΣύζυγοςΛύντια Κλάρκε (1944–2008)
ΤέκναΦρέιζερ Κλάρκε Ίστον
ΓονείςRussel Whitford Carter[10] και Lila Charlton[10]
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΒ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαPresident of SAG (1965–1971)[11]
ΒραβεύσειςΠροεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας
Ανθρωπιστικό Βραβείο Τζιν Χέρσολτ (3  Απριλίου 1978)[12]
Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου (4  Απριλίου 1960)[13]
Παγκόσμιο θεατρικό βραβείο (1950)[14]
βραβείο συνολικής προσφοράς του σωματείου ηθοποιών
βραβείο Κένεντι
Χρυσή Σφαίρα Σέσιλ Ντε Μιλ (1966)
Διοικητής του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων (16  Μαρτίου 1997)[15]
αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλιγουντ[16]
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Ο Τσάρλτον Ίστον στο ρόλο του Μπεν Χουρ στην ομώνυμη ταινία του 1959

Ο Τσάρλτον Χέστον[17][18] ή Τσάρλτον Ίστον[19][20] (Αγγλικά: Charlton Heston [ˈt͡ʃɑɹltən ˈhɛstən] πραγματικό όνομα: Τζον Τσαρλς Κάρτερ, John Charles Carter, 4 Οκτωβρίου 1923 - 5 Απριλίου 2008) ήταν Αμερικανός ηθοποιός του κινηματογράφου, του θεάτρου και της τηλεόρασης και πολιτικός ακτιβιστής.

Ως σταρ του Χόλυγουντ, εμφανίστηκε σε 100 σχεδόν ταινίες μέσα σε ένα διάστημα 60 ετών. Ενσάρκωσε τον Μωυσή στην επική ταινία του 1956 Οι Δέκα Εντολές (The Ten Commandments), για την οποία έλαβε την πρώτη του υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα Α' Ανδρικού Ρόλου. Πρωταγωνίστησε επίσης στην ταινία Ο Άρχων του Κακού (Touch of Evil, 1958) με τον Όρσον Ουέλς, Μπεν Χουρ (Ben Hur, 1959), για την οποία κέρδισε το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου[21][22][23], Ελ Σιντ (El Cid, 1961) και Ο άνθρωπος που ήρθε από το μέλλον (Planet of the Apes, 1968). Πρωταγωνίστησε επίσης στις ταινίες Το Όγδοο Θαύμα (The Greatest Show on Earth, 1952), Το Μυστικό των Ίνκας (Secret of the Incas, 1954), Ματωμένοι Ορίζοντες (The Big Country, 1958) και Η Ωραιότερη Ιστορία του Κόσμου (The Greatest Story Ever Told, 1965).

Υποστηρικτής αρχικά του δημοκρατικού κόμματος και των αστικών δικαιωμάτων τη δεκαετία του 1960, ο Ίστον έγινε ρεπουμπλικανός από το 1987 και ίδρυσε μια συντηρητική πολιτική δράση που υποστήριζε τον Ρόναλντ Ρήγκαν. Ο πιο δημοφιλής ρόλος του Ίστον στην πολιτική ήρθε όταν έγινε πρόεδρος για πέντε χρόνια στο National Rifle Association, από το 1998 έως το 2003.

Το 2003 διαγνώστηκε με τη νόσο Αλτσχάιμερ και αποσύρθηκε τόσο από την υποκριτική όσο και από την προεδρία στο NRA. Πέθανε στις 5 Απριλίου 2008, σε ηλικία 84 ετών, από πνευμονία.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τσάρλτον Ίστον γεννήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 1923. Μητέρα του ήταν η Λίλλα (1899-1994) και πατέρας του ο Ράσελ Ουίτφορντ Κάρτερ (1897-1966). Πολλές πηγές αναφέρουν ότι γεννήθηκε στο Έβανστον του Ιλινόις. Ωστόσο, η αυτοβιογραφία του Ίστον αναφέρει ως πόλη γέννησης το No Man's Land του Ιλινόις, το οποίο συχνά αναφέρεται στην περιοχή Γουίλμετ, ένα εύπορο προάστιο του Σικάγου.

Ο Ίστον ανέφερε σε μια συνέντευξη του 1995 ότι δεν ήταν πολύ καλός στο να θυμάται διευθύνσεις ή την παιδική ηλικία του. Ήταν εν μέρει από σκωτσέζικη καταγωγή, αλλά στο μεγαλύτερο μέρος ήταν αγγλικής καταγωγής. Οι πρώτοι μετανάστες πρόγονοί του έφτασαν στην Αμερική από την Αγγλία τη δεκαετία του 1600. Οι προ-παππούδες από την πλευρά της μητέρας του ήταν ο Άγγλος Γουίλιαμ Τσάρλτον από το Σάδερλαντ και η Σκωτσέζα Mary Drysdale Charlton. Μετανάστευσαν στον Καναδά όπου η γιαγιά του, Marian Emily Charlton, γεννήθηκε το 1872.

Στην αυτοβιογραφία του, ο Ίστον αναφέρεται στον πατέρα του ο οποίος εργαζόταν στην εταιρεία κατασκευών της οικογένειάς του. Όταν ο Ίστον ήταν βρέφος, η εργασία του πατέρα του ανάγκασε την οικογένεια να μετακομίσει στο Μίσιγκαν. Ήταν ένα αστικό και αρκετά δασικό κομμάτι του κράτους όπου ο Ίστον έζησε μια απομονωμένη αλλά ειδυλλιακή περίοδο, περνώντας τον περισσότερο χρόνο του κυνηγώντας και ψαρεύοντας στην περιοχή.

Όταν ο Ίστον ήταν 10 ετών, οι γονείς του πήραν διαζύγιο αφού είχαν αποκτήσει τρία παιδιά. Η μητέρα του ξαναπαντρεύτηκε και τα αδέρφια του Ίστον, η μικρότερη αδερφή του Λίλα και ο αδερφός του Άλαν, μετακόμισαν στο Γουίλμετ. Ο Ίστον φοίτησε στο λύκειο New Trier. Θυμάται :

Όλα τα παιδιά έπαιζαν παιχνίδια αλλά εγώ τα έκανα τα περισσότερα από όλους. Ακόμα και όταν μετακομίσαμε στο Σικάγο, ήμουν περισσότερο ή λιγότερο ένα μοναχικό άτομο. Ζήσαμε σε ένα προάστιο του North Shore, όπου ήμουν έξω από τα νερά μου, καθώς τα άλλα παιδιά έμοιαζαν να είναι πλούσια και να γνωρίζουν από κορίτσια.

Ο Ίστον ήταν επισκοπελιανός και περιγράφηκε ως "ένας πνευματώδης άνδρας" ο οποίος "σεβάστηκε τις θρησκευτικές παραδόσεις" και "συμμετείχε στα ιστορικά γεγονότα της θρησκευτικής πίστης"

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ίστον συχνά ανέφερε ότι παρόλο που μεγάλωσε στο βόρειο Μίσιγκαν, σε μια αστική περιοχή, συχνά περιπλανιόταν στο δάσος, "δημιουργώντας" χαρακτήρες από βιβλία που είχε διαβάσει. Αργότερα, στο λύκειο, συμμετείχε στο τμήμα υποκριτικής του New Trier και ανέβασε τη διασκευή του Peer Gynt, από το ομώνυμο έργο του Ίψεν, σε σκηνοθεσία του David Bradley.

Από το Winnetka Community Theatre (ή το Winnetka Dramatist's Guild, όπως ήταν τότε γνωστό), στο οποίο ήταν ενεργό μέλος, κέρδισε μια υποτροφία για να σπουδάσει στο Northwestern University, μεταξύ των καθηγητών ήταν η Alvina Krause. Αρκετά χρόνια αργότερα, ο Ίστον συνεργάστηκε με τον Bradley στην παραγωγή της πρώτης ακουστικής εκδοχής του έργου Ιούλιος Καίσαρας του Σαίξπηρ, στο οποίο ο Ίστον ενσάρκωσε τον Μάρκο Αντώνιο.

Βραβεύτηκε με βραβείο Jean Hersholt Humanitarian Award το 1978 από την Ακαδημία των Όσκαρ καθώς και με Cecil B. DeMille Award για την προσφορά του στην έβδομη τέχνη στις Χρυσές Σφαίρες του 1967.

Αρρώστια και θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1996 ο Ίστον έκανε μια εγχείρηση στο ισχίο. Το 1998 διαγνώστηκε με καρκίνο του προστάτη. Μετά από θεραπεία με ακτινοβολία, ο καρκίνος υπέστη ύφεση. Τον Μάιο και Ιούνιο του 2000 παραδέχτηκε δημόσια ότι ακολούθησε θεραπεία για να αντιμετωπίσει τον αλκοολισμό σε μια κλινική στη Γιούτα.

Στις 9 Αυγούστου 2002 ανακοίνωσε δημόσια ότι είχε διαγνωστεί με συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ. Τον Ιούλιο του 2003, στην τελευταία δημόσια εμφάνισή του, ο Ίστον έλαβε το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας στον Λευκό Οίκο από τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους. Τον Μάρτιο του 2005 αρκετές εφημερίδες ανέφεραν ότι η οικογένεια και οι φίλοι του ήταν σοκαρισμένοι από την πρόοδο της αρρώστιας του και ότι κάποιες φορές ήταν αδύνατον να σηκωθεί από το κρεβάτι.

Ο Ίστον πέθανε το πρωί της 5ης Απριλίου 2008, στο σπίτι του στο Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνια, με τη γυναίκα του Λυδία, 64 ετών, να είναι στο πλευρό του. Παρόντες ήταν επίσης ο γιος του, Fraser Clarke Heston, και η υιοθετημένη κόρη του, Holly Ann Heston. Η αιτία θανάτου δεν αποκαλύφθηκε από την οικογένεια. Έναν μήνα αργότερα, τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο θάνατός του προκλήθηκε από πνευμονία.

Συλλυπητήρια μηνύματα έδωσαν πολιτικοί ηγέτες, ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους αποκάλεσε τον Ίστον "έναν άνθρωπο με χαρακτήρα και ακεραιότητα, με μια μεγάλη καρδιά ... Υπηρέτησε την πατρίδα του κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, συμμετείχε ενεργά στο κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα, ηγήθηκε ενός εργατικού κόμματος και υπερασπίστηκε τα δικαιώματα της δεύτερης τροπολογίας της Αμερικής". Η πρώην Πρώτη Κυρία Νάνσυ Ρήγκαν είπε ότι ήταν συντετριμμένη από τον θάνατο του Ίστον και διάβασε το εξής απόσπασμα "Δεν θα ξεχάσω ποτέ τον Τσακ ως ήρωα στους ρόλους που ενσάρκωσε στη μεγάλη οθόνη, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι τον θεωρούσα έναν ήρωα στη ζωή για όλες εκείνες τις φορές που τάχθηκε υπέρ του Ρόννι σε ό,τι κι αν έκανε"

Η κηδεία του Ίστον πραγματοποιήθηκε στις 12 Απριλίου 2008, σε μια τελετή όπου συμμετείχαν 250 άτομα, συμπεριλαμβανομένης της Νάνσυ Ρήγκαν και αστέρων του Χόλυγουντ όπως ο τότε κυβερνήτης της Καλιφόρνια Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, η Olivia de Havilland, ο Keith Carradine, η Pat Boone, ο Tom Selleck, ο Όλιβερ Στόουν (ο οποίος είχε επιλέξει τον Ίστον στην ταινία του 1999 Any Given Sunday), ο Rob Reiner και ο Christian Bale.

Η κηδεία πραγματοποιήθηκε στην εκκλησία του Αγίου Ματθαίου στο Pacific Palisades, την εκκλησία όπου ο Ίστον παραχωρούσε τις υπηρεσίες του κάθε Κυριακή από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Αποτεφρώθηκε και οι στάχτες του δόθηκαν στην οικογένειά του.

Φιλμογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κινηματογράφος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1941 - 1959[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Ταινία Ελληνικός τίτλος Σκηνοθέτης Βραβεύσεις
1941 Peer Gynt Ντέιβιντ Μπράντλεϊ
1950 Julius Caesar Ντέιβιντ Μπράντλεϊ
Dark City Σκοτεινή πόλις Γουίλιαμ Ντίτερλι
1952 The Greatest Show on Earth Το Όγδοο Θαύμα Σέσιλ Μπι ΝτεΜιλ
Ruby Gentry Κολασμένοι πόθοι Κινγκ Βίντορ
The Savage Ματωμένος φρουρός Τζορτζ Μάρσαλ
1953 The President's Lady Η στιγματισμένη Χένρι Λέβιν
Pony Express Ο ταχυδρόμος του πεπρωμένου Τσαρλς Μαρκίς Γουόρεν
Arrowhead Ματωμένο στιλέτο Τσαρλς Μαρκίς Γουόρεν
Bad for Each Other Έρβιν Ρέιπερ
1954 The Naked Jungle Γυμνή ζούγκλα Μπάιρον Χάσκιν
Secret of the Incas Το μυστικό των Ίνκας Τζέρι Χόπερ
1955 The Far Horizons Αποστολή γιγάντων Ράντολφ Ματέ
The Private War of Major Benson Τζέρι Χόπερ
Lucy Gallant Θέλω να μ' αγαπήσεις Ρόμπερτ Πάρις
1956 The Ten Commandments Οι δέκα εντολές Σέσιλ Μπι ΝτεΜιλ Υποψήφιος - Χρυσή Σφαίρα - Καλύτερη ερμηνεία σε δράμα
1957 Three Violent People Τρεις βίαιοι άνθρωποι Ρούντολφ Ματέ
1958 Screen Snapshots: Salute to Hollywood
Touch of Evil Ο άρχων του κακού Όρσον Γουέλς
The Big Country Ματωμένοι Ορίζοντες Γουίλιαμ Γουάιλερ
The Buccaneer Λαφιτέ, ο πειρατής Άντονι Κουίν
1959 Ben-Hur Μπεν Χουρ Γουίλιαμ Γουάιλερ Νικητής - Όσκαρ Α' ανδρικού ρόλου
Υποψήφιος - Χρυσή Σφαίρα - Καλύτερη ερμηνεία σε δράμα
The Wreck of the Mary Deare Γίγαντες του Ατλαντικού Μάικλ Άντερσον

1961 - 1970[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην ταινία Το όγδοο θαύμα (1952)
Ο Τσάρλτον Ίστον (δεξιά) το 1963 μαζί με τους Σίντνεϊ Πουατιέ (αριστερά και Χάρι Μπελαφόντε (κέντρο)
Έτος Ταινία Ελληνικός τίτλος Σκηνοθέτης Βραβεύσεις
1961 El Cid Ελ Σιντ Άντονι Μαν
1962 The Pigeon That Took Rome Κατάσκοπος στη Ρώμη Μελβίλ Σάβελσον Υποψήφιος - Χρυσή Σφαίρα - Καλύτερη ερμηνεία σε δράμα
1963 Diamond Head Γκάι Γκριν
55 Days at Peking 55 Μέρες στο Πεκίνο Νίκολας Ρέι
The Five Cities of June Μπρους Χέρσεζον
1965 The Greatest Story Ever Told Η Ωραιότερη Ιστορία του Κόσμου Τζορτζ Στίβενς
The Agony and the Ecstasy Αγωνία και Έκστασις Κάρολ Ριντ
Major Dundee Η ταξιαρχία των εκδικητών Σαμ Πέκινπα
The War Lord Ο κυρίαρχος Φρανκλιν Τζ. Σάφνερ
1966 Khartoum Χαρτούμ Μπέιζιλ Ντίρντεν
1967 All About People Σολ Ρούμπιν
While I Run This Race Έντμουντ Λίβι
1968 Counterpoint Νύχτες κολάσεως Ραλφ Νέλσον
Will Penny Ο μεγάλος σκληρός Τομ Γκρις
Planet of the Apes Ο άνθρωπος που ήρθε από το μέλλον /
Ο πλανήτης των πιθήκων
Φράνκλιν Τζ. Σάφνερ
1969 Number One Ο πρωταθλητής Τομ Γκρις
1970 Beneath the Planet of the Apes Επιστροφή στον Πλανήτη των Πιθήκων Τεντ Ποστ
The Hawaiians Ο κυρίαρχος των νήσων Τομ Γκρις
Julius Caesar Ιούλιος Καίσαρ Στιούαρτ Μπουρτζ

1971 - 1980[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Ταινία Ελληνικός τίτλος Σκηνοθέτης Βραβεύσεις
1971 The Omega Man Ο άνθρωπος που αντίκρισε την κόλαση Μπόρις Σίγκαλ
1972 Antony and Cleopatra Αντώνιος και Κλεοπάτρα Τσάρλτον Ίστον
The Special London Bridge Special Ντέιβιντ Γουίντερς
Skyjacked Αεροπειρατεία Τζον Γκίλερμαν
The Call of the Wild Κραυγή μέσα στο δάσος Κεν Άνακιν
1973 Soylent Green Νέα Υόρκη, έτος 2022 μ.Χ. Ρίτσαρντ Φλάισερ
The Three Musketeers Ο Νταρντανιάν και οι τρεις σωματοφύλακες Ρίτσαρντ Λέστερ
1974 Airport 1975 Τζάμπο 747, εν κίνδυνο Τζακ Σμάιτ
The Four Musketeers Η εκδίκηση της μυλαίδης Ρίτσαρντ Λέστερ
Earthquake Σεισμός Μαρκ Ρόμπσον
1975 The Fun of Your Life Τζον Τζέι Χένεσι
1976 Midway Η ναυμαχία του Μίντγουεϊ Τζακ Σμάιτ
Two-Minute Warning Ένας δολοφόνος στο πλήθος Larry Peerce
The Last Hard Men Ο νόμος του μίσους Άντριου Β. Μακ Λάγκλεν
The last city on Earth Η τελευταία πόλη στη Γη Μ. Αζερμέ

Έλτον Βερ

1977 Crossed Swords Ρίσαρντ Φλάισερ
1978 Gray Lady Down Πρίγκιπας και φτωχός Ντέιβιντ Γκριν
1980 The Mountain Men Το ποτάμι των κεραυνών Ρίτσαρντ Λανγκ
The Awakening Το ξύπνημα των φαραώ Μάικ Νιούελ

1982 - 2003[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Ταινία Ελληνικός τίτλος Σκηνοθέτης Βραβεύσεις
1982 Mother Lode Δίψα για χρυσάφι Τσάρλτον Ίστον
1989 Call From Space Ρίτσαρντ Φλάισερ
1990 Solar Crisis Ρίσαρντ Σ. Σαράφιαν
Almost an Angel Τζον Κορνέλ
1992 Genghis Khan
(ημιτελές)
Κεν Άνακιν, Πίτερ Ντάφιλντ, Αντόνιο Μαργερίτι
1993 Wayne's World 2 Στίβεν Σάρτζινκ
Tombstone Σύγκρουση στον πράσινο βάλτο Τζορτζ Κοσμάτος
1994 True Lies Αληθινά Ψέματα Τζέιμς Κάμερον
1995 In the Mouth of Madness Στο στόμα της τρέλας Τζον Κάρπεντερ
1996 The Dark Mist Ράιαν Κάρολ
Alaska Αλάσκα, η μεγάλη περιπέτεια Φρέιζερ Κλαρκ Ίστον
1996 Hamlet Άμλετ Κένεθ Μπράνα
1997 Ηρακλής Ρον Κλέμεντς, Τζον Μάσκερ
1998 Armageddon Αρμαγεδδών Μάικλ Μπέι
1999 Gideon Κλόντια Χούβερ
Any Given Sunday Κάθε Κυριακή Όλιβερ Στόουν
2001 Town & Country Αιτία διαζυγίου Πίτερ Τσέζομ
Cats & Dogs Σαν το σκύλο με τη γάτα Λόρενς Γκούτερμαν
Planet of the Apes Ο Πλανήτης των Πιθήκων Τιμ Μπάρτον
The Order Prof. Walter Finley Σέλντον Λέτιτς
2002 Bowling for Columbine Ακήρυχτος πόλεμος Μάικλ Μουρ Michael Moore
2003 My Father, Rua Alguem 5555 Ετζίντιο Ερόνικο

[24][25]

Τηλεόραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1949–1960[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ημερομηνία Τίτλος Επεισόδιο Ρόλος
March 15, 1949 Suspense "Suspicion" ?
June 15, 1949 Studio One "Smoke" ?
September 26, 1949 Studio One "The Outward Room" ?
October 24, 1949 Studio One "Battleship Bismark" Gunnery Officer
November 8, 1949 Suspense "Suspicion" ?
November 21, 1949 Studio One "Of Human Bondage" Philip Carey
December 12, 1949 Studio One "Jane Eyre" Edward Rochester
February 27, 1950 Studio One "The Willow Cabin" Michael Knowle
March 22, 1950 The Clock "The Hypnotist" ?
June 5, 1950 Studio One "The Taming of the Shrew" Petruchio
June 25, 1950 The Philco Television Playhouse "Hear My Heart Speak" ?
October 30, 1950 Studio One "Wuthering Heights" Heathcliff
December 4, 1950 Studio One "Letter from Cairo" ?
October 2, 1951 Suspense "Santa Fe Flight" ?
October 8, 1951 Lux Video Theatre "Route 19" ?
October 13, 1951 Your Show of Shows "Episode: October 13, 1951" Himself
October 22, 1951 Studio One "Macbeth" Macbeth
November 12, 1951 Studio One "A Bolt of Lightning" James Otis
November 23, 1951 Schlitz Playhouse of Stars "One Is a Lonesome Number" ?
December 22, 1951 Your Show of Shows "Episode dated 22 December 1951" Himself
January 14, 1952 Robert Montgomery Presents "Cashel Byron's Profession" ?
March 10, 1952 Studio One "The Wings of the Dove" ?
August 22, 1952 Curtain Call "The Liar" ?
December 29, 1952 Robert Montgomery Presents "The Closed Door" Peter Handley
January 25, 1953 The Philco Television Playhouse "Elegy" ?
December 12, 1953 Medallion Theatre "A Day in Town" ?
January 16, 1954 Your Show of Shows "Episode: January 16, 1954" Himself
February 2, 1954 Danger "Freedom to Get Lost" ?
March 3, 1955 The George Gobel Show "Episode: March 3, 1955" Himself/Sketch Performer
June 12, 1955 The Colgate Comedy Hour "Episode #5.30" Himself – Host
June 26, 1955 The Colgate Comedy Hour "Episode #5.31" Himself – Host
August 7, 1955 The Colgate Comedy Hour "Episode #5.36" Himself
August 28, 1955 The Colgate Comedy Hour "Episode #5.38" Himself – Host
September 4, 1955 The Colgate Comedy Hour "Episode #5.39" Himself – Host
September 26, 1955 Robert Montgomery Presents "Along Came Jones" ?
October 9, 1955 Omnibus "The Birth of Modern Times" Actor
October 14, 1955 Person to Person "Episode #3.7" Himself – Guest
December 11, 1955 General Electric Theater "The Seeds of Hate" Tim
December 29, 1955 Climax! "Bailout at 43,000 Feet" Lieutenant Paul Peterson
October 4, 1956 Playhouse 90 "Forbidden Area" Major Jesse Price
October 28, 1956 What's My Line? "Episode #8.6" Mystery Guest
December 2, 1956 The Steve Allen Show "Episode #2.11" Himself
May 17, 1957 Schlitz Playhouse of Stars "Switch Station" ?
June 27, 1957 Climax! "The Trial of Captain Wirtz" Chipman
November 17, 1957 The Ed Sullivan Show "Episode #11.8" Himself
December 11, 1957 This Is Your Life "Dennis Weaver" Himself
January 12, 1958 Shirley Temple's Storybook "Beauty and the Beast" The Beast
February 20, 1958 Playhouse 90 "Point of No Return" Charles Gray
January 25, 1959 The Ed Sullivan Show "Episode #12.20" Himself
March 15, 1959 The Steve Allen Show "Episode #4.26" Himself – Guest
July 26, 1959 The Ed Sullivan Show "Episode #12.45" Himself
December 27, 1959 The Ed Sullivan Show "Episode #13.15" Himself
April 11, 1960 The Steve Allen Show "Episode #5.25" Himself – Guest
May 1, 1960 The Ed Sullivan Show "Episode #13.31" Actor – Dramatic Reading
May 5, 1960 The Revlon Revue "Tiptoe Through TV" Himself
November 6, 1960 The Ed Sullivan Show "See America with Ed Sullivan: Chicago" Actor – Dramatic Reading

1961–1980[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ημερομηνία Τίτλος Επεισόδιο Ρόλος
October 17, 1961 Alcoa Premiere "The Fugitive Eye" Paul Malone
November 15, 1963 Hallmark Hall of Fame "The Patriots" Thomas Jefferson
June 8, 1966 A Whole Scene Going "Episode #1.23" Actor
1966 What Is a Boy
January 31, 1968 Hallmark Hall of Fame "Elizabeth the Queen" Robert Devereux
March 31, 1968 The Ed Sullivan Show "Episode #21.30" Himself – Dramatic Reader
June 9, 1968 The Ed Sullivan Show "Episode #21.39" Dramatic Reader
June 4, 1970 The Merv Griffin Show "Episode: June 4, 1970" Himself
October 1, 1970 The Tonight Show Starring Johnny Carson "Episode: October 1, 1970" Himself
August 18, 1971 The Tonight Show Starring Johnny Carson "Episode: August 18, 1971" Himself
August 21, 1971 The Irv Kupcinet Show "Episode: August 21, 1971" Himself
November 26, 1971 V.I.P.-Schaukel "Episode #1.3" Himself
December 12, 1971 Parkinson "Episode #1.21" Himself
February 26, 1972 Film Night "Episode: February 26, 1972" Himself
May 11, 1972 The Tonight Show Starring Johnny Carson "Episode: May 11, 1972" Himself
December 12, 1972 The Tonight Show Starring Johnny Carson "Episode: December 12, 1972" Himself
March 28, 1973 The Tonight Show Starring Johnny Carson "Episode: March 28, 1973" Himself
August 23, 1973 The Tonight Show Starring Johnny Carson "Episode: August 23, 1973" Himself
October 18, 1973 Jack Paar Tonite "Episode: October 18, 1973" Himself
October 23, 1973 Dinah's Place "Episode: October 23, 1973" Himself
May 29, 1974 ABC's Wide World of Entertainment "That's Entertainment! 50 Years of MGM" Himself
October 15, 1974 The Mike Douglas Show "Episode: October 15, 1974" Himself
May 3, 1976 Dinah! "Episode: May 3, 1976" Himself
September 17, 1976 Dinah! "Episode: September 17, 1976" Himself
December 10, 1976 The Tonight Show Starring Johnny Carson "Episode: December 10, 1976" Himself
November 22, 1977 Energy: A National Issue (TV movie) Narrator (voice)
April 10, 1978 America 2-Night "60 Seconds of Fame" Himself

1981–1990[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ημερομηνία Τίτλος Επεισόδιο Ρόλος
December 15, 1981 The Tonight Show Starring Johnny Carson "Episode: December 15, 1981" Himself
December 13, 1983 Chiefs (mini-series) Hugh Holmes
October 17, 1984 Nairobi Affair (TV movie) Lee Cahill
January 12, 1985 Aspel & Company "Episode #2.1" Himself
October 9, 1985 Dynasty "The Californians" Jason Colby
October 16, 1985 Dynasty "The Man" Jason Colby
November 13, 1985 Dynasty "The Titans" Jason Colby
November 20, 1985 The Colbys (Series regular — 48 episodes) Jason Colby
December 4, 1985 The Tonight Show Starring Johnny Carson "Episode: December 4, 1985" Himself
April 3, 1986 Good Morning America "Episode: April 3, 1986" Himself
November 9, 1986 The Wonderful World of Disney "Walt Disney World's 15th Anniversary Celebration" Himself
March 28, 1987 Saturday Night Live "Charlton Heston / Wynton Marsalis" Host
October 1, 1987 Proud Men (TV movie) Charley Mac Leod Sr.
October 10, 1987 The Dame Edna Experience "Episode #1.5" Himself
December 25, 1987 The Two Ronnies "1987 Christmas Special" Actor
December 25, 1987 Christmas Night with the Two Ronnies (Special) Various Roles
December 21, 1988 A Man for All Seasons (TV movie) Sir Thomas More
February 20, 1989 Original Sin (TV movie) Louis Mancini
January 22, 1990 Treasure Island (TV movie) Long John Silver
August 17, 1990 The Little Kidnappers (TV movie) James MacKenzie

1991–2003[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ημερομηνία Τίτλος Επεισόδιο Ρόλος
February 20, 1991 The Man Who Saw Tomorrow (1991 remake) (documentary) Narrator
November 4, 1991 The Crucifer of Blood (TV movie) Sherlock Holmes
1991 Cults: Saying No Under Pressure (documentary) Narrator
February 24, 1992 A Thousand Heroes aka Crash Landing: The Rescue of Flight 232 (TV movie) Captain Al Haynes
December 1, 1992 Noel (TV movie) Narrator (voice)
November 10, 1993 The Mystery of the Sphinx "Charlton Heston /John Anthony West" Host
December 4, 1993 Saturday Night Live "Charlton Heston /Paul Westerberg" Host
April 13, 1994 This Is Your Life "Charlton Heston" Himself
May 1, 1994 SeaQuest DSV "Abalon" Abalon
December 26, 1994 The Great Battles of the Civil War (documentary) Abraham Lincoln (voice)
January 22, 1995 The Avenging Angel (TV movie) Brigham Young
April 16, 1995 Texas (TV mini-series) Narrator
November 17, 1995 Clive Anderson Talks Back "Episode #10.8" Himself
December 2, 1995 Corazón, corazón "Episode: December 2, 1995" Himself
January 22, 1996 Àngels de nit "Episode #1.2" Himself
February 25, 1996 The Mysterious Origins of Man Controversial documentary Host
February 25, 1996 Ruby Wax Meets... "Goldie Hawn" Himself
December 2, 1996 Corazón, corazón "Episode: December 2, 1996" Himself
January 17, 1997 Dennis Miller Live "Gun Control" Himself
March 17, 1997 Biography "Sophia Loren: Actress Italian Style" Himself
June 4, 1997 The Rosie O'Donnell Show "Episode:June 4, 1997" Himself
December 5, 1997 Space Ghost Coast to Coast "Dam" Himself
January 1, 1998 Private Screenings "Charlton Heston" Himself
February 5, 1998 Friends "The One with Joey's Dirty Day" Himself
March 15, 1998 Biography "John Wayne: American Legend" Himself
July 13, 1998 Sword to Secrecy: Secrets of War (documentary) Narrator
August 13, 1998 Biography "Rex Harrison: The Man Who Would Be King" Himself
October 8, 1998 Late Night with Conan O'Brien "Episode: October 8, 1998" Himself
October 8, 1998 Biography "Roddy McDowell: Hollywood's Best Friend" Himself
May 8, 1999 The Howard Stern Radio Show "Episode: May 8, 1999" Himself
September 1, 1999 Bagpipe: Instrument of War – Parts 1 & 2 (documentary) Narrator
December 4, 1999 Camino de Santiago (TV mini-series) Professor Marcelo Rinaldi
September 3, 2000 The Outer Limits "Final Appeal" Chief Justice Haden Wainwright
December 14, 2000 Cursed "...And Then Larry Brought

Charlton Heston Home"

Himself
January 1, 2001 Intimate Portrait "Shirley Jones" Himself
July 27, 2001 Planet of the Apes (Science Fiction) Zaius
August 18, 2001 Biography "Jennifer Jones: Portrait of a Lady" Himself
November 24, 2001 Mad TV (comedy) Himself
January 1, 2002 Film Genre "Epic" Himself
December 20, 2002 20/20 "Episode: December 20, 2002" Himself

Ραδιόφωνο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επιλεγμένες εμφανίσεις :

Ημερομηνία Σειρά Επεισόδιο Ρόλος Συμπρωταγωνιστής
21 Σεπτεμβρίου 1952 Hollywood Star Playhouse "The Last Chance"
3 Νοεμβρίου 1952 Lux Radio Theatre "Viva Zapata!" Emiliano Zapata Jean Peters
2 Φεβρουαρίου 1953 Lux Radio Theatre "Captain Carey, U.S.A." Webster Carey Wanda Hendrix
28 Σεπτεμβρίου 1953 Lux Radio Theatre "The President's Lady" Andrew Jackson Joan Fontaine
7 Ιουνίου 1954 Lux Radio Theatre "The Naked Jungle" Christopher Leiningen Donna Reed
14 Δεκεμβρίου 1954 Lux Radio Theatre "Secret of the Incas" Harry Steele Nicole Maurey

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

από τον Ίστον :

  • In the Arena: An Autobiography (1997), ISBN 1-57297-267-X
  • The Courage to be Free (2000), speeches ISBN 978-0-9703688-0-5
  • The Actors Life: Journals 1956–1976 (1978), ISBN 0-671-83016-3
  • Beijing Diary, ISBN 0-671-68706-9
  • To Be a Man: Letters to My Grandson, ISBN 0-7432-1311-4
  • Charlton Heston Presents the Bible, ISBN 1-57719-270-2
  • Charlton Heston's Hollywood: 50 Years in American Film with Jean-Pierre Isbouts, ISBN 1-57719-357-1

Περαιτέρω μελέτη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Bernier, Michelle Bernier. Charlton Heston: An Incredible Life (2nd ed. 2009) excerpt and text search.
  • Raymond, Emilie. From My Cold, Dead Hands: Charlton Heston and American Politics (2006) excerpt and text search, biography by scholar focused on political roles.
  • Ross, Steven J. Hollywood Left and Right: How Movie Stars Shaped American Politics (2011) ch 7 on Heston.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά, Αγγλικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 9  Απριλίου 2014.
  2. 2,0 2,1 «Encyclopædia Britannica» (Αγγλικά) biography/Charlton-Heston. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. 3,0 3,1 (Αγγλικά) Internet Broadway Database. 45045. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά, Αγγλικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 11  Δεκεμβρίου 2014.
  5. www.latimes.com/la-me-heston6apr06,0,3675317.story.
  6. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας: (Γαλλικά) καθιερωμένοι όροι της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας. data.bnf.fr/ark:/12148/cb135027554. Ανακτήθηκε στις 10  Οκτωβρίου 2015.
  7. CONOR.SI. 15439459.
  8. www.acmi.net.au/creators/80148.
  9. Ανακτήθηκε στις 21  Μαΐου 2019.
  10. 10,0 10,1 10,2 10,3 Leo van de Pas: (Αγγλικά) Genealogics. 2003.
  11. www.sagaftra.org/about/our-history/sag-presidents. Ανακτήθηκε στις 16  Ιουλίου 2023.
  12. «Charlton Heston Academy Awards Acceptance Speech». Ανακτήθηκε στις 29  Φεβρουαρίου 2024.
  13. www.oscars.org/oscars/ceremonies/1960.
  14. www.theatreworldawards.org/past-recipients.html.
  15. www.siv.archives-nationales.culture.gouv.fr/siv/rechercheconsultation/consultation/ir/pdfIR.action?irId=FRAN_IR_026438. Ανακτήθηκε στις 19  Απριλίου 2019.
  16. Ανακτήθηκε στις 6  Ιουνίου 2021.
  17. Ο Τσάρλτον Χέστον πέρα από τον «Μπεν Χουρ», 08/04/2008, ΤΟ ΒΗΜΑ
  18. Τσάρλτον Ίστον, ένας «ήρωας» για όλες τις εποχές[νεκρός σύνδεσμος], 08-04-08, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
  19. Ο Τσάρλτον Ήστον υπεραμύνεται της οπλοφορίας, ΤΑ ΝΕΑ, 03/05/1999
  20. Η διαθήκη της Έλενας, Έλενα Ακρίτα, Κάκτος, σελ. 150, 1985
  21. MSNBC. Charlton Heston dead at 84.
  22. http://www.ancestry.com Date confirmed through 1930 US Census.
  23. Berkvist, Robert (April 6, 2008). «Charlton Heston, Epic Film Star and Voice of N.R.A., Dies at 84.». The New York Times. http://www.nytimes.com/2008/04/06/movies/06heston.html?_r=1&hp&oref=slogin. Ανακτήθηκε στις April 6, 2008. «Charlton Heston, who appeared in some 100 films in his 60-year acting career but who is remembered chiefly for his monumental, jut-jawed portrayals of Moses, Ben-Hur and Michelangelo, died Saturday night at his home in Beverly Hills, California. He was 84.» 
  24. Rovin, Jeff (1980). The Films of Charlton Heston. Secaucus, NJ: Citadel Press. ISBN 0-8065-0741-0 Check |isbn= value: checksum (βοήθεια). 
  25. Charlton Heston στην IMDb — main filmography

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]