Τσάνινγκ Τέιτουμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τσάνινγκ Τέιτουμ
Ο Τέιτουμ το 2015
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Channing Tatum (Αγγλικά)
ΓέννησηΤσάνινγκ Μάθιου Τέιτουμ
26 Απριλίου 1980 (1980-04-26) (43 ετών)
Κάλμαν, Αλαμπάμα, Η.Π.Α.
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΑγγλικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά[1]
ΣπουδέςGaither High School[2]
Glenville State University
Tampa Catholic High School (έως 1998)
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΗθοποιός, παραγωγός, χορευτής, μοντέλο.
Αξιοσημείωτο έργοSmallfoot
The Book of Life
This Is the End
21 Jump Street
White House Down
A Guide to Recognizing Your Saints
Έρωτας από την Αρχή
Magic Mike
Dear John
Καθαρή θέση50.000.000 δολάριο ΗΠΑ
Περίοδος ακμής2000
Οικογένεια
ΣύζυγοςΤζένα Ντιούαν
(2009–2018)
ΣύντροφοςJessie J (2018–2020)
Ζόι Κράβιτζ (από 2021)[3]
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςTime 100 (2022)[4]
Εν ενεργεία2000–σήμερα
Ιστότοπος
[[1] www.channingtatumunwrapped.com/%20Channing%20Tatum%20Unwrapped]]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Τσάνινγκ Μάθιου Τέιτουμ (Channing Matthew Tatum, 26 Απριλίου 1980) είναι Αμερικανός ηθοποιός και παραγωγός ταινιών. Έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο στην δραματική ταινία Coach Carter (2005). Ο γνωστότερος ρόλος του ήταν στην χορευτική ταινία Στα Βήματα του Πάθους (2006), που τον εισήγαγε σε ένα μεγαλύτερο κοινό. Είναι γνωστός από τον πρωταγωνιστικό χαρακτήρα στην ταινία δράσης G.I. Joe: Η Γέννηση της Κόμπρα (2009) και G.I. Joe: Αντίποινα (2013). Παρόλο που οι δυο ταινίες G.I.Joe έλαβαν αρνητικές κριτικές, ήταν επιτυχημένες εμπορικά και απέφεραν πάνω από 300 εκατομμύρια δολάρια στα ταμεία.

Ο Τέιτουμ είναι επίσης γνωστός για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία Magic Mike (2012) και Magic Mike XXL (2015), στις οποίες έκανε την παραγωγή ; πρωταγωνίστησε στην κωμωδία δράσης 21 Jump Street και 22 Jump Street (2014). Εμφανίστηκε στις ρομαντικές ταινίες Αγαπημένε μου Τζον (2010) και Έρωτας από την Αρχή (2012). Άλλες ταινίες του περιλαμβάνουν τις Διαφορά Στήθους (2006), Το Δίλημμα (2010), White House Down (2013), Foxcatcher (2014), The Hateful Eight (2015), Hail, Caesar! (2016) και Logan Lucky (2017).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τέιτουμ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη Κάλμαν της Αλαμπάμα. Η μητέρα του, Κέι Τέιτουμ (πατρώνυμο: Φάουστ), εργάζεται σε αεροπορική εταιρεία και ο πατέρας του, Γκλεν Τέιτουμ, σε κατασκευαστική εταιρεία.[5][6][7] Έχει μια αδερφή, την Πέιτζ. Έχει αγγλική καταγωγή αλλά είναι και γαλλικής, ιρλανδικής, γερμανικής, αμερικανικής καταγωγής.[8][9]

Η οικογένειά του μετακόμισε στο Πασκαγκούλα του Μισισίπι όταν ο ίδιος ήταν έξι ετών.[8][10] Μεγάλωσε κοντά στην λίμνη Πασκαγκούλα, όπου έζησε σε ένα αστικό προάστιο.

Ο Τέιτουμ έχει αναφέρει σε συνεντεύξεις του ότι αντιμετώπιζε προβλήματα δυσλεξίας και διαταραχής προσοχής κατά την παιδική και εφηβική του ηλικία, οι οποίες επηρέασαν την σχολική του απόδοση. Μεγαλώνοντας, ο Τέιτουμ ασχολήθηκε αρκετά με τον αθλητισμό και έπαιζε ποδόσφαιρο και μπέιζμπολ ενώ ασχολήθηκε και με τις πολεμικές τέχνες. Ο ίδιος ανέφερε κάποτε ότι "τα κορίτσια αποσπούσαν πάντα την προσοχή του στο σχολείο". Ως παιδί, εξασκούνταν στο κουνγκ φου.

Ο Τέιτουμ πέρασε το μεγαλύτερο μέρος των εφηβικών του χρόνων στην περιοχή Τάμπα και φοίτησε στο γυμνάσιο Gaither. Οι γονείς του ήθελαν μεγαλύτερη προσπάθεια από αυτόν και του έδωσαν την επιλογή να διαλέξει μεταξύ ενός ιδιωτικού λυκείου ή των στρατιωτικών σπουδών ; επέλεξε το καθολικό λύκειο στο Τάμπα από όπου αποφοίτησε το 1998 και ψηφίστηκε ως ο πιο αθλητικός μαθητής. Αργότερα φοίτησε στο κρατικό κολέγιο Glenville της Δυτικής Βιρτζίνια με υποτροφία αλλά τα παράτησε. Επέστρεψε στο πατρικό του και ξεκίνησε να εργάζεται σε διάφορες δουλειές.

Η εφημερίδα Us Weekly ανέφερε ότι εκείνη την περίοδο ο Τέιτουμ εγκατέλειψε την δουλειά ως κατασκευαστής ταρατσών και ξεκίνησε να εργάζεται ως στρίπερ σε ένα τοπικό κλαμπ, με το όνομα "Chan Crawford". Το 2010 είπε σε μια αυστραλιανή εφημερίδα ότι ήθελε να κάνει μια ταινία με θέμα τις εμπειρίες του ως στρίπερ. Εκείνη η ιδέα οδήγησε στην ταινία Magic Mike. Ο Τέιτουμ μετακόμισε στο Μαϊάμι όπου τον ανακάλυψε ένας κυνηγός μοντέλων.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2000 ο Τέιτουμ συμμετείχε ως χορευτής στο βιντεοκλίπ του Ρίκυ Μάρτιν "She Bangs" αφού πρώτα πέρασε από οντισιόν στο Ορλάντο της Φλόριντα ; πληρώθηκε 400 δολάρια. Η καριέρα του στην βιομηχανία της μόδας ξεκίνησε όταν προσελήφθη ως μοντέλο του Αρμάνι και των Abercrombie & Fitch. Σύντομα ξεκίνησε τις τηλεοπτικές διαφημίσεις, κάνοντας σποτάκια για το Mountain Dew και την Pepsi το 2002. Υπέγραψε συμβόλαιο με την Page 305 (Page Parkes Modeling Agency), μια εταιρεία μοντέλων στο Μαϊάμι. Φωτογραφήθηκε από τον Al David για το περιοδικό Vogue και λίγο αργότερα εμφανίστηκε στις κολεξιόν των Abercrombie & Fitch, Nautica, Dolce & Gabbana, Emporio Armani και American Eagle Outfitters. Επελέγη ως ένα από τα "50 Πιο Όμορφα Πρόσωπα" του περιοδικού Tear Sheet τον Οκτώβριο του 2001. Ο Τέιτουμ υπέγραψε συμβόλαιο με την εταιρεία Ford Models της Νέας Υόρκης.

2006-2012[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2006 ο Τέιτουμ πρωταγωνίστησε στην ταινία She's The Man μαζί με την Amanda Bynes ; ταινία που θεωρείται το μεγαλύτερο σύγχρονο ριμέικ του ομώνυμου έργου του Σαίξπηρ. Αργότερα την ίδια χρονιά, ο Τέιτουμ πρωταγωνίστησε με την Τζένα Ντιούαν στην ταινία Στα Βήματα του Πάθους, που είναι ο πιο αναγνωρίσιμος ρόλος του. Αν κι έλαβε αρνητικές κριτικές, η ταινία κέρδισε 115 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.

Το 2008 ο Τέιτουμ συμπρωταγωνίστηκε με την σκηνοθέτη Kimberly Peirce στην ταινία Stop-Loss, που είχε ως θέμα τους στρατιώτες οι οποίοι επιστρέφουν στην πατρίδα τους μετά τον πόλεμο στο Ιράκ. Επίσης πρωταγωνίστησε στην ταινία Battle in Seattle, σε σκηνοθεσία Stuart Townsend, με θέμα την διαδήλωση το 1999 του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στο Σηάτλ. Ο Τέιτουμ συμμετείχε στην ταινία μικρού μήκους The Trap, σε σκηνοθεσία της Ρίτα Γουίλσον.

Ο Τέιτουμ και ο Dito Montiel, οι οποίοι συνεργάστηκαν στην ταινία A Guide to Recognizing Your Saints, ξανασυναντήθηκαν στην δραματική ταινία δράσης Fighting σε παραγωγή της Rogue Pictures. Ο Τέιτουμ ενσάρκωσε τον Sean McArthur, έναν νέο άνδρα που έβγαζε τα προς το ζην πλαστογραφώντας εισιτήρια στην Νέα Υόρκη. Αργότερα εμφανίστηκε στην δραματική ταινία Public Enemies του 2009 σε σενάριο/σκηνοθεσία/παραγωγή του Michael Mann, ενσαρκώνοντας τον αμερικανό γκάνγκστερ της δεκαετίας του 1930 Pretty Boy Floyd. Την ίδια χρονιά, ο Τέιτουμ πρωταγωνίστησε ως Duke στην ταινία δράσης G.I. Joe: Η Γέννηση της Κόμπρα, σε παραγωγή της Paramount Pictures, που βασίστηκε στους ήρωες δράσης της Hasbro. Αρχικά δίσταζε να πάρει τον ρόλο καθώς φοβόταν ότι η ταινία θα γινόταν αφορμή για να ξεσπάσει πόλεμος ; ωστόσο, ξεπέρασε την διστακτικότητά του όταν διάβασε το σενάριο. Ενσάρκωσε έναν στρατιώτη στην ταινία Dear John, σε παραγωγή της Screen Gemsfilm, η οποία βασίστηκε στο μπεστ-σέλλερ του Nicholas Sparks. Αργότερα ανέφερε ότι είχε δεχτεί τον ρόλο ώστε να μάθει από τον σκηνοθέτη Lasse Hallström επειδή δεν σπούδασε ποτέ σε δραματική σχολή.

Σε μια συνέντευξη στο περιοδικό Details, δημοσιευμένη στις αρχές του 2012, ο Τέιτουμ δήλωσε ότι θέλει να κάνει την παραγωγή όλων των ταινιών στις οποίες πρωταγωνιστεί, "Δε θέλω πλέον να συμμετέχω σε ταινίες στις οποίες δεν κάνω ο ίδιος την παραγωγή εκτός κι αν είναι μαζί με κάποιον από τους 10 σκηνοθέτες με τους οποίους θέλω να συνεργαστώ" Ο ίδιος, η Τζένα Ντιούαν και ο Reid Carolin υπέγραψαν ένα διετές συμβόλαιο το 2010 με την Relativity Media για την κάθε ταινία που θα έκαναν την παραγωγή. Το 2012 ο Τέιτουμ ήταν ο οικοδεσπότης της εκπομπής Saturday Night Live και εμφανίστηκε σε τέσσερις ταινίες. Συμπρωταγωνίστησε με την Ρέιτσελ ΜακΆνταμς στο θρίλερ δράσης Haywire, The Vow του Steven Soderbergh και στην ταινία 21 Jump Street (η προσαρμογή της τηλεοπτικής σειράς με τον ίδιο τίτλο) μαζί με την Jonah Hill.

Πρωταγωνίστηκε επίσης στην ταινία Magic Mike, μια ταινία με θέμα την οκτάμηνη εμπειρία του ως στρίπερ στην Φλόριντα. Η σκηνοθεσία ήταν του Steven Soderbergh, η παραγωγή ήταν του Τέιτουμ και του Soderbergh και ο Τέιτουμ ενσάρκωσε τον Μάικ. Στην ίδια ταινία συμμετείχαν επίσης οι Matt Bomer, Joe Manganiello και Matthew McConaughey.

Το Νοέμβριο του 2012, ο Τέιτουμ ανακηρύχθηκε ως ο πιο σέξι άνδρας εν ζωή από το περιοδικό People για το έτος 2012.[11]

2013-σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τέιτουμ εμφανίστηκε στην ταινία του Steven Soderbergh Side Effects, με τον Rooney Mara και τον Jude Law.

Ενσάρκωσε τον ρόλο του Conrad S. Hauser/Duke στην ταινία G.I. Joe: Αντίποινα (2009), συνέχεια της ταινίας G.I. Joe: The Rise of Cobra, μαζί με τους Ντουέιν Τζόνσον και Μπρους Γουίλις. Σχεδιασμένη για πρώτη προβολή στις 29 Ιουνίου 2012, η ταινία αναβλήθηκε για τον Μάρτιο του 2013, προκειμένου να γίνει η ταινία 3D και να εισαχθούν περισσότερες σκηνές πάνω στον χαρακτήρα του Τέιτουμ, ο οποίος σκοτώθηκε στην αρχή της σειράς. Ο Τέιτουμ αργότερα ανέφερε ότι δεν ήθελε να εμφανιστεί στην συνέχεια της ταινίας G.I.Joe και ότι ήταν χαρούμενος που ο χαρακτήρας του είχε πεθάνει. Το 2013, επίσης, εμφανίστηκε σε άλλη μια ταινία δράσης, White House Down.

Ο Τέιτουμ έπαιξε τον ίδιο ρόλο στην ταινία 22 Jump Street, η οποία κυκλοφόρησε στις 13 Ιουνίου 2014.

Το 2014 συμπρωταγωνίστηκε με τον Steve Carell στην ταινία Foxcatcher, που ήταν η ιστορία του John du Pont ο οποίος υπέφερε από σχιζοφρένεια και σκοτώθηκε από τον παλαιστή Dave Schultz.

Παραγωγή ταινιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τέιτουμ ίδρυσε δυο εταιρείες παραγωγής : 33andOut Productions και Iron Horse Entertainment. Η πρώτη παραγωγή που έκαναν ήταν το ντοκιμαντέρ Earth Made of Glass.

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2006 ο Τέιτουμ συνάντησε την ηθοποιό Τζένα Ντιούαν στα γυρίσματα της ταινίας Στα βήματα του πάθους. Το ζευγάρι παντρεύτηκε στις 11 Ιουλίου 2009 στο Μαλιμπού της Καλιφόρνια. Έχουν μια κόρη, την Everly Elizabeth Maiselle Tatum, που γεννήθηκε στο Λονδίνο το 2013. Σε μια συνέντευξη στην τηλεοπτική εκπομπή Late Night With David Letterman, ο Τέιτουμ εξήγησε ότι τα μεσαία ονόματα της κόρης του προέρχονται από την γιαγιά της Ντιούαν, Elizabeth, και την δική του γιαγιά, Maiselle.

Στις 2 Απριλίου 2018, μετά από εννέα χρόνια γάμου, το ζευγάρι ανακοίνωσε το διαζύγιό του.

Φιλμογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κινηματογράφος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Τίτλος Ρόλος Σημειώσεις
2005 Coach Carter Jason Lyle
Havoc Nick
Supercross Rowdy Sparks
War of the Worlds Boy in church Uncredited
2006 She's the Man Duke Orsino
Step Up Tyler Gage
A Guide to Recognizing Your Saints Young Antonio
2007 The Trap Greg Ταινία μικρού μήκους
Battle in Seattle Johnson
2008 Step Up 2: The Streets Tyler Gage Cameo
Stop-Loss Steve Shriver
2009 Fighting Shawn MacArthur
Public Enemies Pretty Boy Floyd
G.I. Joe: Η Γέννηση της Κόμπρα Conrad Hauser / Duke
2010 Dear John John Tyree
Earth Made of Glass Παραγωγός
2011 The Dilemma Zip
The Son of No One Jonathan "Milk" White
The Eagle Marcus Flavius Aquila
10 Years Jake Bills
2012 Haywire Aaron
The Vow Leo Collins
21 Jump Street Greg Jenko Επίσης παραγωγός
Magic Mike Michael "Magic Mike" Lane Επίσης παραγωγός
Nitro Circus: The Movie Himself Ντοκιμαντέρ
2013 Side Effects Martin Taylor
G.I. Joe: Retaliation Conrad Hauser / Duke
This Is the End Himself Cameo
White House Down John Cale Επίσης παραγωγός
Don Jon Connor Verreaux Cameo
2014 The Lego Movie Clark Kent / Superman (voice)
Foxcatcher Mark Schultz
22 Jump Street Greg Jenko
The Book of Life Joaquin (voice)
2015 Jupiter Ascending Caine
Magic Mike XXL Magic Mike Επίσης παραγωγός
The Hateful Eight Jody
2016 Hail, Caesar! Burt Gurney
2017 Η Ταινία Lego Batman Clark Kent / Superman (voice)
Logan Lucky Jimmy
Kingsman: Ο Χρυσός Κύκλος Tequila
2018 Smallfoot (voice)

Τηλεόραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Τίτλος Ρόλος Σημειώσεις
2004 CSI: Miami Bob Davenport Επεισόδιο : "Pro Per"
2012 Saturday Night Live Ο ίδιος (οικοδεσπότης) Επεισόδιο : "Channing Tatum/Bon Iver"
2014 The Simpsons Ο ίδιος Φωνή

Επεισόδιο : "Steal This Episode"

2014 Running Wild with Bear Grylls Ο ίδιος Σεζόν 1, επεισόδιο 3: "Channing Tatum"
2016 Idiotsitter Trick Malloy Επεισόδιο : "Hos Before Bros"
2017 Step Up: The Series Παραγωγός
2017 Comrade Detective Gregor Anghel (φωνή), Ο ίδιος Παραγωγός

Μουσικά βίντεο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Τίτλος Καλλιτέχνης
2000 "She Bangs" Ricky Martin
2006 "(When You Gonna) Give It Up to Me" Sean Paul featuring Keyshia Cole
2006 "Get Up" Ciara featuring Chamillionaire
2013 "(I Wanna) Channing All Over Your Tatum" Jamie Foxx and Channing Tatum featuring Jimmy Kimmel

Βραβεία και υποψηφιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Κατηγορία Βραβείο Ταινία Αποτέλεσμα
2006 Independent Spirit Award Best Supporting Actor A Guide to Recognizing Your Saints Υποψηφιότητα
Sundance Film Festival Special Jury Prize (shared with the A Guide to Recognizing Your Saints cast) Νίκη
2008 Teen Choice Award Choice Movie Actor: Drama Stop-Loss Νίκη
Choice Movie: Drama (shared with the Step Up 2: The Streets cast) Step Up 2: The Streets Νίκη
Choice MySpacer Υποψηφιότητα
2009 Choice Movie Actor: Drama Fighting Υποψηφιότητα
2010 MTV Movie Award Best Male Performance Dear John Υποψηφιότητα
Best Ass Kicking Star G.I. Joe: The Rise of Cobra Υποψηφιότητα
Teen Choice Award Choice Movie Actor: Action Adventure Νίκη
Choice Movie Actor: Drama Dear John Υποψηφιότητα
Choice Movie: Chemistry (with Amanda Seyfried) Υποψηφιότητα
2012 MTV Movie Awards Best Male Performance The Vow Υποψηφιότητα
Best Kiss (with Rachel McAdams) Υποψηφιότητα
Best Fight (with Jonah Hill) 21 Jump Street Υποψηφιότητα
Best Cast (shared with 21 Jump Street cast) Υποψηφιότητα
Teen Choice Awards Choice Movie Actor: Drama The Vow Υποψηφιότητα
Choice Movie Actor: Comedy 21 Jump Street Νίκη
Choice Movie Chemistry (with Jonah Hill) 21 Jump Street Υποψηφιότητα
Choice Movie Liplock (with Rachel McAdams) The Vow Υποψηφιότητα
Choice Movie Hissy Fit (with Jonah Hill) 21 Jump Street Υποψηφιότητα
Choice Movie Actor: Romance The Vow Υποψηφιότητα
People's Choice Awards Favorite Movie Actor Magic Mike21 Jump Street and The Vow Υποψηφιότητα
Favorite Comedic Movie Actor 21 Jump Street Υποψηφιότητα
Favorite Dramatic Movie Actor The Vow and Magic Mike Υποψηφιότητα
2013 MTV Movie Awards Best Musical Moment Magic Mike Υποψηφιότητα
2014 MTV Movie Awards Best Hero White House Down Υποψηφιότητα
2015 MTV Movie Awards Best Male Performance Foxcatcher Υποψηφιότητα
Best Shirtless Performance Foxcatcher Υποψηφιότητα
Best Comedic Performance 22 Jump Street Νίκη
Best On-Screen Duo (with Jonah Hill) 22 Jump Street Υποψηφιότητα
2016 Critics' Choice Movie Awards Best Acting Ensemble The Hateful Eight Υποψηφιότητα
People's Choice Awards  Favorite Movie Actor Νίκη
Favorite Dramatic Movie Actor Υποψηφιότητα
Golden Raspberry Awards Worst Actor Jupiter Ascending Υποψηφιότητα

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. CONOR.SI. 116622947.
  2. Ανακτήθηκε στις 4  Μαρτίου 2021.
  3. www.msn.com/en-us/entertainment/entertainment-celebrity/channing-tatum-and-zo-c3-ab-kravitz-debut-their-1st-halloween-couples-costume/ar-AAQeMqz. Ανακτήθηκε στις 27  Νοεμβρίου 2021.
  4. time.com/collection/100-most-influential-people-2022/6177792/channing-tatum/.
  5. Albertson, Cammila. «Channing Tatum — Overview». Allmovie. Ανακτήθηκε στις 9 Μαΐου 2009. 
  6. «Channing Tatum Is Engaged». People. Time. 7 Σεπτεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 9 Μαΐου 2009. 
  7. «Channing Tatum: The G.I. Joe star is ready for action». Elle. 16 Ιουλίου 2009. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιουλίου 2010. Ανακτήθηκε στις 3 Μαΐου 2013. 
  8. 8,0 8,1 «ModelSwim.com». Channing Tatum: Relentless (Interview). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Νοεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2006. 
  9. At 3:20 mark, http://www.youtube.com/watch?v=MtsTzn6OuPE
  10. «CHANNING TATUM VIDEO OF THE WEEK: Chan's New 'Fighting' Interview on CW's New York Morning News». ChanningTatumUnwrapped.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Οκτωβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2009. 
  11. Channing Tatum is People's sexiest man alive Αρχειοθετήθηκε 2013-12-13 στο Wayback Machine., 14-11-2012.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]