Τσάκρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τα Τσάκρα θεωρούνται τα ενεργειακά κέντρα του ανθρώπινου σώματος, τα οποία φανερώνουν μία διαφορετική πτυχή του καθενός. Έχουν γίνει αρκετά δημοφιλή το τελευταίο διάστημα, πράγμα το οποίο οφείλεται και στην εξάπλωση των πρακτικών της Γιόγκα παγκοσμίως. Η λειτουργία τους θεωρείται αρκετά σημαντική, γιατί όταν βρίσκονται σε ισορροπία, βοηθούν στην ανάπτυξη της ζωτικής ενέργειας και οδηγούν σε σωματική και ψυχική ευεξία.

Αυτά τα ενεργειακά κέντρα υπάρχουν στο σώμα με ένα συγκεκριμένο τρόπο, ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν το σώμα και το πνεύμα υγιές. Σε περίπτωση που μπλοκαριστούν ή χαθεί η ισορροπία τους, μπορούν να προκληθούν διάφορα προβλήματα τόσο σωματικά όσο και πνευματικά και για αυτό λοιπόν πρέπει να καθαριστούν και να εξισορροπηθούν.  

Είναι πολύ σημαντικό να διατηρούνται τα Τσάκρα ανοιχτά και όχι μπλοκαρισμένα, γιατί προσδίδουν στον άνθρωπο ένα αίσθημα αρμονίας και γαλήνης. Επειδή λοιπόν πολλές φορές ο άνθρωπος κλείνεται στον εαυτό του και βρίσκεται αντιμέτωπος με φόβους, άγχος και πίεση, τα τσάκρα έχουν την τάση να κλείνουν αντί να ανοίγουν και να τον απομονώνουν από τον εξωτερικό περιβάλλον, αλλά και από τον ίδιο του τον εαυτό. Ανοίγοντας λοιπόν τα Τσάκρα, επανέρχεται η ισορροπία και ο άνθρωπος ελέγχει τον εαυτού του.

Επίσης, ένας ακόμη λόγος που μπορεί να μπλοκαριστούν, πέρα από ψυχολογικούς, είναι όταν δεν γίνεται επαρκής λήψη στοιχείων που βοηθούν στην διατήρηση της ροής της ενέργειας ελεύθερα στο σώμα. Μερικά από αυτα τα στοιχεία είναι οι βιταμίνες, τα μέταλλα, το φως του ηλίου, τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικές αξίες, η Γιόγκα και ο χορός.[1]

Ορισμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν και υπάρχουν διάφορες ερμηνείες ως προς το τι ακριβώς είναι ένα τσάκρα, τα ακόλουθα χαρακτηριστικά είναι κοινά σε όλα τα συστήματα:

  • Αποτελούν μέρος ενός αιθερικού ενεργειακού σώματος, μαζί με τα ενεργειακά κανάλια, ή τα νάντι, και τους αιθερικούς ανέμους, ή την πράνα.
  • Βρίσκονται κατά μήκος ενός κεντρικού νάντι, της Σουσούμνα, το οποίο τρέχει είτε παράλληλα είτε στο εσωτερικό της σπονδυλικής στήλης.
  • Δύο άλλα , η Ίντα και ο Πιγκάλα, επίσης τρέχουν μέσα από τα τσάκρα, και παράλληλα με τη Σουσούμνα. Περιστασιακά διασχίζουν τη Σουσούμνα στη θέση των τσάκρα.
  • Κατέχουν έναν αριθμό από 'πέταλα' ή 'ακτίνες'. Σε ορισμένες παραδόσεις, όπως είναι η Θιβετιανή, αυτές οι ακτίνες διακλαδίζονται σε χιλιάδες νάντι που τρέχουν σε όλο το ανθρώπινο σώμα.
  • Γενικά σχετίζονται με μία συλλαβή-σπόρο μάντρα, και συχνά με μια ποικιλία χρωμάτων και θεοτήτων.

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Τσάκρα (Σανσκριτικά: चक्र) σημαίνουν «τροχός» και «κύκλος». Ο όρος φαίνεται να πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία μέσω των Βεδών που ήταν αρχαία ιερά κείμενα που χρονολογούνται από το 1500 - 1000 π.Χ. Θεωρείται ότι τα Τσάκρα περιστρέφουν δίσκους ενέργειας που πρέπει να παραμείνουν «ανοιχτοί» και ευθυγραμμισμένοι, καθώς συνδέονται με όργανα του σώματος που είναι ζωτικής σημασίας, καθώς και με το σωματικό και πνευματικό πλούτο του κάθε ανθρώπου.[2]  

Τύποι των Τσάκρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα ενεργειακά μας κέντρα υπολογίζονται περίπου σε 88.000 σε όλο μας το σώμα. Από αυτά όμως, 7 είναι τα Τσάκρα που θεωρούνται πιο σημαντικά. Το καθένα από αυτά έχει διαφορετικό ρόλο και επηρεάζει τη συμπεριφορά του καθενός, τα συναισθήματα του, το νευρικό του σύστημα και τη γενικότερη ζωή του.

Θέση των διαφόρων Τσάκρα στο σώμα

Πιο αναλυτικά, ένα από τα πιο γνωστά Τσάκρα είναι το Τσάκρα της Ρίζας (Μουλαντάρα, Σανσκριτικά: मूलाधार, Mūlādhāra, Ταϊλανδικά: มูลาธาระ), το οποίο βρίσκεται στη βάση της σπονδυλικής στήλης. Το χρώμα με το οποίο σχετίζεται είναι το κόκκινο. Αντιπροσωπεύει τη σύνδεση του ανθρώπου με το περιβάλλον και τη Μητέρα Γη, βοηθά στο να αισθάνεται κανείς ασφαλής και συνδέεται με το ένστικτο της επιβίωσης, τη σταθερότητα και την αλληλεγγύη. Το μπλοκάρισμα του Τσάκρα της Ρίζας έχει ως αποτέλεσμα την κακή διαχείρση των φόβων, του άγχους και της πίεσης, οδηγώντας σε αρνητικά αποτελέσματα. Προκειμένου να το κρατάει κανείς σε ισορροπία καλό θα ήταν να καταναλώνει τροφές όπως οι πατάτες και τα λαχανικά, καθώς και να εξασκεί στάσεις Tree House Γιόγκα και να διαλογιστεί.

Το δεύτερο δημοφιλές Τσάκρα είναι  το Ιερό Τσάκρα (Σβαντιστάνα, Σανσκριτικά: स्वाधिष्ठान, Svādhiṣṭhāna, Ταϊλανδικά: สฺวาธิษฺฐานะ) που βρίσκεται στην κάτω κοιλιακή χώρα, λίγο πιο κάτω από τον αφαλό. Το χρώμα αυτού του Τσάκρα είναι το πορτοκαλί. Συνδέεται άμεσα με τη δημιουργικότητα, τα συναισθήματα, την ευχαρίστηση, την αίσθηση αφθονίας, τη σεξουαλικότητα και τον ερωτισμό. Το μπλοκάρισμα αυτού του Τσάκρα προκαλεί σημάδια κατάθλιψης, ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές και σεξουαλική ενοχή. Για να είναι λοιπόν σε ισορροπία θα πρέπει να εξασκήσει κανείς την Ταντρική Γιόγκα που συνδέει το σώμα με τον αισθησιαμό. Δύο στάσεις-πρακτικές που βοηθούν την εξισορρόπηση του ιερού Τσάκρα είναι η κατηφορική στάση σκύλου (adho mukha svanasana) και η στάση της κόμπρα (bhujangasana).

Το τρίτο Τσάκρα ονομάζεται Τσάκρα του ηλιακού πλέγματος (Μανιπούρα, Σανσκριτικά: मणिपूर, Maṇipūra, Ταϊλανδικά: มณีปูระ) και βρίσκεται στον αφαλό. Το χρώμα του είναι το κίτρινο. Αποτελεί την έδρα των συναισθημάτων και βοηθάει να καταλαβαίνει κανείς την προέλευση του κάθε συναισθήματος που βιώνει. Το μπλοκάρισμα του οδηγεί σε χαμηλή αυτοεκτίμηση και ο άθρωπος γίνεται ευερέθιστος. Όταν όμως βρίσκεται σε ισορροπία, το κάθε άτομο νιώθει θάρρος και αυτοπεποίθηση και για να το καταφέρει αυτό δεν θα πρέπει να είναι των άκρων και ούτε να αντιδράει υπερβολικά.

Το τέταρτο Τσάκρα είναι το Τσάκρα της Καρδιάς (Αναχάτα, Σανσκριτικά: अनाहत, Anāhata, Ταϊλανδικά: อนาหะตะ) που βρίσκεται γύρω από την καρδιά. Το χρώμα του είναι το πράσινο. Θεωρείται ο ρυθμιστής της ενέργειας του σώματος. Κατακλύζει τον άνθρωπο με συναισθήματα συμπόνοιας, κατανόησης και αγάπης προς τους συνανθρώπους. Αν μπλοκαριστεί, τον κάνει να νιώθει συναισθηματικά ευάλωτο και για να το ισορροπήσει, πρέπει να διαλογιστεί.

Το πέμπτο Τσάκρα είναι το Τσάκρα του λαιμού (Βισούντα, Σανσκριτικά: विशुद्ध, Viśuddha, Ταϊλανδικά: วิศุทฺธะ) και βρίσκεται στο λαιμό του ανθρώπου. Το χρώμα του είναι το μπλε. Αντιπροσωπεύει την επικοινωνία, τη δημιουργικότητα και την ειλικρίνεια. Αν είναι μπλοκαρισμένο οδηγεί σε ανασφάλεια και απογοήτευση και για να το καθαρίσει κανείς καλό θα ηταν να μιλήσει με κάποιο φίλο του για το τι τον ενοχλεί.

Το έκτο Τσάκρα είναι το Τσάκρα του Τρίτου Ματιού (Άτζνα, Σανσκριτικά: आज्ञा, Ājñā, Ταϊλανδικά: อาชฺญา) που βρίσκεται ανάμεσα στα φρύδια και έχει ως χρώμα το λουλακι. Είναι το κέντρο διαίσθησης και διορατικότητας του καθενός. Το μπλοκάρισμά του οδηγεί σε κατάθλιψη και για να το καθακαρίσει κανείς, καλή λύση αποτελεί η τεχνική των αναπνοών.

Τέλος, το έβδομο Τσάκρα είναι το Τσάκρα του Στέμματος (Σαχασράρα, Σανσκριτικά: सहस्रार, Sahasrāra, Ταϊλανδικά: สหัสฺราระ) που βρίσκεται στην κορυφή του κρανίου και έχει ως χρώμα το Μωβ. Συνδέεται με την σοφία, την γαλήνη, την ηρεμία και τη φώτιση. Το μπλοκάρισμα του οδηγεί σε ευαισθησία στο φως, στον ήχο και σε άγχος. Για να ισορροπηθεί, καλή λύση είναι η πρακτική της Χάθα Γιόγκα.[3]

Ο Κολομβιανός φιλόσοφος και μυστικιστής Σαμαέλ Αούν Βεόρ, υποστηρίζει ότι τα Τσάκρας μπορούν να ενεργοποιηθούν με συγκεκριμένα μάντρας και πάνω απ' όλα με την αφύπνιση της Κουνταλίνι, γεγονός που θα οδηγήσει το άτομο στην απόκτηση των ικανοτήτων που διαθέτουν αυτά. Μέχρι τότε αυτές οι ικανότητες βρίσκονται σε λανθάνουσα κατάσταση και δεν εκδηλώνονται στο άτομο[4].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «A Beginner's Guide to the 7 Chakras and Their Meanings». Healthline. 4 Οκτωβρίου 2016. 
  2. Afuraitkait, Afuraka (2012). ANKH: The Origin of the term 'Yoga' - KARA-KASA: The Origin and Nature of the 'Chakra'. ΗΠΑ: Akwamu Nation in North America. σελ. 16. 
  3. Anodea, Judith (1999). Wheels of Life : User's Guide to the Chakra System. Μινεσότα, ΗΠΑ: Llewellyn Publications. σελ. 20-300. ISBN 9780875423203. 
  4. Αούν Βεόρ, Σαμαέλ. Μυστήρια των Μάγιας. Πειραιάς: AGEAC. σελ. 75. ISBN 978-618-85612-6-7. 

Άλλες σελίδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]