Το ρετιρέ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Το Ρετιρέ)
Το ρετιρέ
Στιγμιότυπο από τους τίτλους αρχής
ΕίδοςΚωμική σειρά
ΔημιουργοίΓιάννης Δαλιανίδης (σενάριο)
ΣκηνοθεσίαΓιάννης Δαλιανίδης
ΠρωταγωνιστέςΚατερίνα Γιουλάκη
Έλντα Πανοπούλου
Νίκος Κούρος
Τζόυς Ευείδη
Κούλα Αγαγιώτου
Νεφέλη Ορφανού
Παύλος Ευαγγελόπουλος
Τάσος Κωστής
Δημήτρης Καλλιβωκάς
ΧώραΕλλάδα
Αριθμός κύκλων2
Αριθμός επεισοδίων84
Παραγωγή
ΠαραγωγήΔημήτρης Τσεμπελής
Προβολή
Τηλεοπτικός σταθμόςMega Channel
Αναλογία πλευρών4:3, έγχρωμη εικόνα
ΉχοςΜουσική : Μανώλης Σκουλάς
Προβολή19 Σεπτεμβρίου 1990–
6 Ιουλίου 1992
Σχετίζεται με
Οι Μικρομεσαίοι

Το ρετιρέ (ή απλώς Ρετιρέ) είναι ελληνική κωμική τηλεοπτική σειρά που δημιουργήθηκε από τον Γιάννη Δαλιανίδη και προβλήθηκε από το Mega την περίοδο 1990-1992.[1]

Το σενάριο και τη σκηνοθεσία της σειράς επιμελήθηκε ο Γιάννης Δαλιανίδης. Η πρωταγωνίστρια της σειράς είναι η Κατερίνα Γιουλάκη, η οποία υποδύεται τον ρόλο της Κατερίνας Σοφιανού. Η σειρά αποτελεί μια προσπάθεια περιγραφής της ελληνικής κοινωνίας, των δομών και της νοοτροπίας της, όπως προέκυψαν μετά τη μεταπολίτευση του 1974 και ταυτόχρονα μια προσπάθεια κριτικής και σάτιρας των αρνητικών φαινομένων της κοινωνίας αυτής στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Τους υπόλοιπους βασικούς χαρακτήρες της σειράς υποδύονται οι: Έλντα Πανοπούλου, Νίκος Κούρος, Τζόυς Ευείδη, Κούλα Αγαγιώτου, Παύλος Ευαγγελόπουλος, Τάσος Κωστής και Δημήτρης Καλλιβωκάς.[2]

Η σειρά αποτελείται από δύο κύκλους με συνολικά 84 επεισόδια. Παρόλο που αρχικά είχε ανανεωθεί για τρίτη σεζόν το 1992, τελικά τα γυρίσματα του τρίτου κύκλου δεν ξεκίνησαν ποτέ (δείτε παρακάτω τον λόγο) και έτσι παρέμεινε ημιτελής.[3]

Η σειρά έγινε γνωστή ιδίως από τις συνεχείς ετήσιες επαναληπτικές προβολές της, ιδιαίτερα μετά το 2000.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κατερίνα Σοφιανού (Κατερίνα Γιουλάκη) είναι μια διαζευγμένη μεσήλικη ανώτατη υπάλληλος στη διαφημιστική-τηλεοπτική εταιρεία COSMOS Ε.Π.Ε. - Διαφημίσεις-Τηλεοπτικές Εκπομπές-Δημόσιες Σχέσεις. Πρώην σύζυγός της είναι ο Μίλτος Παπαράς (Δημήτρης Καλλιβωκάς). Η Κατερίνα μένει σε ένα ρετιρέ διαμέρισμα στην περιοχή του Χίλτον, στην οδό Αρχιφύλλου 2, με τη μητέρα της Σοφία Σοφιανού (Κούλα Αγαγιώτου) και την κόρη της αδελφής της, Ειρήνη (Τζόυς Ευείδη). Παρόλο που είναι καλόκαρδη, συχνά αγανακτεί με τα προβλήματα της καθημερινότητας και τις παράλογες απαιτήσεις και συμπεριφορές των οικείων της.

Έχει συναδέλφους στο γραφείο την Χαρούλα Πεπονάκη (Έλντα Πανοπούλου), την Ελένη Σωτηριάδου (Κλαίρη Κατσαντώνη) και τον Κώστα Τσέλιο (Γιάννης Νέζης). Η Χαρούλα είναι μια νευρική και ευέξαπτη αλλά καλόκαρδη νεαρή γυναίκα. Η Ελένη Σωτηριάδου, μια νέα γυναίκα της εποχής της, είναι ερωτευμένη με τον Ιάσονα Σέκερη (Παύλος Ευαγγελόπουλος). Ο Ιάσονας είναι επισκευαστής τηλεοράσεων και διατηρεί ένα μαγαζί με έναν υπάλληλο και φίλο του, τον Άλκη (Μάκης Δελαπόρτας). Ο Ιάσονας ζει (στον α' κύκλο) με τη μητέρα του, τη Θάλεια (Μαρία Μαρτίκα) και συνήθως αγανακτεί από την περιέργεια και την παρεμβατικότητά της.

Διευθύντρια της εταιρείας, όπου εργάζεται η Κατερίνα, είναι η Νόρα Ζαχαροπούλου (Βίκυ Βανίτα), μια εκκεντρική πλούσια με ευαισθησίες, αλλά και επιπολαιότητα στη ζωή της. Ο Φοίβος Τρίκκης (Τάσος Κωστής), ο καφετζής του μεγάρου, είναι ο καλύτερος φίλος της Χαρούλας και ερωτευμένος μαζί της. Οι δύο τους έχουν έντονες αντιπαραθέσεις και συχνά η Χαρούλα ξεσπά σ' αυτόν. Ακόμη, σταδιακά η Κατερίνα γνωρίζει και παντρεύεται τον Χρήστο Βακούρα (Νίκος Κούρος), έναν μεσήλικα φαρμακοποιό, ο οποίος έχει μια ζηλόφθονη και γκρινιάρα αδελφή, την Αμαλία Βακούρα-Κώνστα (Νεφέλη Ορφανού) και μια ανιψιά, κόρη της Αμαλίας, τη Γωγώ (Κορίνα Οικονομάκη),[1] οι οποίες αντιπαθούν την Κατερίνα και την οικογένεια της.

Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατερίνα Σοφιανού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κατερίνα Σοφιανού (Κατερίνα Γιουλάκη) είναι μια μεσήλικη ζωντοχήρα, ανώτερη υπάλληλος στην εταιρεία Cosmos και η βασική πρωταγωνίστρια της σειράς. Η Κατερίνα έχει νεύρα με την ταλαιπωρία που υφίσταται στην καθημερινότητά της από τις δημόσιες υπηρεσίες και τους συνανθρώπους της. Είναι ένας από τους πλέον λογικούς χαρακτήρες που προσπαθεί να μην ενοχλεί τους υπόλοιπους, αλλά επίσης έχει εκδικητικές και τιμωρητικές τάσεις, με κωμική πάντα διάθεση προς όσους την ταλαιπωρούν. Η Κατερίνα ζει με τη μητέρα της Σοφία και την ανιψιά της Ειρήνη σε ένα διαμέρισμα ρετιρέ, στην περιοχή του Χίλτον. Η Κατερίνα γνωρίζει στην αρχή της σειράς και βαθμιαία αρραβωνιάζεται και παντρεύεται τον Χρήστο, έναν περίπου συνομήλικο της εργένη φαρμακοποιό, με δύστροπες και εχθρικές προς την Κατερίνα συγγενείς.

Χαρούλα Πεπονάκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Χαρούλα (Έλντα Πανοπούλου) είναι μια νεαρή γυναίκα που αγανακτεί, όπως η Κατερίνα, με τα κακώς κείμενα και είναι αρκετά οξύθυμη, ενίοτε απότομη και σκεπτικίστρια προς όσους δεν γνωρίζει καλά. Έχει όμως κατά βάθος καλό χαρακτήρα. Έχει μια σχέση αγάπης και μίσους με τον Φοίβο, τον καφετζή.

Χρήστος Βακούρας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χρήστος είναι ένας καλόκαρδος και υπομονετικός φαρμακοποιός με καλή οικονομική κατάσταση, ο οποίος καταπιέζεται από την αδελφή του Αμαλία. Η Αμαλία είναι χήρα με μια κόρη, τη Γωγώ, η οποία εργάζεται στο φαρμακείο και πάντα εκμεταλλευόταν οικονομικά τον Χρήστο.

Ηθοποιοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ηθοποιός Ρόλος
Κατερίνα Γιουλάκη Κατερίνα Σοφιανού
Κούλα Αγαγιώτου Σοφία Σοφιανού
Νίκος Κούρος Χρήστος Βακούρας
Νεφέλη Ορφανού Αμαλία Κώνστα
Παύλος Ευαγγελόπουλος Ιάσων Σέκερης
Δημήτρης Καλλιβωκάς Μίλτος Παπαράς
Τζόυς Ευείδη Ειρήνη Σοφιανού
Βίκυ Βανίτα Νόρα Ζαχαροπούλου
Τάσος Κωστής Φοίβος Οικονόμου / Τρίκης
Δήμητρα Σερεμέτη Θεία Χριστίνα
Έλντα Πανοπούλου Χαρούλα Πεπονάκη
Κλαίρη Κατσαντώνη Ελένη Σωτηριάδου
Μάκης Δελαπόρτας Άλκης
Κορίνα Οικονομάκη Γωγώ Κώνστα
Μαρία Μαρτίκα Θάλεια Σέκερη

Επισκόπηση σειράς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύκλος Επεισόδια Α' Προβολή
Πρεμιέρα κύκλου Φινάλε κύκλου
1 41 19 Σεπτεμβρίου 1990 3 Ιουλίου 1991
2 43 16 Σεπτεμβρίου 1991 6 Ιουλίου 1992

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σειρά συγκέντρωσε τις ερμηνείες αξιόλογων ηθοποιών του παλαιού ελληνικού κινηματογράφου των δεκαετιών του 1960 και του 1970, όπως η Κατερίνα Γιουλάκη, ο Νίκος Κούρος και η Βίκυ Βανίτα, και ανέδειξε αρκετούς γνωστούς Έλληνες ηθοποιούς που έγιναν γνωστοί στη δεκαετία του 1990, όπως η Τζόυς Ευείδη, η Έλντα Πανοπούλου και ο Τάσος Κωστής. Ο Δαλιανίδης συμπεριέλαβε στο καστ αρκετούς ηθοποιούς πρώτων και δεύτερων ρόλων οι οποίοι είχαν εμφανιστεί στις ταινίες του στις δεκαετίες του 1960 και του 1970, ενώ αρχικά υπήρχαν σχέδια επέκτασης της σειράς και στον κινηματογράφο.

Γυρίσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι περισσότερες εξωτερικές αστικές σκηνές έχουν γυριστεί στην περιοχή του Χίλτον. Σε εκείνη την περιοχή βρίσκονται το φαρμακείο του Χρήστου, το κτήριο που φαίνεται ως εξωτερική όψη της εταιρείας COSMOS, αλλά και η πολυκατοικία όπου βρίσκεται το ρετιρέ της Κατερίνας.

Η διακοπή της σειράς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σειρά επρόκειτο αρχικά να συνεχιστεί και την τηλεοπτική σεζόν 1992-1993, αλλά αιφνιδίως ματαιώθηκε η συνέχισή της. Το 2015, ο Μάκης Δελλαπόρτας αποκάλυψε ότι ο λόγος που σταμάτησε η σειρά, ήταν ότι δυο εκ των πρωταγωνιστριών απαίτησαν διπλάσια χρήματα για να συμμετέχουν και στην τρίτη σεζόν, κάτι που εξόργισε τον Γιάννη Δαλιανίδη και έτσι πήρε την απόφαση να διακόψει αιφνίδια τη σειρά και να ξεκινήσει μία νέα, με παρεμφερές θέμα, η οποία αντικατέστησε το Ρετιρέ, τους Μικρομεσαίους. Η σειρά αυτή συμπεριελάμβανε αρκετούς ηθοποιούς από το Ρετιρέ και είχε πιο μέτρια επιτυχία, αφού ήταν φανερό ότι ήταν μια αντιγραφή του Ρετιρέ. Συνέπεια όλων αυτών, ήταν να μην γυριστεί επίσημο τελευταίο επεισόδιο του Ρετιρέ με κανονικό φινάλε, αλλά το τελευταίο επεισόδιο της σεζόν 1991-1992 να αφήνει πολλές εκκρεμότητες σχετικά με την πλοκή. Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό ποιες ήταν οι 2 ηθοποιοί που έθεσαν χρηματικό βέτο στον Δαλιανίδη.

Υστεροφημία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σειρά προβλήθηκε σε επανάληψη πολλές φορές από το Mega Channel, μετά την ολοκλήρωσή της. Κάποια από τα έτη προβολής των επαναλήψεων είναι: 1994, 1996, 1997, 1998, 2000, 2002, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020 και 2023.

Με το πέρασμα των χρόνων και λόγω των διαρκών επαναλήψεων, Το ρετιρέ απέκτησε καλτ φήμη, με πολλές, συνήθως ειρωνικές, αναφορές και αφιερώματα σε ιστολόγια και ιστότοπους.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]