Τζόνι Λόγκαν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Τζώνι Λόγκαν)
Τζόνι Λόγκαν
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Johnny Logan (Αγγλικά)
Γέννηση13  Μαΐου 1954[1][2][3]
City of Frankston
ΚατοικίαAshbourne
Χώρα πολιτογράφησηςΔημοκρατία της Ιρλανδίας
Ιδιότητατραγουδιστής-τραγουδοποιός, συνθέτης και τραγουδιστής[4]
Όργανακιθάρα και φωνή
Είδος τέχνηςποπ μουσική, παραδοσιακή μουσική και ποπ-φoλκ
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Τζόνι Λόγκαν (Johnny Logan, 13 Μαΐου 1954) είναι Αυστραλός τραγουδιστής ιρλανδικής καταγωγής. Είναι γνωστός ως ο μοναδικός άνδρας καλλιτέχνης που κέρδισε δύο φορές στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Γιουροβίζιον εκπροσωπώντας την Ιρλανδία, το 1980 και το 1987. Το 1992 συνέθεσε το νικητήριο τραγούδι.

Κέρδισε πρώτη φορά τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Γιουροβίζιον το 1980 με το τραγούδι What's Another Year?, σε στίχους της Shay Healy. Το 1984 συνέθεσε το τραγούδι "Terminal 3", το οποίο ερμηνεύτηκε από τη Λίντα Μάρτιν και κατέλαβε τη δεύτερη θέση.[5] Κέρδισε δεύτερη φορά τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Γιουροβίζιον το 1987 με το τραγούδι Hold Me Now, σε στίχους του ίδιου. Η τρίτη του νίκη ήρθε το 1992, αυτή τη φορά ως συνθέτης στο νικητήριο τραγούδι της Λίντα Μάρτιν "Why Me?"

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε ως Seán Patrick Michael Sherrard. Είναι γιος του Charles Alphonsus Sherrard, τενόρου από το Ντέρι της Ιρλανδίας, που ήταν γνωστός με το καλλιτεχνικό όνομα Patrick O'Hagan. Η οικογένεια επέστρεψε στην Ιρλανδία όταν ο Λόγκαν ήταν 3 ετών. Στην ηλικία των 13 ετών, έμαθε να παίζει κιθάρα και ξεκίνησε να συνθέτει τα δικά του τραγούδια. Μετά το σχολείο ξεκίνησε να εργάζεται ως ηλεκτρολόγος ενώ έκανε εμφανίσεις σε κλαμπ. Έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 1977 στο ιρλανδικό μιούζικαλ Αδάμ και Εύα, στο ρόλο του Αδάμ.[6]

Υιοθέτησε το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Johnny Logan από τον πρωταγωνιστή της ταινίας Τζόνι Γκιτάρ. Κυκλοφόρησε το πρώτο του σινγκλ το 1978. Το 1979 έκανε την πρώτη του απόπειρα να συμμετάσχει στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, κατακτώντας την τρίτη θέση στον ιρλανδικό εθνικό τελικό με το τραγούδι "Angie".[7][8]

Κέρδισε δύο φορές ως τραγουδιστής (1980, 87) και μία ως συνθέτης (1992) τον διαγωνισμό της Eurovision, κάτι που τον κατέστησε τον καλλιτέχνη με τις περισσότερες επιτυχίες στην ιστορία του διαγωνισμού.[9]

Πρώτη νίκη στη Γιουροβίζιον[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1980 ο Λόγκαν συμμετείχε ξανά στον ιρλανδικό εθνικό τελικό για τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Γιουροβίζιον με το τραγούδι "What's Another Year", κερδίζοντας στον ιρλανδικό τελικό στις 9 Μαρτίου στο Δουβλίνο. Εκπροσώπησε την Ιρλανδία στην Ολλανδία και στις 19 Απριλίου κατέκτησε την πρώτη θέση στον Διαγωνισμό Τραγουδιού. Το τραγούδι έγινε επιτυχία σε όλη την Ευρώπη και έφτασε στο νούμερο ένα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Δυο singles κυκλοφόρησαν σχεδόν την ίδια στιγμή ; "Save Me" και "In London". Δημιουργήθηκε μια σύγχυση στους ραδιοφωνικούς σταθμούς σχετικά με το ποιο τραγούδι να παίξουν, με αποτέλεσμα και τα δυο τραγούδια να μην γίνουν επιτυχίες. Ακόμα ένα single κυκλοφόρησε στα τέλη του 1980, το "Give A Little Bit More".

Δεύτερη νίκη στη Γιουροβίζιον[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1987 ο Λόγκαν αποφάσισε να κάνει ακόμα μια προσπάθεια στη Γιουροβίζιον με το τραγούδι "Hold Me Now", με το οποίο εκπροσώπησε την Ιρλανδία στο Βέλγιο. Το τραγούδι κατέκτησε την πρώτη θέση και ξανά ο Λόγκαν απέκτησε μια ευρωπαϊκή επιτυχία με αυτό το τραγούδι, το οποίο κατέκτησε τη δεύτερη θέση στα charts του Ηνωμένου Βασιλείου. Επιθυμώντας να συνεχίσει αυτή την επιτυχία, ο Λόγκαν κυκλοφόρησε ένα cover του τραγουδιού "I'm Not in Love" και έναν δίσκο. Το single, παρόλο που μπήκε στα charts του ΗΒ, δεν κατάφερε να μείνει εκεί για αρκετό καιρό.

Τον επόμενο χρόνο ο Λόγκαν κυκλοφόρησε το επόμενο single, "Heartland", που έγινε επιτυχία στα charts της Ιρλανδίας και από τότε, ο ίδιος παραμένει συγκεντρωμένος στην καριέρα του τόσο στην Ιρλανδία όσο και στην Ευρώπη.

Τρίτη νίκη στη Γιουροβίζιον[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχοντας συνθέσει το τραγούδι για τη Λίντα Μάρτιν, "Terminal 3" (κατέλαβε τη δεύτερη θέση στη Γιουροβίζιον του 1984), ο Λόγκαν επανέλαβε τη συνεργασία με τη Μάρτιν το 1992 όταν της έδωσε ένα από τα τραγούδια του, το "Why Me". Το τραγούδι έγινε η συμμετοχή της Ιρλανδίας στον τελικό του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Γιουροβίζιον στη Σουηδία. Το τραγούδι κατέλαβε τη νίκη και χάρισε στον Λόγκαν τον τίτλο του πιο πετυχημένου καλλιτέχνη στην ιστορία της Γιουροβίζιον με τρεις νίκες.

Ο συγγραφέας και ιστορικός John Kennedy O'Connor σημειώνει στο βιβλίο του The Eurovision Song Contest – The Official History ότι ο Λόγκαν είναι ο μοναδικός τραγουδιστής που ερμήνευσε δυο νικητήρια τραγούδια και ήταν ένας από τους πέντε στιχουργούς/συνθέτες (όλοι άνδρες) που έγραψαν τους στίχους και συνέθεσαν δυο νικητήρια τραγούδια.

Στην Ιρλανδία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2002 ο Λόγκαν συμμετείχε στο βρετανικό τηλεοπτικό σόου Never Mind the Buzzcocks ως μέλος του πάνελ στην ειδική εκπομπή για τη Γιουροβίζιον.

Το "Hold Me Now" υιοθετήθηκε από τους θαυμαστές της Bohemian F.C. (Bohemians) ως ο ύμνος τους και τραγουδιέται πριν από κάθε αγώνα της ομάδας.

Το 2007, ο Λόγκαν συμμετείχε στη διαφήμιση για τα McDonald της Ιρλανδίας. Την ίδια χρονιά τραγούδησε το "A State of Happiness", διαφημίζοντας τα Dutch Center Parcs.

Το 2011, ο Λόγκαν έλαβε δημοσιότητα μετά από κάποια σχόλια που έκανε, τα οποία θεωρήθηκαν ως μια επίθεση στους Jedward, εκπροσώπους της Ιρλανδίας στη Γιουροβίζιον τη χρονιά εκείνη. Όταν οι δίδυμοι εμφανίστηκαν στο The Late Late Show, ο παρουσιαστής Ryan Tubridy τούς ρώτησε πώς ένιωσαν όταν ο Λόγκαν τους αποκάλεσε "μια αμήχανη στιγμή για την Ιρλανδία". Ο Λόγκαν αργότερα ξεκαθάρισε εκείνα τα σχόλια : "Αυτό που είπα ήταν ότι το έβρισκα αμήχανο να τους παρακολουθώ. Ήταν σαν να έβλεπες δυο Frank Spencers στο Some Mothers Do 'Ave 'Em. Είναι σαν να βλέπεις μια συντριβή τρένου - δεν μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από αυτό αλλά την ίδια στιγμή δεν θέλεις να το βλέπεις".

Στις 16 Δεκεμβρίου 2012, ο Λόγκαν εμφανίστηκε ως γκεστ στο X Factor της Ρουμανίας.

Τον Μάιο του 2012, η Anmary, η Λετονή εκπρόσωπος στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Γιουροβίζιον στο Μπακού, τραγούδησε το "Beautiful Song" και στην αρχή τραγούδησε : "Γεννήθηκα στο μακρινό 1980 / Τη χρονιά που ο Ιρλανδός Τζόνι Λόγκαν κέρδισε / Τριάντα χρόνια ή παραπάνω, όλοι θυμούνται ακόμα / Τόσο μακρινό όνειρο, σήμερα είναι η μέρα που ερμηνεύω το τραγούδι μου" αναφερόμενη στη νίκη του Λόγκαν στη Γιουροβίζιον του 1980 με το τραγούδι "What's Another Year".

Πρόσφατη καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Λόγκαν συνεχίζει να κάνει εμφανίσεις και να γράφει τραγούδια. Μερικές φορές αναφέρεται ως ο "Κύριος Γιουροβίζιον" από τους θαυμαστές του Διαγωνισμού Τραγουδιού και από τα μέσα ενημέρωσης.[10] Καθ'όλη τη διάρκεια της καριέρας του, που εκτείνεται σε τέσσερις δεκαετίες, ο Λόγκαν έχει κυκλοφορήσει 40 singles και 19 δίσκους. Συνεχίζει να συμμετέχει στο μουσικό θέατρο, έχοντας κάνει περιοδεία στη Νορβηγία με το Which Witch, μια όπερα-μιούζικαλ που έχει την καταγωγή της από αυτή τη χώρα.

Τον Οκτώβριο του 2005, το "Hold Me Now" ψηφίστηκε ως το τρίτο δημοφιλές τραγούδι στην ιστορία της Γιουροβίζιον στη συναυλία που έγινε για τα 50 χρόνια του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Γιουροβίζιον στην Κοπενγχάγη. Το "What's Another Year" ήταν επίσης υποψήφιο ανάμεσα στα 14 φιναλίστ τραγούδια. Ο Λόγκαν έχει πουλήσει πάνω από 3 εκατ. δίσκους παγκοσμίους. Το "Hold Me Now" είναι ο δίσκος με τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως.

Από το 2009 έως το 2011 συμμετείχε στην κέλτικη ροκ όπερα Excalibur.

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Λόγκαν ζει στο Άσμπουρν της Κομητείας Μιθ, στην Ιρλανδία μαζί με τη σύζυγό του, Άιλις, και τα τρία παιδιά τους : τον Άνταμ, τον Φιον και τον Τζακ.[11] Ο Λόγκαν έχει μια κόρη, τη Robyn (γεννημένη το 1988), την οποία απέκτησε με την Τουρκάλα χορεύτρια και ηθοποιό Burçin Orhon. Σπάνια δίνει τηλεοπτικές συνεντεύξεις εξαιτίας των παραποιήσεων που, σύμφωνα με τον ίδιο, γίνονται στα λεγόμενά του.

Επιλεγμένη δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άλμπουμ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρονιά Άλμπουμ Θέσεις στα τσαρτ Χρυσός ή Πλατινένιος δίσκος
IRE
DEN
[12]
NED
NOR
[13]
SUI
SWE
[14]
UK
[15]
1980 What's Another Year  –  – 27  – 39
1987 Hold Me Now  – 59 12 25 23 83
1989 Mention My Name  –  –  –  –  –
1990 Love Songs  –  –  –  –  –
1992 Endless Emotion  –  –  –  –  –
1994 Living for Loving  –  –  –  –  –
1996 The Best of Johnny Logan  –  –  –  –  –
1999 Love Is All  –  –  –  –  –
2001 Reach For Me 2  – 13  – 12
Save This Christmas For Me 25  –  –  –  –
2003 We All Need Love 20  – 36  – 39
2006 The Best of Johnny Logan 2006  –  –  –  –  –
2007 The Irish Connection
(Johnny Logan and Friends)
3  – 1 73 1
2008 Irishman in America 10  – 20  – 24
2010 Nature of Love 9  – 19  – 6
2013 The Irish Connection 2 17  – 32  –  –

Singles (Ιρλανδία και ΗΒ)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρονιά[16]) Σινγκλ Θέσεις στα τσαρτ Άλλα τσαρτ Album
Ιρλανδία
ΗΒ
1978 "No I Don't Want to Fall in Love"  –  –
1978 "Lonely Tonight"  –  –
1980 "What's Another Year" 1 1 Αυστρία: #5
Βέλγιο (Fl): #1
Ολλανδία: #1
Νορβηγία: #1
Σουηδία: #1
Ελβετία #2
What's Another Year
"Save Me"  –  –
"In London"  –  –
"Give a Little Bit More (Too Much Too Soon)" 25  –
1982 "Oriental Eyes" 18  –
"Becoming Electric" 22  –
1984 "Heaven" 20  –
1985 "Ginny Come Lately"  –  –
"Straight From the Heart"  –  –
1986 "Stab in the Back"  –  –
"Sara Smile"  –  –
1987 "Hold Me Now" 1 2 Αυστρία: #4
Βέλγιο (Fl): #12
Ολλανδία: #3
Νορβηγία: #2
Σουηδία: #2
Ελβετία #6
"I'm Not in Love" 8 51
1988 "Heartland" 21  –
1989 "Heartland"  –  –
1990 "Lay Down Your Heart" /
"One by One"
20  –
1991 "How 'Bout Us"  –  –
2001 "Hold Me Now" (2001)  –  – Δανία: #9
Σουηδία: #54
2006 "Don't Cry" 25  –
"Hold Me Now" (2006)  –  –
2013 "Prayin" 3[17]  –

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά, Αγγλικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 27  Απριλίου 2014.
  2. (Αγγλικά) Internet Movie Database. nm0517593. Ανακτήθηκε στις 13  Οκτωβρίου 2015.
  3. filmportal.de. 3ce98b94500f4698b89d0d32505c67bf. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά, Αγγλικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 23  Ιουνίου 2015.
  5. «Eurovision Song Contest 1984». Eurovision Song Contest. Ανακτήθηκε στις 3 Μαΐου 2014. 
  6. «Johnny Logan profile». Irish-showbands.com. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2012. 
  7. «Johnny Logan». Irish-showbands.com. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2012. 
  8. «IRISH NATIONAL FINAL 1979». Web.archive.org. 26 Οκτωβρίου 2009. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Οκτωβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2012. 
  9. "Eurovision Song Contest 1992". Eurovision Song Contest – Belgrade 2008.
  10. "Johnny Logan Interview". The Baltics Today.
  11. «'I gave up years ago trying to get records released in Ireland' - Johnny Logan». Irish Independent. 8 Μαρτίου 2015. 
  12. «Johnny Logan discography». danishcharts.com. Hung Medien. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουνίου 2013. 
  13. «Johnny Logan discography». norwegiancharts.com. Hung Medien. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουνίου 2013. 
  14. «Johnny Logan discography». swedishcharts.com. Hung Medien. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουνίου 2013. 
  15. Official UK Charts
  16. Roberts, David (2006). British Hit Singles & Albums (19th έκδοση). London: Guinness World Records Limited. σελ. 326. ISBN 1-904994-10-5. 
  17. «Ireland: Johnny Logan Raps His Way to Chart Success». Wiwi Bloggs. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2013.