Τζόλα Πρεντόζα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 44°29′18″N 11°13′5″E / 44.48833°N 11.21806°E / 44.48833; 11.21806

Τζόλα Πρεντόζα
Comune
Comune di Zola Predosa
Εικόνα
Διοικητικές πληροφορίες
Χώρα    Ιταλία
Περιφέρεια   Εμίλια Ρομάνια
Επαρχία   Μπολόνια
Άλλες πληροφορίες
Ταχυδρομικός  
κώδικας
  
 40069
Ζώνη ώρας   UTC+1
Τοποθεσία
Τζόλα Πρεντόζα is located in Ιταλία
Τζόλα Πρεντόζα
Τζόλα Πρεντόζα
Χάρτης
Θέση του δήμου στην επαρχία της Μπολόνια
Επίσημος ιστότοπος

Η Τζόλα Πρεντόζα (ιταλικά Zola predosa) είναι πόλη της βόρειας Ιταλίας, στην περιφέρεια της Εμίλια Ρομάνια. Βρίσκεται στην επαρχία της Μπολόνια και έχει πληθυσμό 18.535 κατοίκων (εκτίμηση 30/09/2013).

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Τζόλα Πρεντόζα είναι ένας δήμος που βρίσκεται κοντά στην Μπολόνια σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από αυτή. Το έδαφος της θεωρείται λοφώδες αν και ένα μέρος της είναι πεδινό. Το υψόμετρο της είναι στα 74 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, με μέγιστο τα 444 μέτρα (Μόντε Κάπρα ιταλικά: Monte Capra) και ελάχιστο τα 45 μέτρα. Διασχίζεται από τον ποταμό Λαβίνο. Οι γεωγραφικές συντεταγμένες είναι: 44°29'26"16 N γεωγραφικό πλάτος, 11°13'9"48 E γεωγραφικό μήκος. Η συνολική έκταση του δήμου είναι 37,76 τ.χλμ.

Συνορεύει με τους δήμους της Μπολόνια, του Καζαλέκκιο ντι Ρένο, του Σάσσο Μαρκόνι, Του Μόντε σαν Πιέτρο, Του Κρεσπελάνο και της Αντσόλα ντελλ'Εμίλια.

Ο δήμος αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα της Τζόλα Πρεντόζα, Τζέσο, Τζέσι, Λαβίνο, Ριβαμπέλλα, Πόντε Ρόνκα, Τόμπε, Μαντόνα Πράτι, Ριάλε, Ριγκόζα και Φοντανέλλα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα παλαιότερα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής ανάγονται στην εποχή του χαλκού, τα οποία μπορεί κάποιος να επισκεφτεί στο αρχαιολογικό μουσείο της Μπολόνια. Αυτά τα ευρήματα ανήκουν στον “Villanoviano” πολιτισμό, στους Ετρούσκους και τους Ρωμαίους. Κατά τον Μεσαίωνα η Τζόλα Πρεντόζα, που εκείνη την εποχή ήταν ακόμα χωρισμένες σε Τζόλα και Πρεντόζα, ανήκαν στις κτήσεις της Ματθίλδης της Κανόσα (Ιταλικά Matilde di Canossa), στην συνέχεια θα περάσει κυριαρχία του δήμου της Μπολόνια. Τον 16ο αιώνα η Μπολόνια θα προσαρτηθεί στο Κράτος της εκκλησίας και αυτό το γεγονός θα φέρει τρεις αιώνες ευημερίας στην Τζόλα Πρεντόζα. Της ίδιας περιόδου είναι και οι πρώτες επαύλεις που βλέπουμε σήμερα στην περιοχή, αποτελούσαν εξοχικές κατοικίες της αριστοκρατίας. Η κατασκευή εξοχικών επαύλεων θα συνεχιστεί μέχρι και τον 19ο αιώνα αλλά σε αυτόν τον τελευταίο τα χαρακτηριστικά τον επαύλεων θα είναι διαφορετικά.

Η Τζόλα Πρεντόζα θα γίνει ανεξάρτητος δήμος το 1810 με την ένωση της Τζόλα, της Πρεντόζα και του Τζέσο. Το 2001 θα αποκτήσει τον τίτλο της πόλης.

Μνημεία και Πολιτισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μνημεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Τζόλα Πρεντόζα υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός ιστορικών μνημείων μερικά από αυτά είναι:

  • Παλάτσο Μπεντιβόλιο Πέπολι (Ιταλικά Palazzo Bentivoglio Pepoli), χτίστηκε στις αρχές του 16ου αιώνα από τον Αλεσάντρο Μπεντιβόλιο και μετά πέρασε στις οικογένειες Μαρεσκότι και στην συνέχεια στους Πέπολι
  • Παλάτσο Στέλα (Ιταλικά Palazzo Stella), έπαυλη του 18ου αιώνα που ανήκε στην οικογένεια Στέλα. Τον 20ο αιώνα και για 100 χρόνια αποτέλεσε την έδρα του δήμου.
  • Τόρρε ντελε Τόμπε (Πύργος του Τόμπε, Ιταλικά Torre delle Tombe), μεσαιωνική αμυντική κατασκευή στο δημοτικό διαμέρισμα Τόμπε
  • Βίλα Μπαλτσάνι (Ιταλικά Villa Balzani), έπαυλη του 19ου αιώνα που πήρε τη σημερινή της μορφή το 1860 χάρη στον Αντρέα Μπαλτσάνη (Andrea Balzani).
  • Σάντι Νικολό ε Άγκατα (Άγιος Νικόλαος και Αγαθή, Ιταλικά Santi Nicolò e Agata), Είναι η μεγαλύτερη από τις εκκλησίες της Τζόλα Πρεντόζα και δημιουργήθηκε από την ένωση δύο παλαιότερων εκκλησιών στα μέσα του 15ου αιώνα.

Πολιτισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Τζόλα Πρεντόζα είναι ένας δήμος που δίνει μεγάλη σημασία στον πολιτισμό. Στο πλαίσιο αυτό ενσωματώνονται, εκτός από τα μνημεία, το μουσείο σύγχρονης τέχνης Κά Λα Γκιρόντα, Βίλα Εντβίτζε Γκαρανιάνι, Το Παλάτσο Αλμπεργκάτι και το πολιτιστικό κέντρο Περτίνι.

Μέρος πολιτιστικού γίγνεσθαι είναι και οι πολυάριθμες γιορτές και πανηγύρια (Ιταλικά Feste e Sagre).

Η Τζόλα Πρεντόζα είναι μέρος του δρόμου των κρασιών και των γεύσεων (Strada dei Vini e dei Sapori), διαδρομή που δίνει την δυνατότητα στους επισκέπτες να δοκιμάσουν τοπικά κρασιά και τρόφιμα στο τόπο παραγωγής τους. Είναι μέλος και της ένωσης πόλεων του κρασιού.

Κοινωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο δήμος έχει πληθυσμό 18097 μόνιμους κατοίκους (στοιχεία 1η Ιανουαρίου 2011)

Οι ξένοι μόνιμοι κάτοικοι ανέρχονται στους 1222. Οι εθνικότητες με τα περισσότερα άτομα είναι οι Ρουμάνοι με 279 άτομα, οι Μαροκινοί με 176 και οι Αλβανοί με 132. Στην Τζόλα Πρεντόζα κατοικεί μόνιμα μία Ελληνίδα

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]