Τζωρτζ Φίλιπς Μποντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζωρτζ Φίλιπς Μποντ
Γέννηση20  Μαΐου 1825[1]
Ντόρτσεστερ
Θάνατος17  Φεβρουαρίου 1865[1]
Κέιμπριτζ[2]
Αιτία θανάτουφυματίωση
ΥπηκοότηταΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο Χάρβαρντ
ΓονείςWilliam Cranch Bond
ΒραβεύσειςΧρυσό Μετάλλιο της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας (1865) και μέλος στην Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ιδιότητααστρονόμος

Ο Τζωρτζ Φίλιπς Μποντ (George Phillips Bond, 20 Μαΐου 1825 – 17 Φεβρουαρίου 1865) ήταν Αμερικανός αστρονόμος, γιος του επίσης αστρονόμου Ουίλλιαμ Κ. Μποντ. Κάποιες πηγές δίνουν το έτος γεννήσεώς του ως 1826.

Τα πρώιμα ενδιαφέροντα του Τζωρτζ ήταν η φύση και τα πτηνά, αλλά μετά τον θάνατο του μεγαλύτερου αδελφού του αισθάνθηκε την υποχρέωση να ακολουθήσει το επάγγελμα του πατέρα του, τον οποίο και διαδέχθηκε ως διευθυντής του Αστεροσκοπείου του Χάρβαρντ, από το 1859 μέχρι τον θάνατό του. Επίσης, εξάδελφός του ήταν ο Έντουαρντ Σ. Χόλντεν, ο πρώτος διευθυντής του ιστορικού Αστεροσκοπείου Λικ.

Ο Τζωρτζ Μποντ υπήρξε ο πρώτος άνθρωπος που φωτογράφησε ένα άστρο (τον Βέγα, το 1850) και ο πρώτος που φωτογράφησε ένα διπλό άστρο (τον (Μιζάρ, το 1857). Γενικότερα, υπεστήριξε ότι η φωτογραφία μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να μετρηθεί το φαινόμενο μέγεθος των αστέρων.

Ο Τζωρτζ Μποντ ανακάλυψε πολλούς κομήτες, υπολογίζοντας και τις τροχιές τους. Μελέτησε επίσης τον Κρόνο και το Μέγα Νεφέλωμα του Ωρίωνος. Μαζί με τον πατέρα του ανακάλυψαν τον δορυφόρο Υπερίωνα του Κρόνου (που ανακαλύφθηκε ανεξάρτητα και από τον Βρετανό αστρονόμο Ουίλιαμ Λάσελ). Εκτός από τις συνεισφορές του στην αστρονομία, ο Μποντ επισκόπησε τα Λευκά Βουνά του Νιου Χάμσαϊρ.

Ο Τζωρτζ Φίλιπς Μποντ πέθανε από φυματίωση πριν συμπληρώσει το τεσσαρακοστό έτος της ηλικίας του. Το έτος του θανάτου τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας.

Ονομάσθηκαν προς τιμή του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ο κρατήρας Τζ. Μποντ (G. Bond) στη Σελήνη και ο κρατήρας Μποντ στον πλανήτη Άρη
  • Το άλβεδο Μποντ, σημαντικό για την περιγραφή της ενεργειακής ισορροπίας ενός ετερόφωτου σώματος
  • Μία περιοχή στην επιφάνεια του δορυφόρου Υπερίωνα, η «Ράχη Μποντ-Λάσελ» (Bond-Lassell Dorsum)
  • Τα όρη Μποντ, Γουέστ Μποντ και Μπόντκλιφ στα Λευκά Βουνά του Νιου Χάμσαϊρ

Προς τιμή του Τζωρτζ και του πατέρα του μαζί ονομάσθηκαν:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 (Αγγλικά) SNAC. w6hx1g90. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. «Большая советская энциклопедия» (Ρωσικά) Η Μεγάλη Ρωσική Εγκυκλοπαίδεια. Μόσχα. 1969. Ανακτήθηκε στις 28  Σεπτεμβρίου 2015.

Πηγές - εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]