Τζούλι Κρίστι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζούλι Κρίστι
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Julie Christie (Αγγλικά)
Γέννηση14 Απριλίου 1940 (1940-04-14) (83 ετών)
Chabua
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένο Βασίλειο
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά[1]
ΣπουδέςΚεντρική Σχολή Ομιλίας και Δράματος[2]
Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου
City College Brighton & Hove
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός ταινιών
ηθοποιός θεάτρου
ηθοποιός φωνής[3]
Περίοδος ακμής1957
Οικογένεια
ΣύζυγοςΝτάνκαν Κάμπελ
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΌσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου (1965)[4]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Τζούλι Κρίστι (αγγλ. Julie Christie, γεννημένη στις 14 Απριλίου 1940) είναι Βρετανίδα ηθοποιός βραβευμένη με Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για την ταινία του 1965 Ντάρλινγκ (Darling). Η ηθοποιός αποτέλεσε σύμβολο της αγγλικής ποπ κουλτούρας κατά τη δεκαετία του 1960 και πρωταγωνίστησε σε μια σειρά επιτυχημένων ταινιών όπως: Μπίλι, ο Ψεύτης (Billy, Liar, 1963), Δόκτωρ Ζιβάγκο (Doctor Zhivago, 1965), Μακριά απ'το Αγριεμένο Πλήθος (Far From the Madding Crowd, 1967), Η Έντιμος Κυρία και ο Χαρτοπαίκτης (McCabe & Mrs. Miller, 1971) και Shampoo (1975).

Τα πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Τζούλι Φράνσις Κρίστι γεννήθηκε το 1940 στο Άσαμ της Ινδίας, τότε αποικία της Μ. Βρετανίας, από τον Φρανκ Σαιντ Τζον Κρίστι, ο οποίος είχε φυτεία τσαγιού στις Ινδίες και τη Ρόζμαρι Ράμστεν, μια Ουαλή ζωγράφο και παιδική φίλη του Ρίτσαρντ Μπάρτον.[5][6] Έχει κι έναν αδελφό τον Κλάιβ Κρίστι. Οι γονείς της χώρισαν όταν η Κρίστι ήταν παιδί κι αυτή με τη μητέρα της γύρισαν στην Ουαλία όπου πέρασε μέρος των παιδικών της χρόνων. Αργότερα στάλθηκε εσώκλειστη σε κολλέγιο που διοικούνταν από καλόγριες στο Λονδίνο, αλλά το ύφος του σχολείου δεν ταίριαζε στο ελεύθερο πνεύμα της Κρίστι. Η Τζούλι Κρίστι, φθάνοντας στην ενηλικίωση κι έχοντας ήδη τα ερεθίσματα για να γίνει ηθοποιός, γράφτηκε στο London's Central School of Speech Training[7].

Πρώτα βήματα ως ηθοποιός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ντεμπούτο της ήρθε από τη μικρή οθόνη και τη σειρά Ανδρομέδα το 1961. Η επιτυχία της σειράς κι η ομορφιά της έκαναν τους παραγωγούς του Τζέιμς Μποντ να την σκεφτούν για την πρώτη ταινία του Μποντ, τη Δόκτωρ Νο.[8]. Ο ρόλος πήγε τελικά στην Ούρσουλα Άντρες. Την επόμενη χρονιά έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο με ένα μικρό ρόλο στην ταινία Ανώνυμοι απατεώνες και το 1963 έγινε το σύμβολο του νέου αγγλικού σινεμά του 1960, διαπρέποντας στον ρόλο της Λιζ στην ταινία του Τζον Σλέσιντζερ Μπίλι, ο Ψεύτης. Ο σκηνοθέτης είχε αναθέσει αρχικά τον ρόλο σε άλλη ηθοποιό και η Κρίστι πήρε τη θέση της όταν εκείνη αρρώστησε.[9]. Η ταινία θεωρείται μέχρι και σήμερα αριστούργημα του αγγλικού σινεμά και σηματοδότησε την πρώτη από τις τρεις συνεργασίες της Κρίστι με τον Σλέσιντζερ.

Η Τζούλι Κρίστι σε στιγμιότυπο της ταινίας Δόκτωρ Ζιβάγκο του Ντέιβιντ Λην (1965)

Το 1965 η Τζούλι Κρίστι ήταν το μεγάλο ανερχόμενο όνομα του κινηματογράφου, καθώς όλοι μιλούσαν για το ταλέντο της και συμμετείχε σε δυο πολύ σημαντικές ταινίες της χρονιάς το Ντάρλινγκ, δεύτερη ταινία με τον Σλέσιντζερ και το Δόκτωρ Ζιβάγκο του Ντέιβιντ Λιν, σκηνοθέτη των Η Γέφυρα του Ποταμού Κβάι και Ο Λόρενς της Αραβίας. Οι ρόλοι αυτοί της απέφεραν πολλά βραβεία, με αποκορύφωμα το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για τον ρόλο της ως κακομαθημένη Νταϊάνα Σκοτ στην ταινία Ντάρλινγκ. Ο ρόλος της στην ταινία Δόκτωρ Ζιβάγκο είναι ο διασημότερός της μέχρι σήμερα[10] και η ταινία βρίσκεται στην όγδοη θέση με τις εμπορικότερες όλων των εποχών[11].

Το 1966 συνεργάζεται με τον Γάλλο σκηνοθέτη Φρανσουά Τρυφό σε μια λιγότερο συμβατική ταινία, το Φαρενάιτ 451, ενώ το 1967 επιστρέφει στο δράμα εποχής ερμηνεύοντας την Μπαθσίμπα, ηρωίδα του Τόμας Χάρντι στη μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του βιβλίου του Μακριά απ'το αγριεμένο πλήθος. Η ταινία αυτή αποτελεί την τρίτη συνεργασία της με τον Τζον Σλέσιντζερ και στα γυρίσματά της συνάπτει δεσμό με το συμπρωταγωνιστή της Τέρενς Σταμπ. Το 1968, όντας στο μεταίχμιο της σταδιοδρομίας της, παίρνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία Πετούλια, ενώ την ίδια χρονιά γνωρίζει τον Γουόρεν Μπίτι και τον ερωτεύεται.

Η σχέση της με τον Μπίτι έβαλε τέλος στην πρώτη φάση της σταδιοδρομίας της, καθώς η Κρίστι αποσύρθηκε όντας αφοσιωμένη σε αυτόν κι άρχιζε να απορρίπτει σημαντικούς ρόλους σε ταινίες όπως: Σκοτώνουν τ' άλογα όταν γεράσουν, Η Άννα των χιλίων ημερών και Νικόλαος και Αλεξάνδρα, ταινίες που χάρισαν στις πρωταγωνίστριές τους υποψηφιότητα για Όσκαρ,[10][12].

Σύμβολο της δεκαετίας του 1960[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η φιγούρα της θα αποτελέσει στερεότυπο της αλλοπρόσαλλης δεκαετίας του 1960, η καλλονή επαναστάτρια, η εκκεντρική, η αντικορφορμίστρια που μισεί τον γάμο και τα αξεσουάρ του νοικοκυριού, που φοράει μίνι φορέματα στις απονομές ή φορέματα που έχει η ίδια σχεδιάσει και αλλάζει τους ερωτικούς συντρόφους σαν τα παρδαλά πουκάμισα που επιμένει να λανσάρει, μεταξύ αυτών βεβαίως ο Γουόρεν Μπίτι. Το περιοδικό Time είχε γράψει μάλιστα ότι οι ενδυματολογικές επιλογές της Κρίστι έχουν μεγαλύτερη επιρροή από εκείνες δέκα καλοντυμένων γυναικών μαζί[13].

Δεκαετία του 1970[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά από διετή απουσία η Κρίστι επιστρέφει το 1971 με δυο ταινίες: Ο Μεσάζων, ταινία του Τζόζεφ Λόουζι, όπου συμπρωταγωνιστεί με τον Άλαν Μπέιτς και την ταινία Η Έντιμος Κυρία και ο χαρτοπαίκτης, που εκτός το γεγονός ότι σημαδεύει την πρώτη της συνεργασία με τον Γουόρεν Μπίτι και το σκηνοθέτη Ρόμπερτ Άλτμαν, της χαρίζει και τη δεύτερή της υποψηφιότητα για Όσκαρ, το οποίο χάνει από τη Τζέιν Φόντα για την ταινία Εξαφάνιση.

Ο Άλτμαν θα πει για αυτήν: «Η Τζούλι δε θέλει να είναι σταρ, θέλει απλά να ερμηνεύει, αν ήταν στο χέρι της θα επέλεγε έναν καλούτσικο ρόλο που θα την κρατούσε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας».

Από εδώ και στο εξής οι εμφανίσεις της λιγοστεύουν όλο και περισσότερο. Το 1973 εμφανίζεται με το Ντόναλντ Σάδερλαντ στην καλτ ταινία μυστηρίου του Νίκολας Ρόουγκ Μετά τα μεσάνυχτα. Την ίδια χρονιά εμφανίζεται στο θέατρο στο Μπρόντγουέι στο Θείο Βάνια του Τσέχοφ. Το 1974 τελειώνει το δεσμό της με τον Γουόρεν Μπίτι, αλλά το 1975 εμφανίζεται στο πλάι του στην ταινία Shampoo. Το 1976 κάνει μιά σύντομη εμφάνιση ως ο εαυτός της στην κλασσική ταινία του Άλτμαν Nashville. Το 1977 εμφανίζεται στην ταινία τρόμου του Ντόναλντ Κάμελ Η επανάσταση των ρομπότ και το 1978 πραγματοποιεί την τελευταία της εμφάνιση στο πλευρό του Μπίτι στην ταινία Ας Περιμένει ο Παράδεισος, ριμέικ της ταινίας του 1941 Ο αόρατος κύριος Τζόρνταν. Μετά από αυτή επιστρέφει μόνιμα στην Αγγλία, αποσύρεται για πολύ καιρό κι οι εμφανίσεις τις είναι πλέον σποραδικές. Το 1979 ξεκινά μια σχέση με τον δημοσιογράφο Ντάνιελ Κάμπελ, με τον οποίο είναι μαζί μέχρι και σήμερα και τον οποίο παντρεύτηκε το 2008.

Η δεκαετία του 1970 χαρακτηρίζεται, όπως κι εκείνη του 1960, από απόρριψη σεναρίων, όπως εκείνα των ταινιών Τσάιναταουν και Ο Νονός. Ήταν να ξανασυνεργαστεί με τον Σλέσιντζερ το 1976 στην ταινία Ανθρωποκυνηγητό και να συνεργαστεί για πρώτη φορά με τον Αλ Πατσίνο ο οποίος τη χαρακτήρισε ως «την πιό ποιητική ηθοποιό», αλλά τα σχέδια τους ναυάγησαν και οι αντίστοιχοι ρόλοι πήγαν στον Ντάστιν Χόφμαν και τη Μάρτε Κέλερ. Επίσης επρόκειτο να παίξει στις ταινίες Άγκαθα (1977) και Επάγγελμα: Ζιγκολό (1980).

Από τη δεκαετία του 80 μέχρι σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχοντας αποσυρθεί στην Ουαλία την δεκαετία του 80 η Κρίστι κάνει σποραδικές εμφανίσεις σε ταινίες, με πιο σημαντική ίσως την ταινία Κάψα και σκόνη του Τζέιμς Άιβορι του 1983, παρόλο που οι σκηνοθέτες ακόμα τη ζητούν. Κι αυτή τη δεκαετία απέρριψε σημαντικούς ρόλους στις ταινίες Ετυμηγορία του Σίντνεϊ Λουμέτ και Οι Κόκκινοι του Γουόρεν Μπίτι[10][12].

Κάνει δυναμική επανεμφάνιση το 1996 παίζοντας τη Γερτρούδη στον Άμλετ του Κένεθ Μπράνα και το 1997 προτείνεται για Όσκαρ Α' γυναικείου ρόλου για τρίτη φορά, για την ταινία του Άλαν Ράντολφ Συζυγικά παραστρατήματα. Η ερμηνεία της βραβεύεται από τους κριτικούς της Νέας Υόρκης αλλά τη βραδιά των όσκαρ χάνει από την Έλεν Χαντ για το Καλύτερα δε γίνεται. Τα επόμενα χρόνια συμμετέχει σε δεύτερους ρόλους σε ταινίες όπως: Τροία, Ψάχνοντας τη Χώρα του Ποτέ κ.α. Και το 2007, όντας ηλικιωμένη πλέον, πρωταγωνιστεί μετά από επίμονες προσπάθειες της σκηνοθέτιδος Σάρα Πόλεϊ να την πείσει, στην ταινία Υστερόγραφο μιας Σχέσης, όπου ερμηνεύει μια ηλικιωμένη γυναίκα που πάσχει από τη νόσο Αλτσχάιμερ.[14]. Ακολουθούν διθυραμβικές κριτικές και τα βραβεία των ενώσεων κριτικών το ένα μετά το άλλο, καθώς και η Χρυσή Σφαίρα[15], προτείνεται για τέταρτη φορά για όσκαρ, αλλά το χάνει από τη Μαριόν Κοτιγιάρ για την ταινία Ζωή σαν Τριαντάφυλλο. Την ίδια χρονιά παντρεύτηκε και τον για χρόνια σύντροφό της δημοσιογράφο Ντάνκαν Κάμπελ[16].

Η Τζούλι Κρίστι δήλωσε ότι το Υστερόγραφο μιας Σχέσης ίσως και να είναι η τελευταία της ταινία, αποζητώντας πλέον τη γαλήνη, δουλεύοντας στη φάρμα που έχει στην Ουαλία, αλλά τελικά η τέχνη την κέρδισε, εφόσον δέχτηκε να συμμετάσχει στη σπονδυλωτή ταινία New York, I love you που προβλήθηκε το 2009.

Φιλμογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Τζούλι Κρίστι το 2006, στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τορόντο
Έτος Ταινία Ρόλος Σκηνοθέτης Βραβεία
1962 Ανώνυμοι εγκληματίες Μπαμπέτ ΛαΒέρν
Η γρήγορη κυρία
1963 Μπίλι, ο Ψεύτης Λιζ Τζον Σλέσιντζερ Υποψήφια - Βραβείο BAFTA
1965 Ντάρλινγκ Νταϊάνα Σκοτ Τζον Σλέσινγκερ Νικήτρια - Όσκαρ Α' γυναικείου Ρόλου;
Νικήτρια - Βραβείο BAFTA Α' γυναικείος ρόλος;
Υποψήφια - Χρυσή Σφαίρα για καλύτερη ερμηνεία σε δράμα
Δόκτωρ Ζιβάγκο Λάρα Αντίποβα Ντέιβιντ Λην Υποψήφια - Βραβείο BAFTA
Ο επαναστάτης κι η χορεύτρια Ντέιζι Μπέιτς Τζον Φορντ και Τζακ Κάρντιφ
1966 Φαρενάιτ 451 Κλαρίς/ Λίντα Μόνταγκ Φρανσουά Τριφό Υποψήφια - Βραβείο BAFTA
1967 Μακριά απ'το αγριεμένο πλήθος Μπάθσιμπα Έβερντιν Τζον Σλέσιντζερ
Tonite Let's All Make Love in London Ο εαυτός της
1968 Πετούλια Πετούλια Ντάνερ Ρίτσαρντ Λέστερ
1969 Αναζητώντας τον Γκρέγκορι Κάθριν Μορέλλι Πίτερ Γουντ
1970 Ο Μεσάζων Λαίδη Μάριαν Τρίμιγκχαμ Τζόζεφ Λόουζι Υποψήφια - Βραβείο BAFTA
1971 Η Έντιμος Κυρία και ο Χαρτοπαίκτης Κονστάνς Μίλλερ Ρόμπερτ Άλτμαν Υποψήφια - Όσκαρ Α' γυναικείου ρόλου
1973 Μετά τα μεσάνυχτα Λόρα Μπάξτερ Νίκολας Ρόουγκ Υποψήφια - Βραβείο BAFTA
1975 Shampoo Τζάκι Σον Χαλ Άσμπι Υποψήφια - Χρυσή Σφαίρα Β' γυναικείος ρόλος
Nashville Ο εαυτός της Ρόμπερτ Άλτμαν
1977 Η επανάσταση των ρομπότ Σούζαν Χάρις Ντόναλντ Κάμελ
1978 Ο παράδεισος μπορεί να περιμένει Μπέτι Λόγκαν Γουόρεν Μπίτι
1981 Memoirs of a Survivor 'D'
1982 The Return of the Soldier Κίττυ Μπόλντρι
Les Quarantièmes rugissants Κάθριν Νταντέκ
1983 Κάψα και σκόνη Αν Τζέιμς Άιβορι
The Gold Diggers Ρούμπι Σάλι Πότερ
1986 Champagne amer Betty Rivière
Miss Mary Mary Mulligan
Η γοητεία της εξουσίας Έλεν Φρίμαν Σίντνεϊ Λουμέτ
1990 Fools of Fortune Mrs. Quinton
1992 The Railway Station Man Helen Cuffe
1996 Άμλετ Γερτρούδη Κένεθ Μπράνα
Η Καρδιά του Δράκου Βασίλισσα Άισλιν
1997 Συζυγικά παιχνίδια Φίλις Μαν Άλαν Ράντολφ Υποψήφια - Όσκαρ Α' γυναικείου ρόλου
2001 Μπελφάγκορ: Το φάντασμα του Λούβρου Γκλέντα Σπέντερ
No Such Thing Dr. Anna
2002 I'm with Lucy Dori aka Autour de Lucy (France)
Snapshots Narma
2004 Ο Χάρι Πότερ και ο Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν (ταινία) Μαντάμ Ροζμέρτα Αλφόνσο Κουαρόν
Ψάχνοντας τη Χώρα του Ποτέ Κυρία Έμμα ΝτεΜοριέ Μαρκ Φόστερ Υποψήφια - Βραβείο BAFTA Β' γυναικείος ρόλος
Τροία Θέτις Βόλφγκανκ Πίτερσεν
2005 Η μυστική ζωή των λέξεων Ίνγκε
2007 Υστερόγραφο μιας Σχέσης Φιόνα Άντερσον Σάρα Πόλεϊ Νικήτρια - Χρυσή Σφαίρα - Καλύτερη ερμηνεία σε δράμα
Νικήτρια - Βραβεία Σωματείου Ηθοποιών Κινηματογράφου - Καλύτερη ερμηνεία από γυναίκα σε πρωταγωνιστικό ρόλο
Νικήτρια - Βραβείο κριτικών κινηματογράφου - Α' γυναικείος ρόλος


Υποψήφια - Βραβείο BAFTA
Υποψήφια - Όσκαρ Α' γυναικείου ρόλου

2008 New York, I love you Ίζαμπελ Shekar Khapour
2009 1939 Ελίζαμπεθ
2011 Hello Darkness Ρέιτσελ
2011 Η Κοκκινοσκουφίτσα (ταινία) Γιαγιά
2012 Ο Κανόνας της Σιωπής Μίμι Λιούρι Ρόμπερτ Ρέντφορντ


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. CONOR.SI. 16144995.
  2. «Central School of Speech and Drama | High Profile Alumni».
  3. (Αγγλικά) Behind The Voice Actors. Julie-Christie. Ανακτήθηκε στις 30  Δεκεμβρίου 2020.
  4. 1747. Ανακτήθηκε στις 30  Δεκεμβρίου 2020.
  5. "The secret Indian sister who haunts actress Julie Christie", 11 Φεβρουαρίου 2008, Daily Mail
  6. [1]
  7. Sirota, David (12 Ιουνίου 2001). «Salon.com». Archive.salon.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Απριλίου 2009. Ανακτήθηκε στις 30 Μαΐου 2010. 
  8. "Kiss Of Death", 12 Νοεμβρίου 1995, New York Daily News
  9. Barton, Laura (2010-09-01). «Billy Liar – still in town». The Guardian (London). http://www.guardian.co.uk/stage/2010/sep/01/billy-liar-tom-courtenay-julie-christie. 
  10. 10,0 10,1 10,2 «Julie Christie Biography at Yahoo! Movies». [νεκρός σύνδεσμος]
  11. «Doctor Zhivago (1965)». Box Office Mojo. 22 Δεκεμβρίου 1965. Ανακτήθηκε στις 27 Μαρτίου 2012. 
  12. 12,0 12,1 «Oscar Augury - Best Actress: Julie Christie is Front-Runner for Her Performance in "Away from Her"». Yahoo!. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Ιανουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2013. 
  13. "The private life of Julie Christie" Αρχειοθετήθηκε 2013-01-16 στο Wayback Machine. January 5, 2008, LA Times
  14. Olsen, Mark (14 Νοεμβρίου 2007)."Julie Christie is good at being picky", Los Angeles Times
  15. «National Board of Review of Motion Pictures: Awards». Nbrmp.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 30 Μαΐου 2010. 
  16. «Julie Christie gets married». The Guardian (Λονδίνο). 30 January 2008. http://film.guardian.co.uk/news/story/0,,2249161,00.html. Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2010. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]