Σύζυγοι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Σύζυγος)

Σύζυγος ονομάζεται ο εκ νόμου σύντροφος που έχει αποκτήσει τον τίτλο με γαμήλια τελετή. Ο όρος είναι ουδέτερος ως προς το φύλο, ενώ ένας άνδρας σύζυγος είναι σύζυγος και μια γυναίκα σύζυγος είναι σύζυγος.

Το νομικό καθεστώς ενός συζύγου και τα συγκεκριμένα δικαιώματα και υποχρεώσεις που συνδέονται με αυτό το καθεστώς διαφέρουν σημαντικά ανά τον κόσμο. Αυτοί οι κανονισμοί συνήθως περιγράφονται στα καταστατικά οικογενειακού δικαίου. Ωστόσο, σε πολλά μέρη του κόσμου, όπου ο πολιτικός γάμος δεν είναι τόσο διαδεδομένος, υπάρχει αντ 'αυτού ο συνηθισμένος γάμος, ο οποίος συνήθως ρυθμίζεται ανεπίσημα από την κοινότητα. Σε πολλά μέρη του κόσμου, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των συζύγων σχετίζονται με την προίκα. Ιστορικά, πολλές κοινωνίες έδωσαν σύνολα δικαιωμάτων και υποχρεώσεων στους άνδρες συζύγους που διέφεραν πολύ διαφορετικά από τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που δόθηκαν στις γυναίκες συζύγους. Συγκεκριμένα, ο έλεγχος της συζυγικής περιουσίας, τα κληρονομικά δικαιώματα και το δικαίωμα καθορισμού των δραστηριοτήτων των παιδιών του γάμου, τυπικά δόθηκαν σε ανδρικές συζύγους. Ωστόσο, αυτή η πρακτική περιορίστηκε σε μεγάλο βαθμό σε πολλές χώρες τον 20ό αιώνα και πιο σύγχρονα καταστατικά τείνουν να ορίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις ενός συζύγου χωρίς αναφορά στο φύλο. Μεταξύ των τελευταίων ευρωπαϊκών χωρών που καθιέρωσαν την πλήρη ισότητα των φύλων στον γάμο ήταν η Ελβετία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Γαλλία και η Γερμανία την δεκαετία του 1980. Σε διάφορους νόμους περί γάμων σε όλο τον κόσμο, ωστόσο, ο άνδρας σύζυγος εξακολουθεί να έχει την πλήρη εξουσία όπως στο Ιράν.

Ανάλογα με τη δικαιοδοσία, η άρνηση ή η αδυναμία ενός συζύγου να εκτελέσει τις συζυγικές υποχρεώσεις μπορεί να αποτελέσει λόγο διαζυγίου. Οι τελευταίες δύο επιλογές είναι πιο διαδεδομένες σε χώρες όπου η κυρίαρχη θρησκεία είναι ο ρωμαιοκαθολικισμός, μερικοί από τους οποίους εισήγαγαν το διαζύγιο μόλις πρόσφατα (π.χ. Ιταλία το 1970, Πορτογαλία το 1975, Βραζιλία το 1977, Ισπανία το 1981, Αργεντινή το 1987, Παραγουάη το 1991, Κολομβία το 1991, Ιρλανδία το 1996, Χιλή το 2004 και Μάλτα το 2011). Τα τελευταία χρόνια, πολλές δυτικές χώρες δεν υιοθέτησαν κανένα διαζύγιο.