Σόμερσετ Κάλθορπ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σόμερσετ Κάλθορπ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση23  Δεκεμβρίου 1865 ή 1865[1]
Λονδίνο
Θάνατος27  Ιουλίου 1937
Ryde
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένο Βασίλειο
Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και Ιρλανδίας
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδιπλωμάτης
στρατιωτικός
Περίοδος ακμής1878
Οικογένεια
ΣύζυγοςAnnie Euphemia Dunsmuir (από 1900)[2]
ΓονείςSomerset Gough-Calthorpe, 7th Baron Calthorpe[3] και Eliza Maria Chamier[3]
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςAdmiral of the Fleet/Βασιλικό Ναυτικό του Ηνωμένου Βασιλείου
Πόλεμοι/μάχεςΑ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαπρέσβης
ΒραβεύσειςΜεγαλόσταυρος Ιππότης του Τάγματος του Λουτρού
Διοικητής της Βασιλικής Βικτοριανής Τάξης
Μεγαλόσταυρος του Ιππότη του Τάγματος των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Σόμερσετ Κάλθορπ

Ο Σερ Σόμερσετ Κάλθορπ (Sir Arthur Somerset Gough-Calthorpe), (1865 - 1937), ήταν Άγγλος ναύαρχος του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς και μέλος της βρετανικής οικογένειας ευπατριδών Γκαφ-Κάλθροπ.

Σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σόμερσετ Κάλθορπ γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1865. Ολοκληρώνοντας τις εγκύκλιες σπουδές του ακολούθησε το επάγγελμα στρατιωτικού στο βρετανικό ναυτικό. Το 1901 ήταν κυβερνήτης του «Πανδώρα» με το οποίο γίνονταν οι πειραματικές δοκιμές της εφαρμογής έλικας στα πλοία και τον επόμενο χρόνο προαχθείς στο βαθμό του πλοιάρχου ανέλαβε καθηγητής στην αντίστοιχη Σχολή Δοκίμων του βρετανικού ναυτικού. Κατά τον Ρωσο-ιαπωνικό πόλεμο υπήρξε ναυτικός ακόλουθος και παρατηρητής στο αυτοκρατορικό ρωσικό ναυτικό. Το 1911 προήχθη στο βαθμό του υποναυάρχου όπου και ανέλαβε το επόμενο έτος διοικητής της 1ης ναυτικής μοίρας.

Με το ξέσπασμα του Α΄ Π.Π. ανέλαβε τη διοίκηση της μοίρας καταδρομικών μέχρι το 1916 οπότε και διορίστηκε 2ος Λόρδος του Βασιλικού Ναυαρχείου, θέση που διατήρησε μέχρι το τέλος του έτους, όταν επιλέχθηκε ως αρχηγός της ακτοφυλακής και αποθεματικών. Τον Ιούλιο του 1917 διορίστηκε γενικός διοικητής του στόλου της Μεσογείου με έδρα τη Μάλτα, ενώ λίγο αργότερα ανέλαβε διοικητής Αιγαίου διαδεχόμενος τον Γάλλο ναύαρχο Αμέ.

Στις 30 Οκτωβρίου του 1918 ως πληρεξούσιος όλων των Συμμάχων χωρών της Αντάντ υπέγραψε τη συνθήκη ανακωχής του Μούδρου με την οποία η Οθωμανική Αυτοκρατορία ουσιαστικά παραδόθηκε στις συμμαχικές δυνάμεις. Λίγους μήνες αργότερα, μετά τη λήξη του πολέμου επίβλεψε τη μεταφορά των ελληνικών στρατευμάτων στη Σμύρνη και ακολούθως μετά τη Συνθήκη των Σεβρών με την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης, ανέλαβε καθήκοντα Βρετανού Επιτρόπου (στην Κωνσταντινούπολη), μέχρι το 1920, όταν και επέστρεψε στην Αγγλία αναλαμβάνοντας αρχικά διοικητής του Πόρτσμουθ και στη συνέχεια αρχηγός του Στρατιωτικού Οίκου του Βασιλέως, θέση από την οποία και αποσύρθηκε το 1930.

Ο Κάλθορπ ήταν νυμφεμένος με την Έφη Κάλθορπ. Είχε τιμηθεί με πολλά παράσημα μεταξύ των οποίων τον Μεγαλόσταυρο του Ιπποτικού τάγματος Μπάθ, τον Μεγαλόσταυρο του τάγματος Αγ. Μιχαήλ και Αγ. Γεωργίου καθώς και του Τάγματος Βικτωρίας. Πέθανε στο Λονδίνο το 1937

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]