Σπούτνικ 5

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σπούτνικ 5
ΟργανισμόςΣοβιετικό διαστημικό πρόγραμμα και Ακαδημία Επιστημών της ΕΣΣΔ
Χαρακτηριστικά αποστολής
Πύραυλος φορέαςVostok-L και Vostok
Ημερομηνία εκτόξευσης19  Αυγούστου 1960
Τόπος εκτόξευσηςεξέδρα εκτόξευσης Γκαγκάριν
COSPAR ID1960-011A
Μάζα4.600 κιλά

Το Σπούτνικ 5, γνωστό και σαν Korabl-Sputnik 2[1][2], είναι το δεύτερο διαστημόπλοιο Βοστόκ που μπήκε σε περιγήινη τροχιά. Είναι το πρώτο διαστημικό σκάφος με το οποίο ταξίδεψαν έμβια όντα στο διάστημα και επέστρεψαν με ασφάλεια πίσω στη Γη. Το Σπούτνικ 5 ήταν ένα ακόμα βήμα στην διαδικασία προετοιμασίας για την αποστολή του πρώτου ανθρώπου στο διάστημα, πρωτιά που τελικά κατέκτησε ο Γιούρι Γκαγκάριν έναν χρόνο αργότερα επιβαίνοντας στο διαστημόπλοιο Βοστόκ 1, ιδίου τύπου.

Αποστολή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριος στόχος της αποστολής ήταν ο έλεγχος των διαφόρων συστημάτων υποστήριξης ζωής στα πλαίσια της προετοιμασίας για την πρώτη αποστολή ανθρώπου στο διάστημα.[3]

Το Σπούτνικ 5 εκτοξεύθηκε από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στις 19 Αυγούστου 1960. Το σκάφος ήταν μία «κιβωτός» που περιείχε διάφορα φυτά, φύκια, σιτάρι, μικροοργανισμούς, μύγες, 40 ποντίκια, δύο αρουραίους και δύο σκυλίτσες, τη Στρέλκα («μικρό βέλος») και την Μπέλκα («σκίουρος»), οι οποίες ήταν εγκατεστημένες σε ειδική καμπίνα πλήρως εξοπλισμένη και για την επιβίωση ανθρώπων. Το σκάφος μετέφερε επιστημονικό εξοπλισμό συμπεριλαμβανομένης κάμερας που είχε τοποθετηθεί κατάλληλα ώστε να παρακολουθείται η κατάσταση των σκύλων[4].

Την επόμενη ημέρα και αφού το σκάφος διέγραψε 17 τροχιές γύρω από τη Γη, η κάψουλα επανεισόδου επέστρεψε στη Γη. Όλα τα ζώα επέστρεψαν στο έδαφος χαίροντας άκρας υγείας. Ήταν οι πρώτοι ταξιδιώτες του Διαστήματος που επέστρεψαν στο έδαφος χωρίς το διαστημόπλοιό τους να αποτεφρωθεί από την τριβή.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. McDowell, Jonathan. «Launch Log». Jonathan's Space Page. Ανακτήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2014. 
  2. Wade, Mark. «Vostok». Encyclopedia Astronautica. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Ιουνίου 2011. Ανακτήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2014. 
  3. «Sputnik 5 (NSSDC/COSPAR ID: 1960-011A)». NSSDC (NASA). Ανακτήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2013. 
  4. Ο αγώνας για την κατάκτηση του διαστήματος, Ιστορικό Λεύκωμα 1960, Καθημερινή (1997)