Σνόρρι Στούρλουσον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σνόρρι Στούρλουσον
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Snorri Sturluson (Ισλανδικά)
Γέννηση1179[1]
Hvammur
Θάνατος23  Σεπτεμβρίου 1241[2][3]
Reykholt[4]
Συνθήκες θανάτουανθρωποκτονία
Χώρα πολιτογράφησηςΙσλανδία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑρχαία σκανδιναβική γλώσσα
Ισλανδικά[5]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασυγγραφέας[6]
skald
ιστορικός
πολιτικός
διπλωμάτης
ποιητής
Αξιοσημείωτο έργοΝεώτερη Έντα
Heimskringla
Οικογένεια
ΣύζυγοςHallveig Ormsdóttir
ΤέκναÓrækja Snorrason
Þórdís Snorradóttir
Jón murtur Snorrason
Hallbera Snorradóttir
ΓονείςSturla Þórðarson (elder)
ΑδέλφιαSighvatr Sturluson
ΟικογένειαSturlungar family clan
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαlawspeaker
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Σνόρρι Στούρλουσον (Snorri Sturluson, 117923 Σεπτεμβρίου 1241) ήταν Ισλανδός ιστορικός, ποιητής και πολιτικός. Ήταν ο συγγραφέας της Νεώτερης Έντα ή Πεζής Έντα που αποτελείται από ένα διήγημα Σκανδιναβικής μυθολογίας, ένα βιβλίο σε ποιητική γλώσσα και μια λίστα με μορφές στίχων. Επίσης ήταν ο συγγραφέας μιας Σάγκα για την ιστορία των Σκανδιναβών βασιλιάδων, από την θρυλική ιστορία εώς την πρώιμη μεσαιωνική Σκανδιναβική ιστορία.

Ως ιστορικός και μυθογράφος είναι αξιοσημείωτη η θεωρία του, σύμφωνα με την οποία οι μυθολογικοί θεοί ξεκινούν ως πολεμικοί ηγέτες των ανθρώπων, από τις νεκρικές τοποθεσίες των οποίων αναπτύσσονται λατρείες. Καθώς οι άνθρωποι επικαλούνται τον νεκρό πολεμικό ηγέτη ενώ μάχονται ή τον νεκρό βασιλιά σε φυλετικές κακουχίες αρχίζουν να λατρεύουν την συγκεκριμένη περσόνα. Τελικά ο βασιλιάς ή ο πολεμιστής μένουν στη μνήμη μόνο ως θεοί. Επίσης πρότεινε τη θεωρία πως η νίκη μιας φυλής έναντι άλλης εξηγείτο από τους μαχόμενους ως συμβολή των θεών της μίας φυλής έναντι των θεών της άλλης.

Ο γάμος του Σνόρρι του επέφερε σημαντικό πλούτο και το 1206 εγκαταστάθηκε στο Ρέυκχολτ (Reykholt) όπου και κατασκεύασε κτίρια που σώζονται μέχρι σήμερα. Απέκτησε γρήγορα τη φήμη ποιητή, ενώ ταυτόχρονα ήταν και επιτυχημένος δικηγόρος και από το 1215 έγινε πρόεδρος του νομοθετικού σώματος και του ανωτάτου δικαστηρίου της Ισλανδίας.

Το καλοκαίρι του 1218 έπλευσε από την Ισλανδία στη Νορβηγία ύστερα από βασιλική πρόσκληση. Εκεί γνωρίστηκε καλά με τον βασιλιά Χάκον Χακόναρσον (Hákon Hákonarson) και με άτομα του βασιλικού περιγύρου που έδωσαν στον Σνόρρι βαθειά γνώση της ιστορίας της Σουηδίας .

Ο Σνόρρι ενεπλάκη σε μια αποτυχημένη εξέγερση εναντίον του Χάκον Χακόναρσον και τελικά δολοφονήθηκε στο Ρέυκχολτ όπου και διέμενε.

Το 1947 ανεγέρθηκε ένα άγαλμα του Σνόρρι Στούρλουσον από τον Νορβηγό γλύπτη Γκουστάβ Βιγκελάντ (Gustav Vigeland) στο Ρέυκχολτ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]