Σκοτ Κάρπεντερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σκοτ Κάρπεντερ
Γέννηση1 Μαΐου 1925
Μπόουλντερ, Κολοράντο, Η.Π.Α.
Θάνατος10 Οκτωβρίου 2013 (88 ετών)
Ντένβερ, Κολοράντο, Η.Π.Α.
Άλλο επάγγελμαΠιλότος δοκιμών, δύτης
Χρόνος στο διάστημα4 ώρες, 56 λεπτά
ΕπιλογήGroup 1 (1959)
ΑποστολέςΜέρκιουρι-Άτλας 7
Έμβλημα αποστολής
Βραβεία

Ο Μάλκολμ Σκοτ Κάρπεντερ (Malcolm Scott Carpenter, 1 Μαΐου 1925 - 10 Οκτωβρίου 2013) ήταν Αμερικανός πιλότος δοκιμών, αστροναύτης και δύτης. Ήταν ένας από τους επτά αρχικούς αστροναύτες της NASA που επιλέχθηκαν για το πρόγραμμα Μέρκιουρι τον Απρίλιο του 1959. Ο Κάρπεντερ ήταν ο δεύτερος Αμερικανός (μετά τον Τζον Γκλεν) που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη και ο τέταρτος Αμερικανός στο διάστημα, μετά τους Άλαν Σέπαρντ, Γκας Γκρίσομ και Τζον Γκλεν.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είχε υπηρετήσει στην αμερικανική Πολεμική Αεροπορία και ήταν πιλότος στον Πόλεμο της Κορέας. Το Φεβρουάριο του 1962 ήταν ο αναπληρωματικός πιλότος για τον Τζον Γκλεν στην πρώτη αμερικανική επανδρωμένη πτήση σε τροχιά. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας ήταν εκείνος που είπε το ιστορικό «Στην ευχή του Θεού, Γκλεν!» (Godspeed, Glenn!).

Στις 24 Μαΐου του 1962 πραγματοποίησε τρεις περιστροφές στην τροχιά της Γης μέσα στο θαλαμίσκο Ορόρα 7, αλλά η επιστροφή του στη Γη αποδείχθηκε περιπετειώδης. Ένα τεχνικό πρόβλημα έστειλε τον θαλαμίσκο διακόσια μίλια μακριά από το προκαθορισμένο σημείο περισσυλογής και πέρασαν αρκετές ώρες μέχρι τα ελικόπτερα να εντοπίσουν τον εξουθενωμένο αστροναύτη μέσα στη σωσίβια λέμβο του[1].

"Όταν έφτασα σε τροχιά, το πρώτο πράγμα που με εντυπωσίασε ήταν η σιωπή" είχε δηλώσει ο Κάρπεντερ στις 8 Ιουνίου του 1962, στο περιοδικό LIFE[2].

Μετά τις περιπέτειές του στο διάστημα εντάχθηκε στο πρόγραμμα Sealab II του Πολεμικού Ναυτικού των Η.Π.Α. και το 1965 πέρασε 30 ημέρες κάτω από τον ωκεανό στα ανοιχτά της ακτής της Καλιφόρνια. Μετά τη συνταξιοδότησή του, ίδρυσε την εταιρεία του Sea Sciences, συνεργαζόμενος στενά με τον σπουδαίο καταδύτη και ερευνητή Ζακ-Υβ Κουστώ[3].

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που είχε παραχωρήσει στη NASA το 1999, ο Κάρπεντερ είχε δηλώσει ότι η εμπειρία του με τη μηδενική βαρύτητα ήταν ό,τι πιο διασκεδαστικό είχε βιώσει και είχε ευχηθεί όλοι οι άνθρωποι να είχαν την ευκαιρία να το ζήσουν[4].

Ο Σκοτ Κάρπεντερ απεβίωσε στις 10 Οκτωβρίου του 2013, σε ηλικία 88 ετών, σε νοσοκομείο του Ντένβερ όπου είχε διακομισθεί έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο[5].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]