Σιωπηλός Μάρτυς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σιωπηλός Μάρτυς
ΣκηνοθεσίαΆλφρεντ Χίτσκοκ
ΠαραγωγήΆλφρεντ Χίτσκοκ
ΣενάριοΤζον Μάικλ Χέιζ
Κόρνελ Γούλριτς (Διήγημα)
ΠρωταγωνιστέςΤζέιμς Στιούαρτ
Γκρέις Κέλι
Θέλμα Ρίττερ
Γουέντελ Κόρεϊ
Ρέιμοντ Μπερ
ΜουσικήΦραντς Γουόξμαν
ΦωτογραφίαΡόμπερτ Μπερκς
ΜοντάζΤζορτζ Τομασίνι
ΕνδυματολόγοςΊντιθ Χεντ
Εταιρεία παραγωγήςParamount Pictures
ΔιανομήParamount Pictures
Πρώτη προβολήCountry flag 1/8/1954
Κυκλοφορία1953
Διάρκεια112 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαAγγλικά
Τζέιμς Στιούαρτ και Γκρέις Κέλι σε σκηνή της ταινίας

Η ταινία Σιωπηλός μάρτυς (αγγλ. Rear Window) είναι ψυχολογικό θρίλερ παραγωγής 1954, σε σκηνοθεσία Άλφρεντ Χίτσκοκ. Πρωταγωνιστες της ταινίας είναι ο Τζέιμς Στιούαρτ, η Γκρέις Κέλι, η Θέλμα Ρίττερ, ο Ρέιμοντ Μπερ κι ο Γουέντελ Κόρεϊ. Το σενάριο της ταινίας, που έγραψε ο Τζον Μάικλ Χέιζ είναι βασισμένο σε διήγημα του 1942 του Κόρνελ Γούλριτς με τίτλο It Had to Be Murder.

Η ταινία, που έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις καλύτερες του Χίτσκοκ από πολλούς κινηματογραφόφιλους[1], προτάθηκε για τέσσερα βραβεία Όσκαρ. Το 1997 το Σιωπηλός μάρτυς έλαβε την 42η θέση ως μιά από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου[2], ενώ την ίδια χρονιά η ταινία χαρακτηρίστηκε από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ως «πολιτιστικά, αισθητικά και ιστορικά σημαντική» και επιλέχθηκε να ενταχθεί στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Ηνωμένων Πολιτειών.[3]

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν ο φώτορεπορτερ Τζει Μπι Τζεφ Τζέφρις (Τζέιμς Στιούαρτ) σπάει το πόδι του, αναγκάζεται να μείνει σπίτι του καθηλωμένος σε μια πολυθρόνα μέχρι να γίνει καλά. Έτσι περνάει τις μέρες του παρακολουθώντας από το παράθυρό του με τα κιάλια τις ζωές και τις συνήθειες των γειτόνων του. Κάποια στιγμή όμως του δίνεται η εντύπωση ότι ο Λαρς Θόργουολντ (Ρέιμοντ Μπερ), ένας άνδρας που μένει στην απέναντι ακριβώς πολυκατοικία, έχει σκοτώσει τη σύζυγό του. Δεν έχει όμως αποδείξεις και κανείς δεν τον πιστεύει. Τότε ζητάει από την αρραβωνιαστικιά του Λίζα Φρίμοντ (Γκρέις Κέλι) και από τη νοσοκόμα του Στέλλα (Θέλμα Ρίττερ) να τον βοηθήσουν να εξιχνιάσει το μυστήριο της χαμένης συζύγου του Θόρνγουολντ. Οι δυο γυναίκες καταστρώνουν λοιπόν ένα σχέδιο για να πιάσουν τον ύποπτο άνδρα στα πράσα. Το σχέδιο αυτό όμως μπορεί να βάλει σε κίνδυνο τις ζωές όλων.

Βραβεύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία του Χίτσκοκ κέρδισε τους κριτικούς και προτάθηκε για 4 όσκαρ, χωρίς όμως να κερδίσει κάποιο. Ο Άλφρεντ Χίτσκοκ που ήταν υποψήφιος για τέταρτη φορά για Όσκαρ Σκηνοθεσίας έχασε το αγαλματίδιο από τον Ηλία Καζάν[4], ο οποίος κρίθηκε νικητής για την ταινία Το λιμάνι της αγωνίας (On the Waterfront, 1954). Η Γκρέις Κέλι, που εκείνη τη χρονιά είχε συμμετάσχει σε άλλη μια ταινία του μετρ της αγωνίας, στο Τηλεφωνήσατε ασφάλεια αμέσου δράσεως (Dial M For Murder) δεν προτιμήθηκε από την ακαδημία για καμιά από τις δυο αυτές της ερμηνείες, αλλά για την ερμηνεία της στην ταινία Η χωριατοπούλα (The Country Girl) της ίδιας χρονιάς, η οποία της χάρισε τελικά το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου.

Υποψηφιότητα:

  • Σκηνοθεσίας - Άλφρεντ Χίτσκοκ
  • Διασκευής Σεναρίου - Τζον Μάικλ Χέιζ
  • Έγχρωμης Φωτογραφίας - Ρόμπερτ Μπερκς
  • Ήχου - Λόρεν Λ. Ράιντερ

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Rear Window Movie Reviews, Pictures — Rotten Tomatoes
  2. «AFI's 10 Top 10». American Film Institute. 2008-06-17. http://www.afi.com/10top10/mystery.html. Ανακτήθηκε στις 2008-06-18. 
  3. «Ο πλήρης κατάλογος ταινιών του Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Η.Π.Α» (στα Αγγλικά). loc.gov. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2021. 
  4. «The 27th Academy Awards (1955) Nominees and Winners». oscars.org. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2011. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]