Σιτάλκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σιτάλκης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση5ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος424 π.Χ.[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΟδρύσαι
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
πολιτικός
Οικογένεια
ΤέκναΣάδοκος[2]
ΓονείςΤήρης Α΄
ΑδέλφιαΣπαράδοκος
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΒασιλιάς των Οδρυσών
Θρακικός βασιλικός ναός-τάφος στο σημερινό Στάροσελ της Βουλγαρίας, από σύγχρονους αρχαιολόγους εικάζεται ότι ίσως ήταν του Σιτάλκη

Ο Σιτάλκης ήταν βασιλιάς των Οδρύσων της Θράκης, 431-424 π.Χ., γιος του Τήρη ιδρυτή του βασιλείου[3] και αδελφός του Σπαράδοκου.

Βίος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επί Σιτάλκη το βασίλειο των Οδρυσών έφτασε τη μεγαλύτερη ακμή του και στη μεγαλύτερη έκταση. Παρέλαβε από τον πατέρα του ένα μικρό βασίλειο και σταδιακά υποτάσσοντας ένα ένα τα υπόλοιπα θρακικά βασίλεια το έφτασε στη μεγαλύτερη έκτασή του. Η χώρα του ξεκινούσε από τον Στρυμόνα μέχρι τον Βόσπορο και μέχρι τον Δούναβη. Κατασκεύασε δρόμους, δημιούργησε ισχυρό στρατό, ενώ επέτρεψε την εγκατάσταση αποικιών στη χώρα του υποχρεώνοντας τις αποικίες να πληρώνουν φόρο καθιστώντας το κράτος του πλούσιο. Ο ίδιος αναφέρεται ικανός στρατηγός και ανδρείος στη μάχη.

Το 431 π.Χ. στον Πελοποννησιακό πόλεμο συμμάχησε με τους Αθηναίους και μάλιστα ο γιος του Σάδοκος έγινε Αθηναίος πολίτης. Όπως αναφέρει ο Θουκυδίδης, τους παρέδωσε πρέσβεις αντίπαλων πόλεων που βρέθηκαν στη Θράκη, αυτοί τους μετέφεραν στην Αθήνα και τους θανάτωσαν χωρίς δίκη ρίχνοντας τους σε βάραθρο[4]. Τον χειμώνα του ίδιου έτους ξεκίνησε εκστρατεία εναντίον του Περδίκκα συνεχίζοντας και τον πόλεμο κατά των αποικιών της Χαλκίδας στη Χαλκιδική. Ο σκοπός του πολέμου με τον Περδίκκα ήταν η εγκατάσταση στον θρόνο της Μακεδονίας του Αμύντα, γιου του Φιλίππου, που υποστηριζόταν από τον Σιτάλκη. Η εκστρατεία δεν είχε αποτελέσματα, μάχη μεγάλη με τους Μακεδόνες δεν έγινε και ο στρατός του περιορίστηκε στις λεηλασίες. Λόγω του χειμώνα και της έλλειψης ανεφοδιασμού πείστηκε από τον ανιψιό του διάδοχο Σεύθη να εγκαταλείψει την εκστρατεία και να επιστρέψει στη Θράκη. Όπως αποδείχτηκε αργότερα, ο Σεύθης είχε κάνει συμφωνία με τον Περδίκκα και παντρεύτηκε την αδελφή του.

Γυρίζοντας στη Θράκη αντιμετώπισε την εξέγερση των Τριβαλών, σε μάχη εναντίον των οποίων σκοτώθηκε το 424 π.Χ.. Διάδοχος του ήταν ο ανιψιός του Σεύθης Α΄.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές σε πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]