Ρόμπι Γουίλιαμς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ρόμπι Γουίλιαμς
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Robbie Williams (Αγγλικά)
Γέννηση13 Φεβρουαρίου 1974 (1974-02-13) (50 ετών)
Στόουκ ον Τρεντ, Αγγλία
ΚατοικίαMulholland Estates
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένο Βασίλειο
ΣπουδέςSt Margaret Ward Catholic Academy
Ιδιότητατραγουδιστής-τραγουδοποιός, ηθοποιός ταινιών, μουσικός παραγωγός, τραγουδιστής, κιθαρίστας[1] και ηθοποιός τηλεόρασης
ΣύζυγοςAyda Field (από 2010)
Όργαναφωνή, κιθάρα, μπάσο, πληκτροφόρο, κρουστό μουσικό όργανο, βιολί, φυσαρμόνικα και μαρίμπα
Είδος τέχνηςποπ μουσική, χορευτική μουσική, Μπριτ ποπ, εναλλακτική ροκ, ποπ ροκ, soft rock και ηλεκτρονική μουσική
ΒραβεύσειςΑυστριακά Μουσικά Βραβεία Αμαντέους και Premios Oye!
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ρόμπερτ Πίτερ "Ρόμπι" Γουίλιαμς (Robert Peter "Robbie" Williams, 13 Φεβρουαρίου 1974) είναι Άγγλος τραγουδιστής, συνθέτης και περιστασιακός ηθοποιός και πρώην μέλος του συγκροτήματος Take That όπου από εκεί άρχισε την καριέρα του το 1990 σε ηλικία 16 ετών. Γεννήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου του 1974 στο Στάφορντσαϊρ της Αγγλίας. Το 1995 αποχώρησε από το γκρουπ κάνοντας σόλο καριέρα, επιλογή που αργότερα τον δικαίωσε, αφού έγινε με τον καιρό γνωστός παγκοσμίως. Στις 15 Ιουλίου 2010 ανακοινώθηκε πως ξαναμπαίνει στο γκρουπ των Take That για να βγάλουν μαζί το άλμπουμ Progress και το καλοκαίρι του 2011 να κάνουν την περιοδεία που έσπασε τα ρεκόρ "Progress Live". Μετά το πέρας της περιοδείας το γκρουπ ξαναχάλασε και τα 5 μέλη του Γκάρι Μπάρλοου, Μάρκ Όουεν, Χάουαρντ Ντόναλντ, Τζέισον Όραντζ και ο Ρόμπι Γουίλιαμς συνέχισαν τις σόλο καριέρες τους. Το Νοέμβριο του 2012 ο Γουίλιαμς σε ηλικία 38 ετών έκανε την επιστροφή του σαν σόλο καλλιτέχνης μετά από 3 χρόνια απουσίας με τον διπλά πλατινένιο δίσκο Take The Crown. Ο δίσκος έγινε Νο.1 και στην Ελλάδα.

Το πρώτο του άλμπουμ ήταν το 1997 με τον τίτλο Life Thru a Lens από την εταιρεία δισκογραφίας EMI. Έγινε γνωστός για το τραγούδι Angels, τραγούδι που παίζεται ακόμα στο ραδιόφωνο. Άλλα τραγούδια που τον έκαναν γνωστό είναι τα Let Me Entertain You και το Old Before I Die. Τεράστια επιτυχία έκανε το δεύτερο του άλμπουμ του, το I've Been Expecting you που βγήκε το 1998 με το πρώτο του Νο.1 single Millenium. Έχει πουλήσει πάνω από 77 εκ. δίσκους παγκοσμίως κάνοντας τον έναν από τους πιο πετυχημένους καλλιτέχνες όλων των εποχών. Είναι ο πιο πετυχημένος σόλο καλλιτέχνης όλων των εποχών στη Μεγάλη Βρετανία και ο πιο πετυχημένος μη - λατινογενής καλλιτέχνης στη λατινική Αμερική. Το 2006 μπήκε στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες όταν πούλησε 1,6 εκ. εισιτήρια για την επερχόμενη περιοδεία του σε μία μόνο ημέρα. Στην κατοχή του έχει επίσης 18 BRIT Awards περισσότερα από κάθε άλλον και 8 ECHO Awards. Από το 2003 κατοικεί στο Λος Άντζελες. Το 2010 παντρεύτηκε την Αμερικανή ηθοποιό Αΐντα Φίλτζ. Σήμερα η περιουσία του αγγίζει τα $ 300 εκ.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1974-1989[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ρόμπι γεννήθηκε στην Αγγλία και έχει μια αδερφή που είναι μεγαλύτερη από αυτόν, τη Σάλι. Ο Ρόμπι σπούδασε στο Mill Hill Primary ύστερα αφοσιώθηκε στην καθολική σχολή και συμμετείχε στη σχολή χορού. Αργότερα, έγινε ποδοσφαιριστής του Πορτ Βέιλ ΦΚ αλλά μετά από έναν άσχημο τραυματισμό τα παράτησε.

1990-1995[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1990 ο τότε 16χρόνος Ρόμπερτ εντάχθηκε στο γκρούπ των Take That όπου παρέμεινε μέχρι το 1995. Συμμετείχε σε σπουδαία τραγούδια όπως το Could It Be Magic, I Found Heaven και Everything Changes.

Τον Ιούλιο του 1995 αποκαλύφθηκε πως Ο Ρόμπερτ ήταν μπλεγμένος με τα ναρκωτικά, με αποτέλεσμα να τον διώξουν από την ομάδα. Από εκεί και μετά, ο Ρόμπι άρχισε τη δική του καριέρα. Ωστόσο, οι Take That, διαλύθηκαν στις 13 Φεβρουαρίου 1996, δηλαδή την ημέρα των γενεθλίων του Ρόμπι που συμπλήρωνε τα 22 του χρόνια. Μετά, τη φυγή του από τους Take That, ο Ρόμπι, τον Ιούλιο του 1996 υπέγραψε με τη Chrysalis Records.

1996-1998[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ρόμπι συνεργάστηκε με τον Τζορτζ Μάικλ τραγουδώντας το Freedom όπου επιλέχτηκε ώς το νούμερο 2 στο UK Charts.

Τον Σεπτέμβριο του 1997 κυκλοφορεί το άλμπουμ Life Thru a Lens που έφτασε ως το νούμερο 11 στο UK Charts. Η επιτυχία ήρθε την άνοιξη του 1998 με την κυκλοφορία του πιο πετυχημένου του ως τώρα τραγουδιού, Angels. Το Φθινόπωρο του 1998 κυκλοφόρησε τον δεύτερο του δίσκο με τίτλο I've Been Expecting You και η επιτυχία όλο και έπαιρνε τα πάνω της με το πρώτο το του Νο.1 single Millenium σε μουσική του Τζον Μπάρι. Ο συγκεκριμένος δίσκος έφτασε τις 400.000 πωλήσεις. Μάλιστα, είχε τεράστια επιτυχία στη Λατινική Αμερική και στην Ευρώπη. Επίσης, ένα από τα τραγούδια που έβγαλε, συγκεκριμένα το Its Only Us ήταν το επίσημο τραγούδι του διάσημου βιντεοπαιχνιδιού FIFA 2000. Στα τέλη του 1998 Ο Ρόμπι άρχισε ένα ευρωπαϊκό Tour με το οποίο αποχαιρέτησε τη χρονιά.

1999-2001[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1999 υπέγραψε με την Capitol Records, που ανήκει στη διάσημη επιχείρηση της EMI. Τον Ιούλιο του 1999 κυκλοφόρησε ένα ακόμα άλμπουμ του, με τίτλο The Ego has Landed που κυκλοφόρησε μόνο σε Αμερική και Καναδά πούλησε πάνω από 1 εκ αντίτυπα. Τον Αύγουστο του 2000, έβγαλε άλλο ένα άλμπουμ. Το Sing when you are Winning οπού κυκλοφόρησε και έγινε παγκόσμιο φαινόμενο σε χώρες όπως η Ιταλία, η Νέα Ζηλανδία, η Γερμανία, η Φινλανδία, η Αυστρία και η Αυστραλία. Αργότερα, κυκλοφόρησε ένα single με την Κάιλι Μινόγκ με τίτλο Kids.

Στα μέσα του 2001 κυκλοφόρησε το The Road to Mantalay που ήταν 91 εβδομάδες συνεχόμενα στα Μεγαλοβρετανικά Τσαρτς Σόου, αφού πούλησε δίσκους πάνω των 2.400.000. Σειρά είχε η πρώτη swing απόπειρα του τραγουδιστή. To 2001 σε ηλικία 27 ετών κυκλοφόρησε το Swing When You're Winning με πάνω από 7 εκ πωλήσεις παγκοσμίως.

Την ίδια χρονιά, κυκλοφόρησε ένα DVD από τη συναυλία του Ρόμπι στο Άλμπερτ Χολ με τίτλο: Robbie Williams Live at the Albert Hall.

2002-2003[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2002, ο Γουίλιαμς έγραψε το μεγαλύτερο συμβόλαιο τραγουδιστή όλων των εποχών με την ΕΜΙ, παίρνοντας 80 εκατομμύρια λίρες. Χάρη στην EMI, τα τραγούδια του Γουίλιαμς, άρχιζαν να εξαπλώνονται και στην Αμερική.

Ο Ρόμπι τότε άρχιζε να δημιουργεί και το 5ο του άλμπουμ Escapology (6 εκ. πωλήσεις). Ο δίσκος εμπεριέχει μεταξύ άλλων τα τραγούδια Feel και Come Undone. Τα περισσότερα γράφτηκαν στο Λος Άντζελες.

Το πρώτο του τραγούδι του άλμπουμ, Feel, γράφτηκε και από τον Γουίλιαμς και από τον Τσάμπερς, και ήταν κάτι σαν ντέμο. Ο Ρόμπι όμως δεν ικανοποιήθηκε, και αποφάσισε να το μετατρέψει σε κανονικό τραγούδι. Το 2002, χάρη σε αυτό το τραγούδι, έγινε παγκοσμίως γνωστός ως ποπ φιγούρα. Γι' αυτόν τον λόγο ταξίδεψε στην Ολλανδία και στην Ιταλία, αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, και βρισκόταν γενικώς στην Ευρώπη, και είχε ψηφιστεί ως το καλύτερο τραγούδι (το Feel) από το Τοπ Τεν όλων των χωρών.

Το δεύτερο τραγούδι του Άλμπουμ, το Come Undone, ήταν ανάμεσα στα 10 πρώτα παγκοσμίως.

Το τρίτο ήταν το Something Beautiful, το οποίο γυρίστηκε στα νησιά Μπαρμπάντος. Το συγκεκριμένο κομμάτι εκδόθηκε στα μέσα του 2003. Εκτός από τις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου, της Νέας Ζηλανδίας και της Δανίας, στις υπόλοιπες χώρες δεν είχε κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Μέσα σε 3 βράδια στο πάρκο Νέμπγουορθ της Αγγλίας παρευρέθηκαν 375 χιλιάδες θεατές του, αριθμός ρεκόρ για τον καλλιτέχνη.

Το Escapeology, πούλησε 2.000.000 αντίγραφα στο Ηνωμένο Βασίλειο ως στα τέλη του 2003 και 6.000.000 παγκοσμίως.

Το 2003 τον Οκτώβρη, ο Γουίλιαμς βγάζει το πρώτο του live άλμπουμ, με τίτλο Live at Knebworth, το οποίο βγήκε 2ο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το ίδιο έγινε και στη Γερμανία και στην Αυστρία, και στη Λατινική Αμερική και στην Αυστραλασία. Μάλιστα, στην ταινία του 2003, Ψάχνοντας τον Νέμο, ακούγεται ένα από τα τραγούδια του, το Beyond the Sea.

2004 - 2006[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Οκτώβριο του 2004, ο Williams κυκλοφόρησε, Greatest Hits, μια αναδρομή της καριέρας του, και επίσης, για να αποκαλύψει το νέα κομμάτι που είχε εργαστεί με τον τότε-νέο συνεργάτη, Stephen Duffy "Radio". Οκτώ χρόνια μετά την κυκλοφορία του "Angels", το Φεβρουάριο του 2005, το βρετανικό κοινό το ψήφισε ως το "Best Single" από τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια" στα βραβεία BRIT το 2005.

Ο Ρόμπι στην παγκόσμια περιοδεία που έσπασε τα ρεκόρ το 2006, Close Encounters Tour.

Τον Νοέμβριο του 2005, Williams πήρε το βραβείο MTV Europe Music για το «Best Male», αλλά επίσης, εισήλθε στο The Guinness Book of World Records, όταν ανακοίνωσε την παγκόσμια περιοδεία του για το 2006, πουλώντας 1,6 εκατομμύρια εισιτήρια σε μία μέρα. Ο Williams ξεκίνησε την παγκόσμια περιοδεία του, Close Encounters στη Νότια Αφρική τον Απρίλιο του 2006, όταν τελείωσε το ευρωπαϊκό σκέλος του από την περιοδεία. 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν δει την παράσταση, και μετά από μια περιοδεία στη Λατινική Αμερική και την Αυστραλία οι αριθμοί πήγε μέχρι 3 εκατομμύρια.

Ο Williams κυκλοφόρησε το πολυαναμενόμενο album dance / electro του, Rudebox, στις 23 Οκτωβρίου 2006. Χαρακτήρισε συνεργασίες με τους Pet Shop Boys, William Orbit, Soul Mekanik, Joey Negro, Mark Ronson, Chris Grierson, και Orr The Boys. Η Επιτροπή έλαβε τις μικτές αναθεωρήσεις: Το Allmusic του έδωσε ένα τεσσάρων αστέρων, το NME 8 από 10, και η εβδομάδα μουσικής και MOJO ήταν εξίσου θετικές, αλλά έλαβε πολύ ασθενέστερη κριτικές από το βρετανικό Τύπο. Το άλμπουμ πούλησε πάνω από 2 εκατομμύρια καθιστώντας την το γρηγορότερο πλατινένιο άλμπουμ πωλήσεις του 2006. Ο Neil Tennant υποστήριξε το άλμπουμ είχε πουλήσει 4,5 εκατομμύρια αντίτυπα από τις αρχές του 2007.

2007 - 2009[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέτα το πέρας της παγκόσμιας περιοδείας του το 2006 ο Γουίλιαμς εγκατέλειψε τα φώτα της δημοσιότητας και κλείστηκε στο σπίτι του στο Λος Άντζελες. Φήμες΄έλεγαν ότι αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα με τα ναρκωτικά, πράγμα που παραδέχτηκε και ο ίδιος. Μετά από τη δεύτερη είσοδό του σε κέντρο αποκατάστασης. Αφού ξεπέρασε το πρόβλημα άρχισε να γράφει το 8ο άλμπουμ του Reality Killed the Video Star το οποίο σημάδεψε την επιστροφή του με το single Bodies τον Οκτώβριο του 2009.

2010 - 2013[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Οκτώβριο του 2010, Williams κυκλοφόρησε το δεύτερο άλμπουμ των μεγαλύτερων επιτυχιών του In and Out of Consciousness: The Greatest Hits 1990–2010, για να γιορτάσει 20 χρόνια ως καλλιτέχνης.

Robbie Williams Perfoming in 2011

Στις 21 του Οκτώβρη 2011 Williams ανακοίνωσε ότι είχε υπογράψει με την Universal Music, μετά την αποχώρησή του από την προηγούμενη δισκογραφική εταιρεία EMI το 2010 είπε σε μια δήλωση, "Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος που θα ενταχθούν στην οικογένεια της Universal σε ό, τι νομίζω ότι είναι η πιο συναρπαστική στιγμή στην καριέρα μου »

Η ευρωπαϊκή περιοδεία του Ρόμπι Take The Crown Stadium Tour το καλοκαίρι του 2013 κάνοντας εισπράξεις $ 120 εκ.

Ο Williams ήταν το opening act στη συναυλία Diamond Jubilee που πραγματοποιήθηκε έξω από το παλάτι του Μπάκιγχαμ στις 4 Ιουνίου 2012. Κατά το τέλος του Αυγούστου επίσημη ιστοσελίδα του, άρχισε μια αντίστροφη μέτρηση για την απελευθέρωση των πληροφοριών σχετικά με τις νεότερες solo υλικό του, με μια εικόνα του προσώπου του και το μυαλό του παρουσίασε καθημερινά καθώς η αντίστροφη μέτρηση λήξει.Το άλμπουμ του Take the Crown έκανε το ντεμπούτο του στο νούμερο ένα στα άλμπουμ του Ηνωμένου Βασιλείου καθιστώντας Ουίλιαμς δέκατο νούμερο ένα άλμπουμ. Χαρακτήρισε, επίσης, τη δεύτερη φορά που Williams είχε ένα νούμερο ένα single ("Candy") και το album ταυτόχρονα στο γράφημα. Η πρώτη φορά ήταν το 2001, όταν «Something Stupid» και Swing When your'e winning ήταν νούμερο ένα για τα singles και albums chart αντίστοιχα Τον Σεπτέμβριο του 2013, η Williams ανακοίνωσε μια συνέχεια του 2001 swing άλμπουμ, με τίτλο Swimgs Both Ways να κυκλοφορήσει το Νοέμβριο. Το άλμπουμ περιλαμβάνει διασκευές και πρωτότυπα τραγούδια, ενώ περιλαμβάνει επίσης το ντουέτο ηχογραφήσεις με τον Michael Bublé, Olly Murs, Rufus Wainright, Lily Allen και η Kelly Clarkson. 

Προσωπική Ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 2003,ο Williams έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του στο Λος Άντζελες, Καλιφόρνια. Μετακόμισε πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2009, όταν αγόρασε ένα £ 8.500.000 αρχοντικό στο Compton Bassett, Wiltshire. Ο Williams πούλησε το αρχοντικό ένα χρόνο αργότερα για να μετακινηθεί πίσω στο Λος Άντζελες. Έχει σχέση από το 2006 με την Αϊντα Φιλντ, με την οποία παντρεύτηκαν στις 7 Αυγούστου 2010[2][3][4]. Η πρώτη κόρη του Θιοντόρα Ρόουζ Γουίλιαμς γεννήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2012.[5][6][7], ενώ το δεύτερο παιδί του, ο Τσάρλτον Βάλενταϊν Γουίλιαμς, γεννήθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2014.[8]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 17  Ιουνίου 2019.
  2. McIntyre, Samantha (2010-08-07). «Pop Star Robbie Williams Weds». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2010-08-15. https://web.archive.org/web/20100815211447/http://www.people.com/people/article/0%2C%2C20408826%2C00.html. Ανακτήθηκε στις 2010-08-08. 
  3. «Robbie: "I Take That woman to be my wife"». peoplestar.co.uk. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 8 Αυγούστου 2010. 
  4. «Robbie Williams marries Ayda Field: the wedding in detail» (στα αγγλικά). Telegraph.co.uk. http://www.telegraph.co.uk/news/celebritynews/7934272/Robbie-Williams-marries-Ayda-Field-the-wedding-in-detail.html. Ανακτήθηκε στις 2017-03-09. 
  5. «Robbie joins the daddy club as wife Ayda welcomes baby Teddy». Hello! Magazine. 19 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2012. 
  6. «Robbie Williams' wife has given birth to a daughter». Ανακτήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2012. 
  7. PA (23 Σεπτεμβρίου 2012). «Proud dad Robbie shows off baby Theodora». Essential Baby. Fairfax Media. Ανακτήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2012. 
  8. «Μπαμπάς για δεύτερη φορά ο Ρόμπι Γουίλιαμς (video)».