Ρος Λάβγκροβ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ρος Λάβγκροβ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση16  Αυγούστου 1958[1]
Κάρντιφ[2]
ΠαρατσούκλιCaptain Organic[2]
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένο Βασίλειο[3][4]
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
ΣπουδέςΜητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασχεδιαστής[5]
ΕργοδότηςFrog Design[2]
Knoll[2]
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΒασιλικός Σχεδιαστής για τη Βιομηχανία (2003)[6]
Fellows of Chartered Society of Designers[1]
Ιστότοπος
www.rosslovegrove.com
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ρος Λάβγκροβ (Ross Lovegrove, 1958, Κάρντιφ Ουαλίας) είναι ένας Βρετανός βιομηχανικός σχεδιαστής.

Είναι απόφοιτος του Πολυτεχνείου του Μάντσεστερ το 1980. Τελείωσε τις σπουδές στον σχεδιασμό στο Royal College of Art, στο Λονδίνο, το 1983. Στις αρχές της δεκαετίας του '80 εργάστηκε ως σχεδιαστής για την εταιρία Frog Design στο Άλτενσταϊγκ της δυτικής Γερμανίας, για πελάτες όπως την Sony και την Apple. Αργότερα πήγε στο Παρίσι ως σύμβουλος της Knoll International, όπου δημιούργησε και το επιτυχημένο σύστημα γραφείου Allessandri.

Τότε, του έγινε πρόταση να συμμετάσχει στο Atelier de Nimes μαζί με τον Ζαν Νουβέλ και τον Φιλίπ Σταρκ, δημιουργώντας για τους Cacharel, Louis Vuitton, Hermes και Dupont. Επιστρέφοντας στο Λονδίνο το 1986, είχε ήδη ολοκληρώσει πολλά σχέδια βιομηχανικά, προϊόντων και επίπλων όπως οι: Kartell, Ceccotti, Cappellini, Idee, Moroso, Luceplan, Driade, Peugeot, Apple, Issey Miyake, Vitra, Olympus, Yamagiwa Corp., Tag Heuer, Hackman, Alias, Herman Miller, Japan Airlines και Toyo Ito architects.

Βραβεύτηκε διεθνώς πολλές φορές για το έργο του, που εκδόθηκε ή εκτέθηκε σε μέρη όπως το Κέντρο Ζωρζ Πομπιντού, Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (Νέα Υόρκη), Μουσείο Γκούγκενχαϊμ (Νέα Υόρκη), AXIS Design Center (Τόκυο), και στο Design Museum του Λονδίνου. Το 1993, ολοκλήρωσε την πρώτη ανεξάρτητη έκθεση του εκεί και βραβεύτηκε με το World Technology Award από το περιοδικό TIME το 2005.

Το 1986, δημιούργησε το δικό του γραφείο με συνεργάτη Τζούλιαν Μπράουν στο Λονδίνο και το 1990 μόνος του το STUDIO X στο Νότινγκ Χιλ. Τα οπτικά σαγηνευτικά και τεχνολογικά πειστικά σχέδιά του, όπως τα Οργανικά μαχαιροπίρουνα (1990), το θερμός (1990) για την εταιρία Alfi Zitzmann, και η ψηφιακή φωτογραφική μηχανή (1996) για την Olympus, είναι εμπνευσμένα από τον φυσικό κόσμο και από την ευρεία αντίληψη του περί εργονομίας, τεχνολογίας των υλικών και τεχνικής κατασκευής καμπύλων.

Ο Λάβγκροβ είναι γνώστης των οικολογικών προβλημάτων της εποχής και πολλές από τις δημιουργίες του, όπως το Solar Bud, το ηλιακά τροφοδοτούμενο σύστημα φωτισμού κήπου, για την Luceplan, δηλώνουν άμεσα αυτές του τις ανησυχίες. Ακόμη, έχει δουλέψει σε μια πρόταση για ένα δομικά ελαφρύ προϊόν, γνωστό ως Solar Seed, που επίσης βασίζεται στην ηλιακή ενέργεια και είναι εμπνευσμένο από τη φόρμα του κάκτου. Αυτά του τα αντιϋλιστικά και συγχρόνως προοδευτικά προϊόντα ενσαρκώνουν μια νέα οργανική ευαισθησία κι έχουν θέσει τις βάσεις του σχεδιασμού στον 21ο αιώνα.

Το κομψό στυλ με το οποίο σχεδιάζει αποσκευές, λάμπες, κάμερες, προϊόντα γραφείου κι έπιπλα, έχουν ως αποτέλεσμα την αναγνώριση του κι εκτός των συνόρων του βιομηχανικού σχεδιασμού. Είτε πρόκειται για την δημιουργία μιας πολυτελούς συλλογής δερμάτινων τσαντών, είτε για ένα πλαστικό θερμός, η ανθρωπιστική προσέγγιση και η οργανική ευαισθησία του Λάβγκροβ δείχνουν την σχεδιαστική κατεύθυνση του επόμενου αιώνα. Τρανταχτό παράδειγμα το iMac.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Who's who» (Βρετανικά αγγλικά, Αγγλικά) A & C Black. U44825.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 www.thenationalnews.com/lifestyle/home/naturally-inspired-1.529680.
  3. artist list of the National Museum of Sweden. 12  Φεβρουαρίου 2016. kulturnav.org/2b7179b8-14a7-4b9b-950a-d3fa51223ddb. Ανακτήθηκε στις 28  Φεβρουαρίου 2016.
  4. (Αγγλικά) Museum of Modern Art online collection. 7441. Ανακτήθηκε στις 4  Δεκεμβρίου 2019.
  5. 1529. Ανακτήθηκε στις 4  Δεκεμβρίου 2019.
  6. www.thersa.org/about/royal-designers-for-industry/current-royal-designers-for-industry. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9  Ιανουαρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 9  Ιανουαρίου 2021.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Ross Lovegrove στο Wikimedia Commons