Ρεμπέκα Γουόκερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ρεμπέκα Γουόκερ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση17  Νοεμβρίου 1969[1][2][3]
Τζάκσον[4]
ΚατοικίαΚαλιφόρνια
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΑγγλικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά[5]
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο Γέιλ
The Urban School of San Francisco[6]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός
αυτοβιογράφος
εκδότρια
συγγραφέας
ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών
μυθιστοριογράφος
Οικογένεια
ΓονείςMelvyn R. Leventhal και Άλις Γουόκερ
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςBBC 100 Women (2016)
Ιστότοπος
www.rebeccawalker.com
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ρεμπέκα Γουόκερ (Rebecca Walker) (γεν. 17 Νοεμβρίου 1969) είναι Αμερικανίδα φεμινίστρια και συγγραφέας. Το περιοδικό Τάιμ την έχει κατατάξει ανάμεσα στους πενήντα μελλοντικούς ηγέτες της Αμερικής.

Η Γουόκερ γεννήθηκε στο Τζάκσον του Μισισιπή με γονείς τον Εβραίο δικηγόρο Mel Leventhal και μητέρα την Αφρο-Αμερικάνα ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συγγραφέα του Μωβ Χρώματος, Alice Walker. Μετά τον χωρισμό των γονιών της, πέρασε την παιδική της ηλικία μετακομίζοντας κάθε δύο χρόνια ανάμεσα στην κατά πολύ Εβραϊκή περιοχή του πατέρα της στη Νέα Υόρκη και στην κατά πολύ Αφρο-Αμερικάνικη περιοχή της μητέρας της στο Σαν Φρανσίσκο, όπου παρακολούθησε το σχολείο The Urban School of San Francisco. Στην ηλικία των δεκατεσσάρων, έμεινε έγκυος, αλλά έκανε έκτρωση. Όταν ήταν δεκαοκτώ, αποφάσισε να αλλάξει το επίθετό της από Leventhal σε Γουόκερ, το πατρικό όνομα της μητέρας της.

Αφού αποφοίτησε απότο Πανεπιστήμιο του Γέιλ το 1992, ίδρυσε την Third Wave Direct Action Corporation, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που στόχευε στην ενθάρρυνση των νεαρών γυναικών να ασχοληθούν με τον ακτιβισμό και τους ηγετικούς ρόλους. Στον πρώτο της χρόνο, η οργάνωση ξεκίνησε μια εκστρατεία που ενέγραψε στους εκλογικούς καταλόγους πάνω από είκοσι χιλιάδες νέους ψηφοφόρους σ’ολόκληρες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η οργάνωση τώρα χορηγεί δωρεές σε νεαρές γυναίκες που θέλουν να ξεκινήσουν δικές τους επιχειρήσεις ή να πάνε στο σχολείο.

Η Γουόκερ είναι συμβάλλουσα συντάκτρια στο περιοδικό Ms. από το 1989. Το έργο της έχει εμφανιστεί σε μια σειρά εκδόσεων, συμπεριλαμβανομένων των περιοδικών New York Daily News, Essence και Mademoiselle. Έχει εμφανιστεί στο CNN και το MTV καθώς και μεταξύ άλλων στα New York Times, Chicago Times και Esquire. Επίσης είχε ένα ρόλο στην ταινία Primary Colors.

Η Γουόκερ έχει δεχτεί πολλά βραβεία για την δουλειά της, συμπεριλαμβανομένων των «Φεμινίστρια της Χρονιάς» από το Fund for the Feminist Majority, το « Paz Y Justicia» βραβείο από το Vanguard Foundation, το βραβείο «Champion of Choice» από το California Abortion Rights Action League, και το «Βραβείο των Γυναικών που θα Μπορούσαν να γίνουν Πρόεδροι» από την Ομοσπονδία Γυναικών Ψηφοφόρων.

Αν και η σχέση της με τον επί πολύ καιρό σύντροφό της, τραγουδιστή Me’shell Ndegeocello, έχει τελειώσει, μεγαλώνουν μαζί έναν γιο. Έχει χωρίσει τον χρόνο της μεταξύ Καλιφόρνιας και Νέας Υόρκης, και περνά πολύ από τον χρόνο της μιλώντας για τον φεμινισμός τρίτου κύματος|φεμινισμό τρίτου κύματος και τον ακτιβισμό σε πανεπιστήμια και συνέδρια. Η Γουόκερ θεωρεί τον εαυτό της αμφιφυλόφιλη, και έχει δηλώσει πως «έλκεται από ανθρώπους ανεξαρτήτως της ανατομίας τους και της φυλετικής τους κοινωνικοποίησης.»

Αυτή τη στιγμή εργάζεται πάνω σε μια δεύτερη καταγραφή των ταξιδιών της στην Αφρική.

Βιβλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • To be Real: Telling the Truth and Changing the Face of Feminism (1996) (ανθολογία)
  • Black, White and Jewish: Autobiography of a Shifting Self (2000)
  • Putting Down the Gun: New Masculinity (2003) (ανθολογία)
  • What Makes A Man: 22 Writers Imagine The Future (2004) (Editor)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά, Αγγλικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 29  Απριλίου 2014.
  2. 2,0 2,1 (Αγγλικά) Internet Movie Database. nm0505296. Ανακτήθηκε στις 14  Οκτωβρίου 2015.
  3. 3,0 3,1 (Γερμανικά, Αγγλικά) FemBio database. 31339. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά, Αγγλικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 15  Δεκεμβρίου 2014.
  5. «Identifiants et Référentiels». (Γαλλικά) IdRef. Agence bibliographique de l'enseignement supérieur. Ανακτήθηκε στις 23  Μαΐου 2020.
  6. Ανακτήθηκε στις 4  Μαρτίου 2021.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]