Πύλη:Ιστορία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
εμφ. επεξ. Πύλη Ιστορία

Η ιστορία είναι το παρελθόν όπως περιγράφεται σε γραπτά κείμενα, καθώς και η μελέτη του. Τα γεγονότα που εμφανίζονται πριν από γραπτά αρχεία θεωρούνται προϊστορία. Η «ιστορία» είναι ένας ευρύς όρος που σχετίζεται με παρελθόντα γεγονότα καθώς και με τη μνήμη, την ανακάλυψη, τη συλλογή, την οργάνωση, την παρουσίαση και την ερμηνεία των πληροφοριών σχετικά με αυτά τα γεγονότα. Οι μελετητές που γράφουν για την ιστορία ονομάζονται ιστορικοί.

Η ιστορία περιλαμβάνει επίσης την ακαδημαϊκή πειθαρχία που χρησιμοποιεί μια αφήγηση για να εξετάσει και να αναλύσει μια σειρά από παρελθόντα γεγονότα και να καθορίσει αντικειμενικά τα πρότυπα αιτίας και αποτελέσματος που τα καθορίζουν. Οι ιστορικοί μερικές φορές συζητούν τη φύση της ιστορίας και της χρησιμότητάς της, συζητώντας τη μελέτη του κλάδου ως αυτοσκοπό και ως έναν τρόπο παροχής «προοπτικής» στα προβλήματα του παρόντος.

εμφ. επεξ. Επιλεγμένο λήμμα

Τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων χαρακτήριζε η λιτότητα, κάτι που αντικατοπτρίζει τις δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες διεξάγεται η ελληνική γεωργική δραστηριότητα. Θεμέλιό τους ήταν η λεγόμενη «μεσογειακή τριάδα»: σιτάρι, λάδι και κρασί.

Στη βάση της διατροφής των αρχαίων Ελλήνων συναντούμε τα δημητριακά, κυρίως σιτάρι σκληρό, όλυρα και κριθάρι. Το σιτάρι έφτανε στο τραπέζι ως πλιγούρι, ως συστατικό του χυλού και φυσικά ως αλεύρι, από το οποίο κατασκευαζόταν ο άρτος και οι γαλέττες. Τα δημητριακά συνοδεύονταν συνήθως από οπωροκηπευτικά (λάχανα, κρεμμύδια, φακές, κουκιά και ρεβύθια). Η κατανάλωση κρέατος και θαλασσινών σχετιζόταν με την οικονομική κατάσταση της οικογένειας, αλλά και με το αν κατοικούσε στην πόλη, στην ύπαιθρο ή κοντά στη θάλασσα. Οι Έλληνες κατανάλωναν ιδιαιτέρως τα γαλακτοκομικά και κυρίως το τυρί. Το βούτυρο ήταν γνωστό, αλλά έχανε σε προτιμήσεις σε σχέση με το ελαιόλαδο. Το φαγητό συνόδευε κρασί (κόκκινο, λευκό ή ροζέ) αναμεμειγμένο με νερό.

Πληροφορίες για τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων παρέχουν τόσο οι γραπτές μαρτυρίες όσο και διάφορες καλλιτεχνικές απεικονίσεις: οι κωμωδίες του Αριστοφάνη και το έργο του γραμματικού Αθήναιου από τη μία πλευρά, τα κεραμικά αγγεία και τα αγαλματίδια από ψημένο πηλό από την άλλη. (Διαβάστε το υπόλοιπο λήμμα...)

εμφ. επεξ. Επιλεγμένη εικόνα
Κύρια είσοδος του στρατοπέδου εξόντωσης Άουσβιτς ΙΙ Μπίρκεναου, άποψη από το εσωτερικό του στρατοπέδου, 2004
εμφ. επεξ. Είπαν για την ιστορία

Ρήσεις που είπαν σπουδαίες προσωπικότητες για την ιστορία: δεν βρέθηκε καταχώρηση