Πράσινοι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ρωμαϊκή και Βυζαντινή εποχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ρωμαϊκό μωσαϊκό της Λυόν, όπου διακρίνονται οι τέσσερεις ομάδες σε αρματοδρομίες

Στη Ρώμη και άλλες πόλεις της ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, οι "Πράσινοι" ήταν μια από τις τέσσερεις ομάδες που συναγωνίζονταν στις ιπποδρομίες και αρματοδρομίες. Οι άλλες ομάδες ήταν οι Άσπροι, οι Μπλε και οι Κόκκινοι. Οι αναβάτες και ηνίοχοι ντύνονταν με τα αντίστοιχα χρώματα ώστε να ξεχωρίζουν. Αντίστοιχα χρώματα χρησιμοποιούσαν και οι φανατικοί οπαδοί των ομάδων, σαν μια μορφή ομαδικής ταυτότητας. Σύμφωνα με τον Τερτυλιανό (De Spectaculis, 9) οι Πράσινοι σχετίζονταν με τη Μητέρα Γη ή την Άνοιξη, ενώ οι άλλες ομάδες με τον Άρη (Κόκκινοι), με τον άνεμο Ζέφυρο (Άσπροι), και τον ουρανό ή τη θάλασσα ή το φθινόπωρο (Μπλε ή Βένετοι). Στη βυζαντινή εποχή επικράτησαν δύο ομάδες, οι Πράσινοι και οι Μπλε (Βένετοι), οι οποίες συνεργάζονταν αντίστοιχα με τους Άσπρους και τους Κόκκινους, οι οποίοι είχαν περιορισμένη σημασία. Σταδιακά οι ομάδες απέκτησαν επιρροή σε πολιτικά, στρατιωτικά και θρησκευτικά θέματα. Συμμετείχαν στις ταραχές της Στάσης του Νίκα το 532 μ.Χ., όταν συνεργάστηκαν με τους Βένετους και προσπάθησαν να ανατρέψουν τον αυτοκράτορα. Μερικοί συγγραφείς πιστεύουν ότι οι Πράσινοι συσχετίστηκαν με τον Μονοφυσιτισμό και μετέπειτα με το Ισλάμ. Η σημασία αυτών των ομάδων μειώθηκε μέσα στον 7ο αιώνα, καθώς η Αυτοκρατορία έχασε πολλά εδάφη από τους Άραβες και παρήκμασε ο πληθυσμός και η οικονομία.

Σύγχρονη εποχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πράσινοι είναι συνήθης ονομασία των πολιτικών κομμάτων της πολιτικής οικολογίας, μίας τάσης του οικολογικού κινήματος που εμφανίστηκε κατά τη δεκαετία του 1970. Τα πράσινα κόμματα ανα τον κόσμο συνεργάζονται στο πλαίσιο μιας Πράσινης Διεθνούς, η όποια συνέταξε το 2001 την Παγκόσμια Χάρτα των Πράσινων. Σε αυτήν παρουσιάζονται οι βασικές πολιτικές αρχές του πράσινου κινήματος.

Σήμερα υπάρχουν πράσινα κόμματα σε πάνω από 100 χώρες και σχηματίζουν ομοσπονδίες ανά ήπειρο. Στην Ευρώπη η ομοσπονδία των πράσινων κομμάτων μετατράπηκε το 2004 σε Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, του οποίου μέλος είναι το ελληνικό κόμμα Οικολόγοι Πράσινοι.

Στις 20 Μαρτίου του 2020, οι Πράσινοι - Αλληλεγγύη, το Κόμμα Πειρατών Ελλάδος, το Οικολογικό Δίκτυο, η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης και μια σειρά από Τοπικές Οικολογικές Ομάδες και Κινήσεις, ενεργοί πολίτες και ακτιβιστές του Πράσινου Χώρου, ίδρυσαν το Κόμμα ''Πράσινοι'' με στόχο να αποτελέσει ένα Ενωτικό Κόμμα του Πράσινου Προοδευτικού Χώρου. Το Ιδρυτικό Συνέδριο ήταν το πρώτο καθαρά ηλεκτρονικό Πολιτικό Συνέδριο Ίδρυσης Κόμματος στην Ελλάδα, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και είχε περισσότερους από 240 συμμετέχοντες, όπου εξελέγησαν τα Πολιτικά Όργανα του των Πράσινων.

Κατάλογος ομοσπονδιών ανά ήπειρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάλογος πράσινων κομμάτων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]