Ποδοσφαιρική ομάδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η ποδοσφαιρική ομάδα της Τσέλσι το 1905, μαζί με το τεχνικό προσωπικό.

Μία ποδοσφαιρική ομάδα είναι μία ομάδα παικτών που έχουν επιλεγεί για να παίξουν μαζί στα διάφορα ομαδικά αθλήματα γνωστά ως ποδόσφαιρο. Τέτοιες ομάδες μπορούν να επιλεγούν για να παίξουν σε έναν αγώνα εναντίον μιας αντίπαλης ομάδας, να εκπροσωπήσουν ένα ποδοσφαιρικό σύλλογο, ομάδα, κράτος ή έθνος, μία all-star ομάδα ή ακόμη ως μία υποθετική ομάδα (όπως Dream Team ή Oμάδα του Aιώνα) και ποτέ να μην παίξουν πραγματικό αγώνα.

Περίληψη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές του ποδοσφαίρου, κυρίως ποδόσφαιρο, βορειοαμερικανικό ποδόσφαιρο, αυστραλιανό ποδόσφαιρο, γαελικό ποδόσφαιρο, ράγκμπι λιγκ και ράγκμπι γιούνιον. Ο αριθμός των παικτών που επιλέγονται για κάθε ομάδα σε αυτές τις παραλλαγές και οι σχετικοί κανονισμοί τους μπορεί να διαφέρουν σημαντικά. Μερικές φορές, η λέξη «ομάδα» περιορίζεται σε όσους αγωνίζονται στο γήπεδο σε έναν αγώνα και δεν περιλαμβάνει πάντα άλλους παίκτες που μπορούν να λάβουν μέρος ως αντικαταστάτες ή παίκτες έκτακτης ανάγκης. Η «ομάδα ποδοσφαίρου» μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συμπεριλάβει αυτούς τους αναπληρωματικούς παίκτες.

Ο όρος ποδοσφαιρικός σύλλογος είναι ο συνηθέστερα χρησιμοποιούμενος για ένα αθλητικό σωματείο που είναι ανώνυμη εταιρεία με πρόεδρο, επιτροπή και σύνολο κανόνων που είναι υπεύθυνοι για τη διασφάλιση της συνεχούς παρουσίας μίας ή περισσοτέρων ομάδων που επιλέγονται για ανταγωνιστικούς αγώνες (και οι οποίοι μπορούν να συμμετάσχουν σε διάφορες διαφορετικές κατηγορίες ή πρωταθλήματα). Οι παλαιότεροι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι χρονολογούνται από τις αρχές του 19ου αιώνα. Οι λέξεις ομάδα και σύλλογος χρησιμοποιούνται μερικές φορές εναλλακτικά από υποστηρικτές, αν και συνήθως αναφέρονται στην ομάδα εντός του συλλόγου που παίζει στην υψηλότερη κατηγορία.

Μεταβολή του αριθμού παικτών μεταξύ των παραλλαγών ποδοσφαίρου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο αριθμός των παικτών που συμμετέχουν ταυτόχρονα στο άθλημα, σχηματίζοντας έτσι την ομάδα είναι:

Κατάλογοι ποδοσφαιρικών ομάδων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Association, The Football. «Law 3 - The Players». www.thefa.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 31 Μαΐου 2017.