Πλευρίτιδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η πλευρίτιδα είναι φλεγμονή των μεμβρανών που περιβάλλουν τους πνεύμονες και επενδύουν εσωτερικά την θωρακική κοιλότητα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε οξύ πόνο στον θώρακα κατά την αναπνοή.[1] Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν δύσπνοια, βήχα, πυρετό ή απώλεια βάρους, ανάλογα με την υποκείμενη αιτία. Η πιο κοινή αιτία είναι η ιογενής λοίμωξη. Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν βακτηριακή λοίμωξη, πνευμονία, πνευμονική εμβολή, αυτοάνοσα νοσήματα, καρκίνο του πνεύμονα, παγκρεατίτιδα και αμιάντωση.

Η θεραπεία εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία. Η παρακεταμόλη (ακεταμινοφένη) και η ιβουπροφαίνη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη άμβλυνση του πόνου. Περίπου ένα εκατομμύριο περιπτώσεις καταγράφονται στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο. Οι περιγραφές της πάθησης χρονολογούνται από τον Ιπποκράτη τουλάχιστον από το 400 π.Χ.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «What Are Pleurisy and Other Pleural Disorders?». NHLBI. 21 Σεπτεμβρίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Νοεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 1 Νοεμβρίου 2016. 
  2. Light, Richard W.· Lee, Y. C. Gary (2008). Textbook of Pleural Diseases Second Edition (στα Αγγλικά) (2 έκδοση). CRC Press. σελ. 2. ISBN 9780340940174. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Νοεμβρίου 2016.