Πλατεία Αναλήψεως Βριλησσίων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 38°2′10″N 23°49′40″E / 38.03611°N 23.82778°E / 38.03611; 23.82778

Πλατεία Αναλήψεως Βριλησσίων
Χάρτης
Είδοςπλατεία
Γεωγραφικές συντεταγμένες38°2′10″N 23°49′40″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Βριλησσίων
ΤοποθεσίαΒριλήσσια
ΧώραΕλλάδα
Commons page Πολυμέσα

Η Πλατεία Αναλήψεως είναι η κεντρική πλατεία του Δήμου Βριλησσίων, η οποία κατασκευάστηκε πέριξ του ομώνυμου Ιερού Ναού κατά την περίοδο που εφαρμόστηκε το σχέδιο πόλεως. Έχει ταυτιστεί με την οικιστική, αλλά και εμπορική ανάπτυξη της περιοχής, της οποίας αποτελεί κεντρικό χώρο εστίασης. Η πλατεία ανακατασκευάστηκε πλήρως στις αρχές του 2006 με σύγχρονα φωτοβολταϊκά μέσα, ενώ το έργο συμπληρώθηκε από την πεζοδρόμηση τμημάτων πέριξ του ελεύθερου χώρου του ναού, επεκτείνοντας την έκτασή της στα 6.600 μ2.

Τεχνικές προδιαγραφές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νοτιοανατολική Άποψη

Για την ηλεκτροδότηση της πλατείας κατασκευάστηκαν δύο ξύλινες πέργκολες στις οροφές των οποίων εγκαταστάθηκαν ένα διασυνδεδεμένο ηλιακό σύστημα επί στεγάστρου, διαστάσεων 8 * 5 μ. και ένα διασυνδεδεμένο ηλιακό σύστημα επί στεγάστρου διαστάσεων 8 * 8 μ. στο νοτιοανατολικό τμήμα. Στο νότιο άκρο και στο πεζοδρομημένο τμήμα της Εθνικής Αντιστάσεως εγκαταστάθηκαν εικοσιεννέα αυτόνομα φωτιστικά σώματα εξωτερικών χώρων επί ιστών ύψους 4,5 μέτρων με φωτοβολταϊκά πανέλα.

Η εγκατεστημένη ισχύς του διασυνδεδεμένου φωτοβολταϊκού συστήματος ανέρχεται στα 6.750 Watt. Τα φωτοβολταϊκά συστήματα στις ξύλινες πέργκολες συλλέγουν την ηλιακή ενέργεια και τη μετατρέπουν σε ηλεκτρική, πουλώντας την στη ΔΕΗ, ενώ τμήμα αξιοποιείται για την ηλεκτρική αυτονομία της πλατείας σε ποσοστό 35% της ενέργειας που παράγεται. Τα 29 αυτόνομα φωτιστικά σώματα με τα φωτοβολταϊκά πανέλα παρέχουν ενεργειακή αυτονομία έως 30% που χρησιμοποιείται για το φωτισμό της πλατείας. [1]

Η ανάπλαση έγινε με στόχο τη βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής ώστε να επιτευχθούν συνθήκες θερμικής, οπτικής και ακουστικής άνεσης. Απομακρύνθηκαν οι διαφημιστικοί στήλοι, καθώς και τα περισσότερα από τα δένδρα όπως λεύκες, ασθενή πεύκα και νεκρά οπωροφόρα που αντικαταστάθηκαν από 32 νέα φυλλοβόλα δένδρα, μεταξύ των οποίων ποικίλες φλαμουριές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η αρχική όψη της πλατείας να φαίνεται φτωχή σε πράσινο, αλλά μετά από 2 χρόνια άρχισε να αναδεικνύεται το καινούργιο με τη διαρκή φροντίδα των υπηρεσιών του δήμου και των καταστηματαρχών. Επιπλέον, φυτεύθηκε χλοοτάπητας 500 μ2, ενώ έντονο είναι και το υδάτινο στοιχείο με μικρό συντριβάνι που τοποθετήθηκε έμπροσθεν του ναού.

Παλαιότερες προσθήκες της πλατείας αναδείχθηκαν, όπως παλαιότερο συντριβάνι στις καφετέριες που μετατράπηκε σε μικρό κήπο από άνθη.

Συγκοινωνιακές ρυθμίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ιστορική Οδός Αναλήψεως που Οδηγεί στην Ομώνυμη Πλατεία

Μετά τη διαπλάτυνση της λεωφόρου Πεντέλης και την αύξηση του πληθυσμού της ευρύτερης περιοχής, το μικροκλίμα στο κέντρο των Βριλησσίων είχε επιβαρυνθεί πολύ, όπως επίσης και κυκλοφοριακά προβλήματα στον οικιστικό ιστό. Πριν την ανακατασκευή της πλατείας η οδός Αναλήψεως είχε μέσα από κυκλική διαδρομή σύνδεση με την κάθετη οδό Εθνικής Αντιστάσεως, Γράμμου και Πεντέλης. Στα πρώτα σχέδια προβλεπόταν πεζοδρόμηση ολόκληρου του εμπορικού τετραγώνου, όπως του κεντρικού τμήματος της Γράμμου και Εθνικής Αντιστάσεως. Μετά από μια δοκιμαστική περίοδο, κρίθηκε σκόπιμο να μην πεζοδρομηθούν τα συγκεκριμένα τμήματα. Χώρος στάθμευσης προβλέπεται στα τμήματα της Εθνικής Αντιστάσεως και στο δυτικό άκρο της Αναλήψεως. Κατά διαστήματα προτάθηκε η δημιουργία υπογείου πάρκινγκ, αλλά κρίθηκε ιδιαίτερα πολυδάπανο έργο.

Μετά τις τελευταίες συγκοινωνιακές ρυθμίσεις προβλέπεται στο κέντρο της πόλης:

  • Αμφίδρομη σύνδεση Λ. Πεντέλης-25ης Μαρτίου (είσοδος-έξοδος).
  • Κεντρική είσοδος στον οικιστικό ιστό από την Πεντέλης μέσω της 28ης Οκτωβρίου. Αναστροφή μέσω της κάθετης ανοδικής οδού Γράμμου μέχρι τον κόμβο της Οδού Κύπρου και έξοδος προς Πεντέλης.
  • Έξοδος από τον οικιστικό ιστό στην Πεντέλης μέσω της Οδού Κύπρου. Οι οδοί Γράμμου και Κονίτσης κινούνται ανοδικά. Η Εθνικής Αντιστάσεως πεζοδρομείται στο κέντρο και αποτελεί κάθοδο προς την οδό 25ης Μαρτίου.
  • Η Οδός Αναλήψεως έχει αμφίδρομη κυκλοφορία, μέχρι την πρόσβαση στην κάθετη οδό Κονίτσης που καταλήγει στον κόμβο της Οδού Κύπρου.

Κοινωνική σημασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ιερός Ναός Αναλήψεως του Κυρίου

Η Πλατεία Αναλήψεως έχει ταυτιστεί για τους παλαιούς αλλά και τους νέους Βριλησσιώτες με το χαρακτηριστικό σημείο συνάντησης της πόλης. Στην περιοχή λειτούργησαν τα πρώτα παραδοσιακά καφενεία κατά τη δεκαετία του '50 και τα οποία γνώρισαν μεγάλη αίγλη κυρίως κατά τη δεκαετία του '70, όπου συγκεντρώνονταν οι άντρες του χωριού μετά την εργασία. Το παλαιότερο καφενείο "Τα Βριλήσσια" διασώζεται μέχρι σήμερα έπειτα από ανακαίνισή του. Με την προσφορά των κατοίκων ανακατασκευάστηκε και ο Ιερός Ναός της Αναλήψεως την ίδια περίοδο. Πέριξ της πλατείας στήθηκε και η πρώτη τοπική αγορά και πολλά εκ των καταστημάτων διασώζονται έως και σήμερα, όπως το πρώτο μανάβικο και κάβα στην Οδό Γράμμου, καθώς και το χαρακτηριστικό κατάστημα ψιλικών στην Αναλήψεως. Αργότερα η πλατεία φιλοξενεί και λοιπές εγκαταστάσεις όπως το Εθνικό Ωδείο Παράρτημα Βριλησσίων από το 1988 και το Πολιτιστικό Κέντρο δωρεάς του Ιδρύματος Νιάρχου από τα τέλη της δεκαετίας του '90. Μετά την ανακατασκευή της ανακαινίστικαν όλα τα τοπικά καφέ, συγκεντρώνοντας πλήθος κόσμου, ενώ δόθηκαν κατευθύνσεις σε μια ανάπτυξη τοπικού και οικογενειακού προσανατολισμού.

Η κεντρική πλατεία των Βριλησσίων έχει ταυτιστεί και με τις εορταστικές εκδηλώσεις της πόλης, καθώς φιλοξενεί για περισσότερο από μισό αιώνα το τοπικό Πανηγύρι της Αναλήψεως του Κυρίου που στήνεται επί της Οδού Εθνικής Αντιστάσεως για να καταλήξει στον Ιερό Ναό. Ομοίως αποτελεί έδρα και για λοιπές εορταστικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, καθώς και κοινωνικές συνευρέσεις που διοργανώνονται τακτικά στο Πολιτιστικό Κέντρο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]