Πλάκα Αχαΐας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 37°55′1″N 21°52′3″E / 37.91694°N 21.86750°E / 37.91694; 21.86750

Για άλλες χρήσεις, δείτε: Πλάκα (αποσαφήνιση).
Πλάκα
Πλάκα is located in Greece
Πλάκα
Πλάκα
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΔυτικής Ελλάδας
ΔήμοςΚαλαβρύτων
Δημοτική ΕνότηταΑροανίας
Γεωγραφία
Γεωγραφικό διαμέρισμαΠελοποννήσου
ΝομόςΑχαΐας
Υψόμετρο655-830
Πληροφορίες
Παλαιά ονομασίαΜορόχοβα

Η Πλάκα (παλιά ονομασία: Μορόχοβα) είναι Τοπική Κοινότητα της Δημοτικής Ενότητας Αροανίας του Δήμου Καλαβρύτων στο Νομό Αχαΐας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση του Προγράμματος Καλλικράτης που ισχύει στην Ελλάδα από το 2011. Προ της εφαρμογής της διοικητικής μεταρρύθμισης «Καποδίστριας», ήταν αυτοτελής κοινότητα, ενώ στη συνέχεια αποτέλεσε Δημοτικό Διαμέρισμα του «Καποδιστριακού» Δήμου Αροανίας. Το χωριό είναι χτισμένο στην αριστερή όχθη του δυτικού Ερύμανθου ποταμού. Συγκεκριμένα βρίσκεται στους πρόποδες του "Προφήτη Ηλία", παρυφάδας του Ερύμανθου, σε υψόμετρο 655-830 μέτρων. Στην απογραφή του 2011 ο οικισμός βρέθηκε να έχει πληθυσμό 99 μόνιμους κατοίκους[1].

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χωριό είναι παλιό και υπήρχε πριν την Τουρκοκρατία. Στα παλιά χρόνια ήταν ένας σημαντικός σταθμός παραγωγής καλή ποιότητας καπνού έτσι στην περιοχή το έλεγαν και Καπνοχώρι.[εκκρεμεί παραπομπή] Γνώρισε τη μανία των Γερμανών κατά την κατοχή τους στην Ελλάδα. Στο πέρασμα τους από εκεί έκαψαν μερικά από τα σπίτια της.

Το χωριό σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Πλάκα ξέφυγε από τον μαρασμό και την εγκατάλειψη που χτύπησαν τόσο βαθιά πολλά χωριά του πρώην Δήμου Αροανίας. Αρκετοί νέοι του χωριού παρέμειναν εκεί, ασχολούμενοι ιδιαίτερα με την κτηνοτροφία και τα οικοδομικά επαγγέλματα, καθώς και άλλες εργασίες. Ο επισκέπτης ακολουθώντας το δρόμο Τριποτάμων - Αγραμπέλων μπορεί να γνωρίσει τις ιδιαιτερότητες του χωριού.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Θεόδωρος Η. Λουλούδης, Αχαΐα. Οικισμοί, οικιστές, αυτοδιοίκηση, Νομαρχιακή Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ν.Α. Αχαΐας, Πάτρα 2010.