Πεπτικό σύστημα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Πεπτικό σύστημα είναι το σύστημα των πολυκύτταρων οργανισμών το οποίο έχει ως λειτουργία την πέψη της τροφής και την αποβολή των ουσιών που δεν χωνεύτηκαν.

Το πεπτικό σύστημα ποικίλει από οργανισμό σε οργανισμό. Η πιο συνήθης μορφή του είναι ο πεπτικός σωλήνας, ο οποίος εμφανίζεται σε όλα τα σπονδυλωτά και σε μερικά ασπόνδυλα. Άλλοι οργανισμοί αντί για πεπτικό σωλήνα έχουν κοιλότητα στην οποία γίνεται η πέψη, όπως στα σαρκοφάγα φυτά. Άλλοι πολυκύτταροι οργανισμοί έχουν πεπτικό σύστημα χωρίς έντερα.

Αρχικά η πέψη στους πολυκύτταρους οργανισμούς γινόταν με φαγοκυττάρωση σε κάθε κύτταρο όπως στους μονοκύτταρους. Αργότερα, εμφανίστηκε το στόμα, το οποίο οδηγεί την τροφή σε μια ειδική κοιλότητα, το στομάχι. Η αρχική λειτουργία του στόματος εκτός από την είσοδο της τροφής ήταν και η αποβολή των αχώνευτων ουσιών.[1] Στους πιο εξελιγμένους οργανισμούς υπάρχουν το έντερο και ο πεπτικός σωλήνας, δηλαδή η τροφή μπαίνει από το στόμα και εξέρχεται στην άλλη άκρη μετά από την πέψη. Υπάρχουν διάφορα είδη πεπτικών σωλήνων. Το πεπτικό σύστημα του κάθε οργανισμού αναπτύχθηκε και διαφοροποιήθηκε από τα υπόλοιπα πεπτικά συστήματα ανάλογα με τη διατροφή του κάθε οργανισμού. Ο πεπτικός σωλήνας αποτελείται από τα ίδια όργανα, στην ίδια σειρά σε κάθε οργανισμό.

Στο πεπτικό σύστημα, όπως και στο καλυπτήριο σύστημα υπάρχουν πάρα πολλοί μικροοργανισμοί, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι απαραίτητοι στην πέψη ορισμένων ουσιών.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. σειρά ταινιών τεκμηρίωσης του περιοδικού National Geographic Magazine, επεισόδιο τρίτο το σκουλήκι

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]