Πάρτι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Πάρτυ)
Εξωτερικό πάρτι στον Καναδά

Πάρτι ή πάρτυ (αγγλικά: party) ονομάζεται η συγκέντρωση ανθρώπων που έχουν προσκληθεί από έναν οικοδεσπότη για σκοπούς κοινωνικοποίησης, συνομιλίας, ή αναψυχής. Στα πάρτι διατίθενται συνήθως τρόφιμα και ποτά, και συχνά υπάρχει μουσική και χορός. Μερικά πάρτι πραγματοποιούνται προς τιμήν ενός συγκεκριμένου προσώπου, ημέρας ή γεγονότος (π.χ., ένα πάρτι γενεθλίων). Τα πάρτι αυτού του είδους συχνά αποκαλούνται γιορτές.

Ένα πάρτι δεν είναι αναγκαστικά μια ιδιωτική περίσταση. Τα δημόσια πάρτι μερικές φορές πραγματοποιούνται σε εστιατόρια, μπαρ και παρόμοιους χώρους συνάθροισης, και οι άνθρωποι που παραβρίσκονται σε αυτά τα μέρη μπορεί να χρεωθούν με ένα ποσό εισόδου από τον διοργανωτή.

Στην Ελλάδα, παραδοσιακά γίνεται πάρτι για γεγονότα, όπως τα γενέθλια και η ονομαστική εορτή. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, έχουν επικρατήσει και άλλα πάρτι, τα οποία έχουν έρθει από το εξωτερικό και κυρίως την Αμερική. Τέτοια πάρτι αποτελούν το μπέιμπι σάουερ και το συναφές Πάρτι αποκάλυψης φύλου για τον ερχομό του νέου μέλους της οικογένειας, το πάρτυ αποφοίτησης, καθώς και το μπάτσελορ και το μπατσελορέτ.

Πλέον, η διοργάνωση ενός πάρτι αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός, αφού κανείς πρέπει να λάβει υπόψη του ποικίλους παράγοντες, για να περάσουν καλά οι καλεσμένοι. Από τη μουσική και το φαγητό μέχρι τη διακόσμηση, όλα παίζουν το ρόλο τους και γι' αυτό, άλλωστε, πλέον υπάρχουν δεκάδες ιδέες για θεματικά πάρτι, ώστε οι διοργανωτές να μπορούν να εμπνευστούν και να προσφέρουν στους καλεσμένους τους το κάτι διαφορετικό.

Αν το πάρτι έχει πάνω από 100 καλεσμένους και γίνεται ενόψει κάποιου πολύ σημαντικού γεγονότος, όπως ο γάμος, η βάφτιση ή η επέτειος, τότε ονομάζεται δεξίωση, αποτελώντας κοσμική συγκέντρωση σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

Τύποι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πάρτι γενεθλίων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα πάρτι γενεθλίων είναι ένας εορτασμός της επετείου των γενεθλίων του προσώπου που τιμάται.[1][2] Αν και υπήρχαν ιστορικά προηγούμενα σε όλη την ιστορία για τον εορτασμό των γενεθλίων των πλουσίων και ισχυρών, η παράδοση εξαπλώθηκε στους Αμερικανούς της μεσαίας τάξης γύρω στον 19ο αιώνα και απέκτησε πιο σύγχρονες νόρμες και παραδόσεις τον 20ό αιώνα.[3] Οι εορτασμοί γενεθλίων αποτελούν πλέον χαρακτηριστικό πολλών πολιτισμών.

Πάρτι έκπληξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πάρτι έκπληξη είναι ένα πάρτι που δεν ανακοινώνεται εκ των προτέρων στο πρόσωπο προς τιμήν του οποίου διοργανώνεται.[4] Τα πάρτι γενεθλίων έκπληξη είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος πάρτι έκπληξη. Στα περισσότερα από αυτά τα πάρτι, οι καλεσμένοι φτάνουν περίπου μια ώρα πριν από την άφιξη του επίτιμου καλεσμένου. Συχνά, ένας φίλος που συμμετέχει στο πάρτι-έκπληξη θα οδηγήσει τον επίτιμο καλεσμένο στον χώρο του πάρτι χωρίς να του πει τίποτα.

Δείπνο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το δείπνο είναι ένα κοινωνικό γεγονός όπου οι άνθρωποι δειπνούν μαζί, συνήθως στο σπίτι του οικοδεσπότη.[5] Στα περισσότερα επίσημα δείπνα, το δείπνο σερβίρεται στο τραπέζι της τραπεζαρίας με σέρβις. Συχνά προηγείται μια ώρα κοκτέιλστο σαλόνι ή στο μπαρ, όπου οι καλεσμένοι πίνουν κοκτέιλενώ κοινωνικοποιούνται και συνομιλούν.[6] Κρασί συνήθως σερβίρεται κατά τη διάρκεια του γεύματος, συχνά με διαφορετικό κρασί που προστίθεται σε κάθε πιάτο.

Πάρτι μεταμφιεσμένων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε έναν χορό μεταμφιέσεων οι καλεσμένοι φορούν μάσκες για να κρύψουν την ταυτότητά τους. Οι καλεσμένοι σε ένα πάρτι μεταμφιέσεωνή πάρτι μεταμφιέσεων φορούν κοστούμια. Τα πάρτι αυτά συνδέονται μερικές φορές με εορταστικές εκδηλώσεις όπως το Χαλόουιν και το Mardi Gras.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «How Did The Tradition of Birthdays Begin?». www.pumpitupparty.com. Ανακτήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2023. 
  2. «How To Use "Birthday Party" In A Sentence: Proper Usage Tips». thecontentauthority.com. Ανακτήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2023. 
  3. «The Strange Origins of American Birthday Celebrations». www.theatlantic.com. Ανακτήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2023. 
  4. «How to organize a good party». 1bignightout.com. Ανακτήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2023. 
  5. «9 Reasons You Should Host a Dinner Party This Weekend». www.artofmanliness.com. Ανακτήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2023. 
  6. «Dinner Party». www.hgtv.com. Ανακτήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2023. 
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Party της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).