Πάπας Αλέξανδρος Α΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πάπας Άγιος
Αλέξανδρος Α΄
Από108
Έως116
ΠροκάτοχοςΕυάριστος
ΔιάδοχοςΣίξτος Α΄
Αγιοποίηση
Εορτασμός3 Μαΐου (;)[1] (Καθολική Εκκλησία)
16 Μαρτιου (Ορθόδοξη Εκκλησία)
Τιμάται απόΡωμαιοκαθολική Εκκλησία
Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία
(Ιερομάρτυρας)

Ο Αλέξανδρος Α΄ ήταν Πάπας και άγιος της Ρώμης από περίπου το 106108-109) έως περίπου το 115 (πέθανε το 115 ή 116 ή 119). Σύμφωνα με τον κατάλογο των Παπών (Annuario Pontificio) επρόκειτο για Ρωμαίο που ήταν Πάπας στο διάστημα 108 ή 109 με 116 ή 119.

Η χριστιανική παράδοση αναφέρει ότι μαρτύρησε επί Τραϊανού ή Αδριανού, αλλά δεν υπάρχουν τεκμήρια που να το υποστηρίζουν ή να το καταρρίπτουν[2].

Στην Καθολική Εγκυκλοπαίδεια του 1907, ο Thomas Shahan θεωρεί ανακριβή την παράδοση που θέλει τον Πάπα Αλέξανδρο Α΄ να εισήγαγε στο Ρωμαϊκό Κανόνα τη διήγηση του Μυστικού Δείπνου (Qui pridie)[3]. Επίσης ανακριβής θεωρείται η παράδοση που τον θέλει να έχει εισαγάγει τη χρήση αγιασμένου νερού αναμεμειγμένου με αλάτι για τον καθαρισμό των σπιτιών των Χριστιανών από την επιρροή των κακών πνευμάτων[2]. Ο Αλέξανδρος εισήγαγε στην τέλεση της Λειτουργίας τον Κανόνα.

Σύμφωνα με τον Ευσέβιο (Εκκλησιαστική Ιστορία, IV.IV.1) πέθανε στο τρίτο έτος της βασιλείας του Αδριανού. Αναφέρεται ότι τα λείψανά του μεταφέρθηκαν στο Freising της Βαυαρίας το 834. Η μνήμη του Αγίου Αλεξάνδρου, που εορτάζεται από την Καθολική Εκκλησία στις 3 Μαΐου, πολλές φορές πιστεύεται ότι αναφέρεται στον Πάπα Αλέξανδρο. Αυτό δεν αναφέρεται στο «Ημερολόγιο του Τριδέντου», το οποίο εισήγαγε ο Πάπας Πίος Ε΄ το 1570. Φαίνεται ότι, καθώς δεν είναι τίποτε γνωστό για τους αγίους Αλέξανδρο, Εβέντιο και Θεόδουλο, οι οποίοι τιμώνται στις 3 Μαΐου, πέρα από τα ονόματά τους και το ότι θάφτηκαν στην Via Nomentana εκείνη την ημέρα[4], ο Αλέξανδρος ταυτίστηκε με τον ομώνυμο Πάπα, πράγμα που έχει συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις: κάποιος μάρτυρας Φήλιξ ταυτίστηκε με τον Αντίπαπα Φήλικα τον Β΄. Η ταύτιση του μάρτυρα Αλεξάνδρου με τον Πάπα Αλέξανδρο Α΄ αφαιρέθηκε από το Ρωμαϊκό Ημερολόγιο από τον Πάπα Ιωάννη ΚΓ΄ το 1960.

Τον διαδέχθηκε ο Πάπας Σίξτος Α΄.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Σε κάποιες εκδόσεις της Roman Missal τυπωμένες μετά το 1570 και πριν το 1960
  2. 2,0 2,1 Encyclopaedia Britannica: Saint Alexander I
  3. «Catholic Encyclopedia: Pope St. Alexander I». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Φεβρουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 31 Μαρτίου 2009. 
  4. Calendarium Romanum (Libreria Editrice Vaticana 1961), σελ. 122

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]