Οττάβα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 45°25′29″N 75°41′42″W / 45.42472°N 75.69500°W / 45.42472; -75.69500

Οττάβα

Σημαία

Έμβλημα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Οττάβα
45°25′29″N 75°41′42″W
ΧώραΚαναδάς[1]
Διοικητική υπαγωγήΟντάριο
Γεωγραφική υπαγωγήWestern Quebec Seismic Zone[2]
Ίδρυση1850
Διοίκηση
 • Δήμαρχος της ΟττάβαςΜαρκ Σάτκλιφ (από 2022)
Έκταση2.778,64 km²
Υψόμετρο70 μέτρα
Πληθυσμός1.017.449 (2021)[3]
Ταχ. κωδ.K0A και K1A-K4C
Τηλ. κωδ.613 και 343
Ζώνη ώραςανατολική ζώνη ώρας
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Οττάβα ή Οτάβα (Ottawa, αγγλική προφορά: Όταουα ή Άτουα ή Άρουα, γαλλική προφορά: Οταουά) είναι η πρωτεύουσα του Καναδά. Η Οττάβα είναι κτισμένη στην κοιλάδα του ποταμού Οττάβα, που ρέει στα όρια των επαρχιών του Κεμπέκ και του Οντάριο. Η πόλη βρίσκεται 400 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από το Τορόντο και 190 χιλιόμ. δυτικά από το Μόντρεαλ. Η Οττάβα έχει πληθυσμό 1.017.449 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2021[4], ενώ στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή της Οττάβας κατοικούν 1.488.307 άτομα, σύμφωνα με την απογραφή του 2021[5], η Οττάβα κατατάσσεται ως η τέταρτη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της χώρας και η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της επαρχίας του Οντάριο. Δήμαρχος της πόλης είναι ο Μαρκ Σάτκλιφ από τις 15 Νοεμβρίου 2022.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οττάβα: Τα ιστορικά κτίρια της οδού Έλγκιν με θέα τον λόφο του Κοινοβουλίου

Η περιοχή της Οττάβας κατοικούνταν μέχρι το πρώτο μισό του 19ου αι. σχεδόν αποκλειστικά από αυτόχθονες Αλγκόνκιν ή Αλγκονκέν (Algonquin). Οι πρώτοι ευρωπαίοι έποικοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή το 1800 και ασχολήθηκαν σχεδόν αποκλειστικά με την υλοτομία και την εμπορία ξυλείας, την οποία μετάφεραν μέσω του ποταμού Οττάβα.

Μετά τον αμερικανοβρετανικό πόλεμο του 1812, η τότε αποικιακή κυβέρνηση του Καναδά έφερε στην περιοχή της Οττάβας νέους εποίκους, ιρλανδούς και βρετανούς. Επίσης, Γαλλοκαναδοί άρχισαν να καταφθάνουν από το γειτονικό Κεμπέκ. Οι νέοι έποικοι βρήκαν εργασία κυρίως στην κατασκευή της διώρυγας Ριντώ (Rideau Canal), που ολοκληρώθηκε το 1832 και ενώνει τον ποταμό Οττάβα με τη λίμνη Οντάριο. Η τότε αποικιακή κυβέρνηση του Καναδά έκρινε απαραίτητη την κατασκευή αυτής της διώρυγας για το ενδεχόμενο μιας νέας εισβολής Αμερικανών στον Καναδά που θα προκαλούσε τη διακοπή της συγκοινωνίας μέσω του ποταμού Αγίου Λαυρεντίου. Εκείνο τον καιρό, η πόλη άρχισε να επεκτείνεται στη νότια όχθη του ποταμού Οττάβα, στην περιοχή που ανήκει στο Οντάριο και όπου σήμερα βρίσκεται το Καναδικό Κοινοβούλιο.

Το χωριό άρχισε να μεγαλώνει και ονομάστηκε Μπαϊτάουν (Bytown) προς τιμή του Bρετανού συνταγματάρχη Τζον Μπάι (John By), ο οποίος επέβλεψε την κατασκευή της διώρυγας Ριντώ. Το 1855, η Μπαϊταουν ανακηρύχθηκε ανεξάρτητος δήμος και το όνομά της άλλαξε σε Οττάβα. (Η ονομασία Οττάβα προέρχεται από ομώνυμη φυλή αυτοχθόνων που κατοικούσαν και ήλεγχαν το εμπόριο στην περιοχή. Στη γλώσσα των αυτοχθόνων Αλγκόνκιν, το ρήμα adawe σημαίνει εμπορεύομαι. Στα γαλλικά, η φυλή Οττάβα ονομάζεται Outaouais.)

Το Εθνικό Πολεμικό Μνημείο (National War Memorial) στην Πλατεία Συνομοσπονδίας (Confederation Square) της Οττάβας

Στις 31 Δεκεμβρίου του 1857, η Βασίλισσα Βικτωρία επέλεξε την Οττάβα ως νέα πρωτεύουσα της τότε αποικίας του Καναδά. Ανεκδοτολογικά αναφέρεται ότι η Βασίλισσα Βικτωρία διάλεξε την Οττάβα για νέα πρωτεύουσα του Καναδά καρφώνοντας το βέλο της σε έναν χάρτη του Καναδά, σε ένα τυχαίο σημείο ανάμεσα στο Μόντρεαλ και το Τορόντο. Στην πραγματικότητα, η επιλογή της Οττάβας δεν ήταν τυχαία. Οι Βρετανοί επέλεξαν την Οττάβα για νέα πρωτεύουσα της τότε αποικίας τους για τρεις σοβαρούς λόγους:

  1. Η Οττάβα βρίσκεται ανάμεσα στο αγγλόφωνο Οντάριο και το γαλλόφωνο Κεμπέκ, που τότε αντιμάχονταν για την πρωτοκαθεδρία στην αποικία.
  2. Η πόλη βρίσκεται σε κάποια απόσταση από τα αμερικανοκαναδικά σύνορα και επομένως ήταν πιο ασφαλής σε περίπτωση αμερικανικής επίθεσης. Και
  3. Η αποικιακή κυβέρνηση είχε στην κατοχή της μεγάλες εκτάσεις γης στην περιοχή της Οττάβας, οι οποίες εκτάσεις θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν για την ανέγερση κυβερνητικών κτιρίων.

Το πρώτο Καναδικό Κοινοβούλιο καταστράφηκε από πυρκαγιά στις 3 Φεβρουαρίου 1916. Το κτίριο ξαναχτίστηκε, βελτιώθηκε και εγκαινιάστηκε ξανά το 1922. Στη μέση του νέου κτιρίου τοποθετήθηκε ένας πύργος που ονομάστηκε ο «Πύργος της Ειρήνης» (αγγλ. Peace Tower, γαλλ. La tour de paix).

Το 1945, η Οττάβα έγινε ο τόπος του πρώτου επεισοδίου του Ψυχρού Πολέμου: Ένας υπάλληλος της Σοβιετικής Πρεσβείας, ο Ιγκόρ Γκουζένκο, διέφυγε από την Πρεσβεία και ζήτησε άσυλο από την καναδική κυβέρνηση. Ο Γκουζένκο παρέδωσε στους Καναδούς περισσότερα από εκατό απόρρητα έγγραφα τα οποία έδειχναν ότι εκτεταμένο σοβιετικό δίκτυο κατασκόπων δρούσε σε διάφορες δυτικές χώρες. Η αποκάλυψη του σοβιετικού δικτύου κατασκοπίας οδήγησε τελικά τους Αμερικανούς στην ανακάλυψη ότι οι Σοβιετικοί ετοίμαζαν ατομική βόμβα.

Το 2001, ο δήμος της παλιάς πόλης της Οττάβας συνενώθηκε με άλλους περιφερειακούς δήμους και έτσι ο πληθυσμός του Δήμου της Οττάβας υπερδιπλασιάστηκε.

Η σημερινή πόλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ποταμός Οττάβα φωτογραφημένος τη νύχτα από την όχθη του Οντάριο

Η σημερινή Οττάβα βρίσκεται στη νότια όχθη του ομώνυμου ποταμού. Απέναντι από την Οττάβα, βρίσκεται η πόλη Γκατινώ (Gatineau), γνωστή παλιότερα ως Χαλ (Hull), η οποία ανήκει στην επαρχία του Κεμπέκ. Η παλιά πόλη της Οττάβας, με ό,τι έχει περισωθεί από την Μπαϊτάουν, σήμερα είναι γνωστή ως Κάτω Πόλη (Lower Town) και βρίσκεται ανάμεσα στη διώρυγα Ριντώ και τον ποταμό Οττάβα. Το κέντρο της νέας πόλης (Centretown ή Downtown), βρίσκεται δυτικά από τη διώρυγα Ριντώ. Ανάμεσα στο κέντρο της νέας πόλης και τον ποταμό Οττάβα, βρίσκεται το Κοινοβούλιο και άλλα μεγάλα κυβερνητικά κτίρια.

Στον σημερινό Δήμο της Οττάβας ανήκουν οι πρώην δήμοι του Γκλούσεστερ (Gloucester), του Νεπήαν (Nepean), του Βανιέ (Vanier), κ.ά.. Ο Δήμος της Οττάβας (860.000 κάτοικοι, 2001) και ο Δήμος του Γκατινώ (290.000 κάτοικοι, 2001) αποτελούν την (αγγλ.: National Capital Region, γαλλ.: Région de capitale nationale) του Καναδά, με συνολικό πληθυσμό που φτάνει τους 1.150.000 κατοίκους.

Η μεγάλη πλειονότητα των κατοίκων της Περιφέρειας της Εθνικής Πρωτεύουσας είναι αγγλόφωνοι βρετανικής καταγωγής (Άγγλοι, Σκώτοι, Ιρλανδοί), αλλά υπάρχει και μια μεγάλη μειονότητα (~26%) γαλλόφωνων, που κατοικούν κυρίως στο Γκατινώ. Στην Οττάβα, υπάρχει και σημαντική ελληνική παροικία που αριθμεί περίπου 2.500 άτομα (ελληνόφωνοι, σύμφωνα με την απογραφή του 2001). Οι αυτόχθονες αποτελούν λιγότερο από 1,5% του πληθυσμού της ευρύτερης περιοχής της Οττάβας.

Η οικονομία της Οττάβας στηρίζεται κυρίως στις δημόσιες (ομοσπονδιακές) υπηρεσίες. Τα τελευταία χρόνια, στην περιοχή έχουν εγκατασταθεί και πολλές εταιρείες που ασχολούνται με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές (δημιουργία λογισμικού, κ.λπ.) και την τηλεφωνία.

Κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κλίμα της Οττάβας είναι υγρό, ηπειρωτικό. Η θερμοκρασία κυμαίνεται από 35 °C το καλοκαίρι έως –35 °C τον χειμώνα. Το πρώτο νερόχιονο πέφτει τον Νοέμβριο και οι χιονοπτώσεις και οι δυνατοί άνεμοι διαρκούν έως τον Απρίλιο. Η μέση θερμοκρασία τον Ιανουάριο είναι περίπου –10 °C. Αντιθέτως, το καλοκαίρι είναι θερμό και υγρό. Το καλοκαίρι, οι συχνές βροχές και η υγρασία από τον ποταμό Οττάβα κάνουν την ατμόσφαιρα μερικές φορές αποπνικτική.

Συγκοινωνίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Οττάβα συνδέεται με το Τορόντο και το Μόντρεαλ με τα τρένα της VIA Rail, καθώς και με τα υπεραστικά λεωφορεία της εταιρείας Greyhound. Ο αυτοκινητόδρομος 417 (Highway 417), που συνδέει την Οττάβα με το υπόλοιπο οδικό δίκτυο του Οντάριο, αποτελεί τμήμα του Υπερκαναδικού Αυτοκινητοδρόμου.

Μέσα στην πόλη, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες εξυπηρετούνται με αστικά λεωφορεία και ένα μικρό δίκτυο ελαφρών τρένων.

Το Διεθνές Αεροδρόμιο Μακντόναλντ-Καρτιέ της Οττάβας (αγγλ.: Ottawa Macdonald–Cartier International Airport, γαλλ.: Aéroport international Macdonald–Cartier d'Ottawa) συνδέει την πόλη με άλλες πόλεις του Καναδά, της Βορείου Αμερικής και της Ευρώπης.

Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ξενοδοχείο Château Laurier στο κέντρο της Οττάβας

Η Οττάβα είναι πλούσια σε μνημεία και μουσεία. Μεταξύ άλλων, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει από κοντά και από μέσα:

  • το Καναδικό Κοινοβούλιο, όπου στεγάζεται το Κοινοβούλιο και η Γερουσία,
  • το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη (Tomb of the Unknown Soldier/Tombe du Soldat inconnu), όπου φυλάσσονται τα λείψανα ενός άγνωστου Καναδού στρατιώτη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου,
  • την Εθνική Πικανοθήκη του Καναδά (National Gallery of Canada/ Musée des beaux arts du Canada),
  • το Καναδικό Πολεμικό Μουσείο (Canadian War Museum/Le Musée canadien de la guerre),
  • το Αεροπορικό Μουσείο του Καναδά (Canada Aviation Museum/Musée de l'aviation du Canada),
  • το Καναδικό Μουσείο Πολιτισμού (Canadian Museum of Civilization/Musée canadien des civilisations), που βρίσκεται στο Γκατινώ και έχει μεγάλη συλλογή από αντικείμενα και έργα τέχνης αυτοχθόνων του Καναδά, κ.ά.
Η διώρυγα Ριντώ γίνεται ένα μεγάλο παγοδρόμιο κατά τους χειμερινούς μήνες.

Τον χειμώνα, ο επισκέπτης μπορεί να κάνει παγοδρομίες στη διώρυγα Ριντώ, που γίνεται το μεγαλύτερο «φυσικό» παγοδρόμιο με μήκος 7,8 χιλιομέτρων. Στην Οττάβα έχει την έδρα της η επαγγελματική ομάδα χόκεϋ Οττάβα Σενέιτορς.

Κάθε Μάιο, στην Οττάβα γίνεται το Φεστιβάλ της Τουλίπας, με χιλιάδες λουλούδια που στέλνει η βασιλική οικογένεια της Ολλανδίας ως ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τους Καναδούς που θυσιάστηκαν για την απελευθέρωση της Ολλανδίας από τους Ναζί. Επίσης κάθε 1η Ιουλίου, εθνική εορτή του Καναδά, στην πόλη γίνεται μεγάλη παρέλαση και συναυλία.

Τέλος, η Οττάβα διαθέτει τρία σημαντικά πανεπιστήμια:


Παραπομπες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά) archINFORM. 1212. Ανακτήθηκε στις 6  Αυγούστου 2018.
  2. Ανακτήθηκε στις 27  Ιουνίου 2022.
  3. Στατιστική Υπηρεσία του Καναδά. www12.statcan.gc.ca/census-recensement/2021/dp-pd/prof/details/page.cfm?Lang=F&SearchText=ottawa&GENDERlist=1%2C2%2C3&STATISTIClist=1&DGUIDlist=2021A00053506008&HEADERlist=1.
  4. «Census Profile, 2021 Census of Population». Στατιστική Υπηρεσία Καναδά. 29 Μαρτίου 2023. Ανακτήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2023. 
  5. «Census Profile, 2021 Census of Population». Στατιστική Υπηρεσία Καναδά. 29 Μαρτίου 2023. Ανακτήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2023. 

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]