Οι Εννέα του Λιτλ Ροκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ως οι Εννέα του Λίτλ Ροκ είναι γνωστοί οι εννιά πρώτοι Αφροαμερικανοί μαθητές που γράφτηκαν το 1957 στο Little Rock Central High School, ένα σχολείο που μέχρι τότε ήταν αποκλειστικά για λευκούς μαθητές. Τα εννιά αυτά παιδιά, ενώ είχαν γραφτεί στο σχολείο, αρχικά εμποδίστηκαν να μπουν στο κτίριο από λευκούς συμμαθητές τους και μέλη της Εθνοφρουράς, η οποία έπαιρνε εντολές από τον κυβερνήτη του Αρκάνσας Όρβιλ Φόμπους. Τελικά μπήκαν στο σχολείο και άρχισαν να παρακολουθούν τα μαθήματα, ύστερα από την παρέμβαση του τότε Αμερικανού Προέδρου Ντουάιτ Αϊζενχάουερ και με τη συνοδεία στρατιωτών. Το γεγονός αυτό θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του Κινήματος για τα ατομικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών (African-American Civil Rights Movement.)

Η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 17 Μαΐου του 1954, το Ανώτατο δικαστήριο των Η.Π.Α., με την ιστορική απόφασή του "Brown v. Board of Education", κήρυξε αντισυνταγματικούς τους νόμους με βάση τους οποίους ίσχυε ο φυλετικός διαχωρισμός σε σχολεία. Μετά την απόφαση αυτή το National Association for the Advancement of Colored People (NAACP) αποφάσισε να εγγράψει μαύρους μαθητές σε σχολεία που μέχρι τότε ήταν μόνο για λευκούς σε διάφορες πολιτείες στον νότο των Η.Π.Α. Στο Λιτλ Ροκ, την πρωτεύουσα του Αρκάνσας, το τοπικό σχολικό συμβούλιο συμφώνησε να συμμορφωθεί με την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου και η Virgil Blossom, η οποία ήταν σχολικός επιθεωρητής στην περιοχή, υπέβαλε ένα σχέδιο για τη σταδιακή ενσωμάτωση των μαύρων μαθητών στα σχολεία της πόλης το οποίο το σχολικό συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα. Το σχέδιο αυτό θα ετίθεντο σε εφαρμογή με την έναρξη του σχολικού έτους το Σεπτέμβριο του 1957.

Έτσι το 1957, το NAACP έγραψε εννιά μαύρους μαθητές στο Little Rock Central High School, που επιλέχθηκαν με κριτήριο τους υψηλούς τους βαθμούς. Οι Εννέα του Λίτλ Ροκ ήταν: ο Έρνεστ Γκρην(γεν.1941), η Ελίζαμπεθ Εκφορντ (γεν.1941), ο Τζέφερσον Τόμας (γεν.1942),ο Τέρρενς Ρόμπερτς (γεν.1941),η Καρλόττα Γουόλς ΛαΝίερ (γεν.1942), Minnijean Brown (γεν.1941),η Γκλόρια Ρέι Κάρλμαρκ (γεν.1942), η Thelma Mothershed (γεν.1940), and η Μέλμπα Μπελς (γεν.1941).

Τα γεγονότα του Λιτλ Ροκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Σεπτέμβριο του 1957, όταν ξεκίνησε η σχολική χρονιά, το White Citizens Council του Λίτλ Ροκ άρχισε να απειλεί οποιονδήποτε, λευκό ή μαύρο, που υποστήριζε την απόφαση του δικαστηρίου για κατάργηση του φυλετικού διαχωρισμού στα σχολεία. Ο κυβερνήτης του Αρκάνσας Όρβιλ Φόμπους έδωσε εντολή στην εθνοφρουρά να εμποδίσει τους μαύρους μαθητές να μπουν στο σχολείο. Στις 23 Σεπτεμβρίου του 1957 οι εννέα Αφροαμερικανοί μαθητές προσπάθησαν να μπουν στο κτίριο. Προηγουμένως, στις 4 Σεπτεμβρίου είχε προσπαθήσει να μπει στο σχολείο μόνη της Ελίζαμπεθ Εκφορντ, μια από τους εννιά μαθητές, ύστερα από λάθος συνεννόηση με τους υπόλοιπους οχτώ. Μέλη της Εθνοφρουράς και λευκοί μαθητές και τότε είχαν εμποδίσει την Έκφορντ με βρισιές, απειλές και κάθε είδους προσβολές να μπει στο κτίριο. Η Ελίζαμπεθ Έκφορντ, σε συνέντευξή της μετά από χρόνια, περιγράφοντας τα γεγονότα εκείνης της ημέρας,είπε: Πλησίαζαν ολοένα και πιο κοντά. Κάποιος άρχισε να ουρλιάζει "Λιντσάρετε την". Έψαξα να βρω κάποιο φιλικό βλέμμα μέσα στο πλήθος — κάποιον που θα μπορούσε να με βοηθήσει. Κάποια στιγμή είδα μια ηλικιωμένη γυναίκα η οποία φαινόταν ευγενική, αλλά όταν την κοίταξα ξανά, με χτύπησε.

Στις 23 Σεπτεμβρίου επαναλήφθηκαν τα ίδια. Και οι εννιά τώρα μαθητές, στην προσπάθειά τους να μπουν στο σχολείο,βρέθηκαν αντιμέτωποι με μέλη της εθνοφρουράς και με πολλούς λευκούς μαθητές και γονείς που τους έβριζαν, τους απειλούσαν και τους χτυπούσαν. Η Beals στη συνέντευξή της είχε επίσης δηλώσει: Οι συγκεντρωμένοι ούρλιαζαν "πιάστε την, "σκοτώστε την", " κρεμάστε την". Οι γονείς μας πετούσαν πράγματα και μας χτυπούσαν. Κάποιοι περπατούσαν δίπλα μας και μας χτυπούσαν στο πρόσωπο. Κάποια στιγμή η Beals δέχτηκε επίθεση με οξύ στα μάτια από έναν λευκό μαθητή. Οι εννέα αφροαμερικανοί μαθητές, ενώ αρχικά μπήκαν στο σχολείο, τελικά φυγαδεύτηκαν από το κτίριο και διέφυγαν με ένα αυτοκίνητο που τους περίμενε από έξω.

Την επόμενη ημέρα, ο Δήμαρχος του Λίτλ Ροκ, Woodrow Mann, ζήτησε από τον Αμερικανό Πρόεδρο Άιζενχάουερ να στείλει ομοσπονδιακούς στρατιώτες για να προστατεύσουν τους εννέα μαθητές. Ο Άιζενχάουερ έστειλε στο Λίτλ Ροκ στρατιώτες της 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας των Η.Π.Α., τους οποίους ο κυβερνήτης του Αρκάνσας χαρακτήρισε στρατό κατοχής, και αφαίρεσε από τον Φόμπους τον έλεγχο της Εθνοφρουράς στο Αρκάνσας. Έτσι στις 25 Σεπτεμβρίου του 1957 και με τη συνοδεία ομοσπονδιακών στρατιωτών και οι εννιά μαθητές μπήκαν τελικά στο σχολείο και άρχισαν να παρακολουθούν τα μαθήματα. .

Όμως καθ' όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς γινόταν καθημερινά δέκτες σωματικής και λεκτικής κακομεταχείρισης από πολλούς λευκούς συμμαθητές τους οι υπεύθυνοι δε του σχολείου τους είχαν πει ότι θα έπρεπε να ανεχθούν πολλά και δε θα έπρεπε να ανταποδίδουν τις κάθε είδους προσβολές και επιθέσεις που θα δέχονταν. Η Minnijean Brown μετά από έναν καυγά με έναν λευκό μαθητή στο εστιατόριο του σχολείου, αποβλήθηκε από το Little Rock Central High School. Οριστικά εκδιώχτηκε το Φεβρουάριο του 1958 ύστερα από ένα επεισόδιο με μια λευκή συμμαθήτριά της. Και στις δύο περιπτώσεις η Brown είχε δεχτεί προσβολές από τους συμμαθητές της και είχε ανταποδώσει. Αποφοίτησε από το New Lincoln High School στη Νέα Υόρκη. Σε εκπομπή που προβλήθηκε στην τηλεόραση το 1981 με τίτλο Crisis at Central High αναφέρθηκε ότι λευκοί μαθητές στο Little Rock Central High School τιμωρούνταν μόνο όταν οι προσβολές τους ήταν πολύ έντονες και υπήρχαν μάρτυρες ενήλικοι.

Κάποιοι γονείς από τους εννιά μαθητές δέχτηκαν πιέσεις για να πάρουν τα παιδιά τους από το συγκεκριμένο σχολείο. Επίσης δέχτηκαν απειλές για τη ζωή τους ενώ τέσσερις έχασαν τις δουλειές τους.

Την επόμενη χρονιά, πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ο Φόμπους και το νομοθετικό σώμα της πολιτείας του Αρκάνσας πέρασαν ένα νόμο που επέτρεπε στον κυβερνήτη να κλείσει τα σχολεία και να τα εκμισθώνει σε συλλόγους ιδιωτικών σχολείων, ως ένα τρόπο για να εμποδίσει την ένταξη σε αυτά μαύρων μαθητών και έτσι έκλεισε όλα τα γυμνάσια του Λιτλ Ροκ. Ακολούθησε ένα δημοψήφισμα, στο οποίο ελάχιστοι μαύροι Αμερικανοί του Λιτλ Ροκ κατάφεραν να ψηφίσουν, και με το οποίο 130.000 κάτοικοι της περιοχής στήριξαν τον Φόμπους και αντιτάχθηκαν στην κατάργηση του φυλετικού διαχωρισμού έναντι μόλις 7.500. Τα σχολεία παρέμειναν κλειστά μέχρι το Σεπτέμβριο του 1959 οπότε ξανάνοιξαν αφού προηγουμένως, τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς, ο νόμος αυτός είχε κηρυχθεί αντισυνταγματικός. Το διάστημα που τα σχολεία παρέμεναν κλειστά οι εφτά από τους εννέα του Λιτλ Ροκ (καθώς ο Green είχε αποφοιτήσει και η Brown είχε αποβληθεί) έκαναν μαθήματα δια αλληλογραφίας.

Η στάση του Φόμπους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολλοί ιστορικοί πιστεύουν ότι ο Φόμπους, δεχόταν πιέσεις, ενώ ήταν υποψήφιος για τρίτη φορά, και για να διασκεδάσει τους φόβους ενός τμήματος των ψηφοφόρων του που διακατέχονταν από ρατσιστικές αντιλήψεις και για να μην διακινδυνεύσει την επανεκλογή του, αποφάσισε να στείλει την εθνοφρουρά στο Little Rock Central High School και να εμποδίσει την είσοδο Αφροαμερικανών μαθητών σε αυτό.

Διάφορα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην πρόεδρο του NAACP Daisy Bates και στους Εννέα του Λίτλ Ροκ απονεμήθηκε το Spingarn Medal το 1958 και το Congressional Gold Medal το 1999.

Το Little Rock Central High School ανακηρύχθηκε National Historic Site και σήμερα στεγάζει το Μουσείο για τα ατομικά δικαιώματα.

Για τα γεγονότα του Λίτλ Ροκ γυρίστηκαν δύο ταινίες: το 1981 η ταινία Crisis at Central High, και το 1993 η ταινία The Ernest Green Story.

To 2007, κυκλοφόρησε αναμνηστικό ασημένιο δολάριο "σε αναγνώριση της δύναμης, της αποφασιστικότητας και του κουράγιου που επέδειξαν οι εννέα Αφροαμερικανοί μαθητές του Little Rock Central High School το 1957". Η μια πλευρά του νομίσματος απεικονίζει τους 9 μαθητές συνοδευόμενους από στρατιώτες και η άλλη το Little Rock Central High School το 1957.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]