Ο Ροζ Πάνθηρας (ταινία, 1963)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ο Ροζ Πάνθηρας)
Ο Ροζ Πάνθηρας
(The Pink Panther)
Κινηματογραφική αφίσα
ΣκηνοθεσίαΜπλέικ Έντουαρντς[1][2][3]
ΠαραγωγήΜάρτιν Τζάροου
ΣενάριοMaurice Richlin και Μπλέικ Έντουαρντς
ΠρωταγωνιστέςΝτέιβιντ Νίβεν[3][4][5], Πίτερ Σέλερς[3][4][6], Ρόμπερτ Βάγκνερ[3][4][5], Capucine[4][5], Κλαούντια Καρντινάλε[5], Riccardo Billi[5], Brenda De Banzie[5], Κόλιν Γκόρντον[5], John Le Mesurier[5], Ουίλιαμ Κόνραντ, Τζον Μπάρθα[7] και Μάρτιν Μίλερ[7]
ΜουσικήΧένρι Μαντσίνι
ΦωτογραφίαΦίλιπ Λάθροπ
ΜοντάζΡαλφ Γουίντερς
ΧορογραφίαΕρμής Παν
Εταιρεία παραγωγήςMirisch Company και United Artists
ΔιανομήUnited Artists και Netflix
Πρώτη προβολή1963
Διάρκεια113 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΙταλικά, Γερμανικά, Γαλλικά και Αγγλικά
ΈπεταιΛαγωνικό 24 Καρατίων

Ο Ροζ Πάνθηρας (αγγλ. The Pink Panther) είναι αμερικανική κωμική ταινία του 1963 σε σκηνοθεσία του Μπλέικ Έντουαρντς, με σενάριο βασισμένο και ιστορία των Μορίς Ρίχλιν και Έντουαρντς και πρωταγωνιστεί ο Πίτερ Σέλερς ως Επιθεωρητής Κλουζώ. Ο τίτλος «Ροζ Πάνθηρας» χρησιμοποιείται και γενικότερα για όλη τη σειρά των ταινιών με τους ίδιους ήρωες που ακολούθησε.

Η Κλάουντια Καρντινάλε στην ταινία ως πριγκίπισσα Ντάλα

Η ταινία έχει μπει στην λίστα των "Εκατό Αστειότερων Ταινιών του Μπράβο" με τον αριθμό 62. Το διάσημο αιλουροειδές με τη ροζ απόχρωση στο δέρμα, ο διάσημος πλέον Ροζ Πάνθηρας, που εμφανίστηκε στην κωμική σεκάνς κινουμένων σχεδίων των τίτλων αρχής, έγινε τόσο δημοφιλής, που οι δημιουργοί, Φριτς Φρίλινγκ και Ντέιβιντ Χάντσον Ντε Πάτι δημιούργησαν μια σειρά κινουμένων σχεδίων με τον χαρακτήρα. Η μορφή αυτή χρησιμοποιήθηκε στις σεκάνς τίτλων αρχής σε όλες τις ταινίες της σειράς, εκτός από την συνέχεια Λαγωνικό 24 Καρατίων.

Ο ρόλος για τον διάσημο χαρακτήρα του επιθεωρητή Κλουζώ αρχικά θα δινόταν στον (διάσημο για τον ρόλο του Ηρακλή Πουαρό) Πίτερ Ουστίνοφ, ενώ ο ρόλος της συζύγου του Σιμόν θα δινόταν στην Άβα Γκάρντνερ. Ο Ουστίνοφ αρνήθηκε τον ρόλο λίγες μέρες πριν το γύρισμα, και λόγω αυτής του της άρνησης μηνύθηκε από τον Έντουαρντς, ο οποίος κέρδισε τελικά τη δίκη.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Πριγκίπισσα Ντάλα κληρονομεί το μεγαλύτερο διαμάντι του κόσμου, τον Ροζ Πάνθηρα, από τον πατέρα της. Ξεφεύγοντας από τα κοσμικά πλήθη δραπετεύει σε ένα χειμερινό Ιταλικό θέρετρο στην Κορτίνα, όπου γνωρίζει τον διάσημο πλέιμποϊ σερ Τσαρλς Λίτον, ή όπως είναι γνωστός ως ο μυστηριώδης εγκληματίας, το Φάντασμα, ο οποίος έχει βάλει το μάτι του το πασίγνωστο διαμάντι και την γοητευτική ιδιοκτήτριά του. Εν τω μεταξύ, ο γκαφατζής επιθεωρητής αστυνομικός Ζακ Κλουζώ βρίσκεται στα ίχνη του Φαντάσματος και της θηλυκής του βοηθού, η οποία δεν είναι άλλη από την σύζυγο του Κλουζώ και ερωμένη του σερ Τσαρλς, η Σιμόν. Καταφθάνοντας στην Κορτίνα, ο σερ Τσαρλς κινεί τις υποψίες του επιθεωρητή Κλουζώ, και σύντομα, ο ανιψιός του σερ Τσαρλς, ο Τζορτζ, ανακαλύπτει την ταυτότητα του περιβόητου θείου του.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επιπλέον πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Η Κλαούντια Καρντινάλε ήταν αδύναμη στο να μιλήσει την αγγλική γλώσσα, κι έτσι την ντουμπλάρισε η εικοσάχρονη Γκέιλ Γκάρνετ.
  • Ή Άβα Γκάρντνερ και η Τζάνετ Λι θα έπαιρναν τον ρόλο της Σιμόν Κλουζώ, αλλά λόγω της παράλογης απαίτησης μισθού της Γκάρντνερ και επειδή η Λι είχε μόλις παντρευτεί και δεν ήθελε να αφήσει πίσω τον άντρα της στα γυρίσματα στην Κορτίνα.
  • Η συνέχεια, Λαγωνικό 24 Καρατίων, ολοκληρώθηκε και εμφανίστηκε στους κινηματογράφους μόλις τρεις μήνες μετά την κυκλοφορία της πρώτης ταινίας.
  • Αρχικά, ο ρόλος του Ντέιβιντ Νίβεν θα ήταν ο πρωταγωνιστικός, αλλά ο χαρακτήρας του Επιθεωρητή Κλουζώ αγαπήθηκε τόσο πολύ από το κοινό και τους δημιουργούς, που έγινε ο πρωταγωνιστής των επόμενων ταινιών.

Ταινίες της σειράς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.imdb.com/title/tt0057413/. Ανακτήθηκε στις 15  Απριλίου 2016.
  2. www.the-numbers.com/movie/Pink-Panther-The. Ανακτήθηκε στις 15  Απριλίου 2016.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 stopklatka.pl/film/rozowa-pantera. Ανακτήθηκε στις 15  Απριλίου 2016.
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 www.adorocinema.com/filmes/filme-15189/. Ανακτήθηκε στις 15  Απριλίου 2016.
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 5,4 5,5 5,6 5,7 www.imdb.com/title/tt0057413/fullcredits. Ανακτήθηκε στις 15  Απριλίου 2016.
  6. www.filmaffinity.com/en/film698549.html. Ανακτήθηκε στις 15  Απριλίου 2016.
  7. 7,0 7,1 (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]