Ντόναλντ Ντακ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ντόναλντ Ντακ
Πρώτη εμφάνισηThe Wise Little Hen (1934)
Δημιουργήθηκε απόΓουόλτ Ντίσνεϊ
Εκφωνείται απόΚλάρενς Νας (1934-1985)
Τόνι Ανσέλμο (1985-)
Ντάνιελ Ρος (μόνο στη σειρά Mickey and the Roadster Racers; 2017-)
Αναπτύχθηκε απόΝτικ Λάντι, Φρεντ Σπένσερ, Καρλ Μπαρκς, Τζακ Κινγκ, Τζακ Χάνα
Πληροφορίες χαρακτήρα
Πλήρες όνομαΝτόναλντ Φάουντλιροϊ Ντακ
Ψευδώνυμο(α)Μάουι Μάλαρντ
Φρανκ Ντακ
Φρεντ
Φαντομ Ντακ
Duck Avenger (ΗΠΑ)
Paperinik (Ιταλία)
Superduck (ΗΒ)
DoubleDuck
Παρατσούκλι(α)Ντον
ΕίδοςΠάπια
ΦύλοΑρσενικό
ΙδιότηταΝαυτικός
ΚατοικίαΛιμνούπολη
Οικογένεια
ΓονείςΜπαρούτης Ντακ
Βολκάνα Μακ Ντακ
ΑδέρφιαΝτέλλα Ντακ
ΣύντροφοςΝταίζη Ντακ
Ρεγγίνα (κόμικ δεκαετίας 1970)
Χάρνι (Maui Mallard in Cold Shadow)
Ντόνα Ντακ (Don Donald)
ΣυγγενείςΣκρουτζ Μακ Ντακ (θείος)
Λούντβιχ Φον Ντρέηκ (θείος)
Γκαστόνε Γκάντερ (ξάδελφος)
Χιούη, Λιούη και Ντιούη (ανίψια)

Ο Ντόναλντ Ντακ (πλήρες όνομα Ντόναλντ Φώντληροϋ Ντακ, αγγλικά: Donald Fauntleroy Duck) είναι χαρακτήρας κινουμένων σχεδίων της Ντίσνεϋ. Η πρώτη του εμφάνιση σε ταινία έγινε το 1934. Ο Ντόναλντ Ντακ σχεδιάστηκε από τους Αρτ Μπάμπιτ και Ντικ Χιούμερ, ενώ είναι και ο χαρακτήρας που έχει παίξει στις περισσότερες ταινίες κινουμένων σχεδίων (173 συνολικά, από τότε που πρωτοεμφανίστηκε μέχρι το 1995).

Η πρώτη εμφάνιση του Ντόναλντ ήταν στο καρτούν της Silly Symphonies The Wise Little Hen (Η μικρή σοφή κότα) (1934). [1] Ως το 1985 η χαρακτηριστική φωνή του Ντόναλντ ανήκε στον ηθοποιό Κλάρενς Νας.[2] Μετά τον θάνατο του Νας, στη διάσημη πάπια δάνεισε τη φωνή του ο Τόνυ Ανσέλμο.[3] Για το όνομα του ήρωα, πηγή έμπνευσης αποτέλεσε ο παίκτης του κρίκετ Ντόναλντ Μπράντμαν, που αποβλήθηκε από έναν αγώνα στις ΗΠΑ επειδή έσκυψε (στα αγγλικά "duck") με απαγορευμένο τρόπο.[4][5]

Προφίλ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ντόναλντ Ντακ είναι μία πάπια που αγαπά την περιπέτεια. Είναι έξυπνος, πονηρός, οξύθυμος, καλόκαρδος, μονίμως άφραγκος, κατά καιρούς τεμπέλης και το πιο άτυχο παπί του κόσμου.

Είναι γιος της Βολκάνα Μακ Ντακ αδελφής του Σκρουτζ Μακ Ντακ. Ζει μαζί με τα τρία ανίψια του (Χιούη, Λιούη, Ντιούη), των οποίων έχει την κηδεμονία, στη Λιμνούπολη (Duckberg), πόλη της πολιτείας Καλισότα. Μένει σε μια μονοκατοικία η οποία ανήκει στον τσιγκούνη θείο του Σκρουτζ Μακ Ντακ, ακριβώς δίπλα στο σπίτι του πιο ανυπόφορου εχθρού του, του κυρίου Τζόουνς, με τον οποίο δίνουν ομηρικές μάχες.

Στην ίδια πόλη μένουν και άλλοι χαρακτήρες όπως ο Σκρουτζ Μακ Ντακ (ο τσιγκούνης θείος του), ο Φέθρυ Ντακ (ξάδερφος του Ντόναλντ και μεγάλος γκαφατζής), ο Γκαστόνε Γκάντερ (ο εκνευριστικά τυχερός του ξάδερφος που είναι και αντίζηλός του) και η μεγάλη αγάπη του, η Νταίζυ Ντακ. Επίσης στην ίδια πόλη μένει ο εφευρέτης Κύρος Γρανάζης με το βοηθό του, Γλόμπο, καθώς και μία πληθώρα άλλων χαρακτήρων που πλαισιώνουν πολύ όμορφα το σύμπαν των Ντακ. Έξω από την πόλη, μένει στο αγρόκτημά της η Γιαγιά Ντακ. Μαζί με τη Γιαγιά Ντακ ζει και ο τεμπέλης βοηθός της Πασχάλης Χήνος. Όταν επισκέπτεται ο Ντόναλντ τη Γιαγιά Ντακ, τον βρίσκουμε συχνά να κοιμάται μαζί με τον Πασχάλη κάτω από ένα δέντρο.

Τις νύχτες ο Ντόναλντ φοράει μάσκα και χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό που του έχει φτιάξει ο Κύρος Γρανάζης, μάχεται ενάντια σε εγκληματίες ως υπερήρωας με το όνομα "Φάντομ Ντακ", και σώζει την πόλη από τους κακούς.

Είναι φίλος του Μίκυ Μάους και του Γκούφυ και συχνά εμφανίζονται στις ίδιες περιπέτειες, τόσο στα κόμικς όσο και στη μικρή και μεγάλη οθόνη.

Δημιουργία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημαντικός δημιουργός του Ντόναλντ Ντακ είναι ο Καρλ Μπαρκς (1901 - 2000), ο οποίος δημιούργησε και εμπλούτισε την προσωπικότητά του, πλαισιώνοντας τον με πλήθος συγγενών, φίλων και εχθρών που έγιναν επίσης αθάνατοι, όπως ο Σκρουτζ Μακ Ντακ, ο Γκαστόνε και οι Μουργόλυκοι. Άλλος σημαντικός σχεδιαστής του ήρωα είναι ο Ντον Ρόσσα.

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ζωγράφος και κριτικός τέχνης Άντυ Γουόρχολ ανέφερε ότι: "Η ιδιοφυής ιδέα του Ουώλτ Ντίσνεϋ ήταν το ότι διάλεξε ένα τόσο κοινό πλάσμα, όπως η πάπια, και την έκανε εξαιρετικά ανθρώπινη".

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. The Wise Little Hen στην IMDb
  2. Clarence Nash Biography
  3. «Tony Anselmo - Biography». IMDb (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 8 Ιουλίου 2023. 
  4. «Το όνομά του προέρχεται από Aυστραλό παίκτη κρίκετ και έκανε το ντεμπούτο του στο πλευρό μιας κότας». ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ. 8 Ιουνίου 2022. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουλίου 2023. 
  5. «Sir Donald Bradman and the origin of Donald Duck». CricTracker (στα Αγγλικά). 27 Αυγούστου 2018. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουλίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]