Μπριτζ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπριτζ
Παίκτες4
ΔεξιότητεςΜνήμη, τακτική, προβλεψιμότητα, επικοινωνία
Φύλλα52
ΔιακόσμισηΓαλλική
ΦοράΔεξιόστροφη
ΚατάταξηA K Q J 10 9 8 7 6 5 4 3 2
Διάρκεια7,5 λεπτά ανα μοίρασμα (WBF)
ΤύχηΧαμηλή έως μέτρια (ανάλογα με την παραλλαγή παιχνιδιού)

Το μπριτζ (αγγλικά: bridge) είναι ομαδικό πνευματικό παιχνίδι που παίζεται με τράπουλα 52 φύλλων. Παίζεται από τέσσερις παίκτες σε δύο ανταγωνιστικά ζεύγη, με τους παίκτες γύρω από ένα τραπέζι (Β=Βορράς, Α=Ανατολή, Ν=Νότος, Δ=Δύση), με κάθε ζεύγος συνεργαζόμενων παικτών να κάθονται αντικριστά (Α-Δ, Β-Ν).

Διαδικασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κάρτες μοιράζονται στους παίκτες και στη συνέχεια ακολουθεί ο πλειστηριασμός (auction) ή η αγορά (bid) των παικτών για να πάρουν το συμβόλαιο (contract), προσδιορίζοντας πόσες λεβέ (tricks) θα πάρει το ζεύγος που θα ορίσει το συμβόλαιο (η πλευρά που θα πλειοδοτήσει), για να κερδίσει την παρτίδα. Κατά τη διάρκεια της αγοράς, οι εταίροι ανακοινώνουν πληροφορίες σχετικά με το "χέρι" τους, συμπεριλαμβανομένης της συνολικής δύναμης και του πλήθους των χρωμάτων (suits) τους, αλλά υπάρχουν και προσυμφωνημένοι κανόνες για χρήση κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Στη συνέχεια, οι κάρτες παίζονται, με την πλευρά που κέρδισε το συμβόλαιο να προσπαθεί να εκπληρώσει τη σύμβαση και τους αμυνόμενους να προσπαθούν να τους εμποδίσουν. Το αποτέλεσμα βαθμολογείται με βάση τον αριθμό των λεβέ που έχουν κερδηθεί, το συμβόλαιο και το μπόνους που συνδέεται με αυτό και το επίπεδο βαθμών στο οποίο βρίσκεται το κάθε ζευγάρι.

Απήχηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκατομμύρια άνθρωποι παίζουν μπριτζ παγκοσμίως, τουρνουά σε κλαμπ αλλά και διαδικτυακά, καθώς και ελεύθερη παρτίδα με φίλους στο σπίτι, καθιστώντας το ένα από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια με τράπουλα στον κόσμο, ιδίως μεταξύ των ηλικιωμένων. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μπριτζ (The World Bridge Federation - WBF) είναι το όργανο διοίκησης του διεθνούς αγωνιστικού μπριτζ, με πολυάριθμους άλλους φορείς σε περιφερειακό επίπεδο.

Το ρεκόρ για τη μεγαλύτερη συμμετοχή σε παιχνίδι μπριτζ σε μία τοποθεσία είναι 3.086 συμμετέχοντες στο Γιόχαν Κρόιφ Αρίνα στην Ολλανδία, γεγονός καταγεγραμμένο στο Βιβλίο Γκίνες.[1] Αξιοσημείωτη είναι και η απήχηση του Μπριτζ στην χώρα μας, με πάνω από 1000 παίκτες να δοκιμάζουν τις ικανότητες τους στο ετήσιο πανελλήνιο πρωτάθλημα, με το τελευταίο να διεξάγεται το 2023 στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης το Σαββατοκύριακο 25-26 Νοεμβρίου, και τον Δημήτριο Βράκα να αναδυκνείεται πρωταθλητής, υπερασπιζόμενος τον τίτλο για 6η συνεχόμενη φορά.

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα παλαιότερα ονομαζόταν Ολυμπιάδα του Μπριτζ. Σήμερα δεν επιτρέπεται η χρησιμοποίηση του όρου Ολυμπιάδα. Προτάθηκε ως άθλημα επίδειξης ικανοτήτων σε χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες (μαζί με το σκάκι), αλλά απερρίφθη.

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά μια θεωρία το όνομα μπριτζ έχει τις ρίζες του στο όνομα ενός παλαιότερου παιχνιδιού. Το μπριτζ προήλθε από το ουίστ με τη δημιουργία του biritch (ή ρωσικού ουίστ) τον 19ο αιώνα και εξελίχθηκε στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα για να αποτελέσει το παρόν παιχνίδι. Η ίδια η λέξη biritch είναι μια μεταφορά της ρωσικής λέξης Бирюч, μια χρήση από έναν διπλωματικό γραμματέα ή εκφωνητή (στην πραγματεία του Ντάλτον). Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η ρωσική προέλευση του παιχνιδιού είναι μια πλάνη.

Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι οι Βρετανοί στρατιώτες επινόησαν το παιχνίδι μπριτζ ενώ υπηρετούσαν στον Κριμαϊκό Πόλεμο. Το παιχνίδι πήρε το όνομά του από τη Γέφυρα του Γαλατά (αγγλικά: Galata Bridge), μια γέφυρα που καλύπτει το Χρυσό Κέρας και συνδέει τα παλιά και νέα μέρη της ευρωπαϊκής Κωνσταντινούπολης, την οποία διασχίζουν καθημερινά για να πάνε σε καφετέρια για να παίξουν χαρτιά.[2]

Κανόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μπριτζ παίζεται κυρίως από 4 παίκτες (αν και υπάρχουν παραλλαγές των τριών καθώς και των δύο παικτών), με μία κανονική τράπουλα των 52 φύλλων, η οποία περιέχει 4 χρώματα, από 13 φύλλα στο κάθε χρώμα. Οι θέσεις των παικτών φέρουν τα ονόματα των τεσσάρων σημείων του ορίζοντα (Βορράς / Νότος / Ανατολή / Δύση). Οι παίκτες οι οποίοι κάθονται απέναντι αποτελούν ένα ζευγάρι, ενώ αυτοί που κάθονται δεξιά κι αριστερά τους αποτελούν τους αντίπαλους.

Το παιχνίδι συγγενεύει με την πρέφα και το μπουρλότ ή μπιλότ, είναι δηλαδή ένα παιχνίδι βασισμένο σε μπάζες οι οποίες στο μπριτζ ονομάζονται λεβέ. Μετά το μοίρασμα των φύλλων κάθε παίκτης έχει 13 φύλλα. Ξεκινάει η διαδικασία της αγοράς (δημοπρασία) κατά την οποία δεσμεύονται πόσες λεβέ θα κερδίσει το ζευγάρι τους και τον τρόπο (με ατού ή χωρίς ατού), με τον οποίο θα παιχτεί η παρτίδα (η δέσμευση αυτή αποτελεί συμβόλαιο).

Οι επιλογές σε ό,τι αφορά τον τρόπο παιχνιδιού είναι δύο:

  1. με ατού, για το οποίο καθορίζεται ένα συγκεκριμένο χρώμα, ή
  2. χωρίς ατού στο οποίο όλα τα χρώματα είναι ισοδύναμα.

Μόλις λήξει η διαδικασία αγοράς και καθοριστεί το συμβόλαιο, το παιχνίδι ξεκινάει. Οι παίχτες ακολουθούν κατά σειρά το χρώμα (Σπαθί / Club ♣, Καρό/ Diamond ♦, Κούπα / Heart ♥ / Πίκα / Spade ♠), που έπεσε Πρώτο σε κάθε λεβέ. Αν δεν έχουν το χρώμα που έπεσε πρώτο, "κόβουν / Ruff" με Ατού και αν δεν έχουν ρίχνουν ένα μικρό (ξεσκαρτάρισμα). Κερδίζει όποιος έχει το ισχυρότερο φύλλο με το χρώμα του Ατού ή του Πρώτου. Η σειρά δυναμικότητας των φύλλων από το ισχυρότερο προς το πιο αδύναμο είναι η εξής: A K Q J 10 9 8 7 6 5 4 3 2. Κάθε λεβέ τελειώνει όταν στο τραπέζι πέσουν 4 φύλλα (παίξουν όλοι οι παίκτες). Ο παίκτης που θα κερδίσει την λεβέ, θα ρίξει πρώτος στην επόμενη.

Συνηθίζεται (στο αγωνιστικό μπριτζ αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση), οι παίκτες να μη φτιάχνουν στοίβες με τα κερδισμένα φύλλα, αλλά να τα τοποθετούν μπροστά τους γυρισμένα ανάποδα:

  • κάθετα προς αυτούς αν είναι κερδισμένα ή
  • οριζόντια αν είναι χαμένα.

Μόλις παιχτούν 13 λεβέ, υπολογίζονται οι πόντοι της κάθε ομάδας ανάλογα με την έκβαση της παρτίδας.

Αγορά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αφού μοιραστούν τα φύλλα στους παίκτες, ξεκινάει η διαδικασία της αγοράς, δηλαδή ο καθορισμός του τρόπου με τον οποίο θα παιχτεί η παρτίδα και πόσες λεβέ δεσμεύεται να κερδίσει το ζευγάρι παικτών στο οποίο κατοχυρώνεται. Ο κάθε παίκτης όταν δηλώνει ότι θέλει να αγοράσει διευκρινίζει και τα δύο (Λεβέ και Χρώμα Ατού ή Χωρίς Ατού), χρησιμοποιώντας τους όρους που του επιτρέπει το παιχνίδι. Ο γύρος (πλήθος λεβέ), δηλώνεται με έναν αριθμό, ενώ η ομάδα (Με Ατού Σπαθί♣ / Καρό♦ / Κούπα♥ ή Πίκα♠ ή Χωρίς Ατού), με το όνομά της.

Δήλωση των λεβέ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εφόσον το παιχνίδι αποτελείται από μονό αριθμό 13 γύρων, πάντοτε ένα από τα δύο ζευγάρια παικτών αναδεικνύεται νικητής χωρίς το ενδεχόμενο της ισοπαλίας. Στο μπριτζ οι νικητές κερδίζουν τουλάχιστον 7 λεβέ και οι χαμένοι κερδίζουν το πολύ 6, με το άθροισμα των λεβέ σε κάθε παρτίδα να μας δίνει 13. Η αναλογία των λεβέ δηλαδή μπορεί να είναι: 7/6, 8/5, 9/4, 10/3, 11/2, 12/1 ή 13/0 (με τις λεβέ των νικητών να αναγράφονται πρώτες).

Εφόσον ένα ζευγάρι ποντάρει ότι θα κερδίσει την παρτίδα, θεωρεί 6 λεβέ δεδομένες. Επομένως κάθε αγορά περιέχει ένα εύρος αριθμών από το 1 ως το 7 και στον αριθμό αγοράς προθέτουμε τον αριθμό 6 στις λεβέ που δηλώνονται. Έτσι όποιος δηλώσει τον αριθμό 1, πρέπει στο τέλος της παρτίδας να έχει κερδίσει 1+6=7 λεβέ, αν δηλώσει 2, πρέπει να κερδίσει 2+6=8 λεβέ κ.ο.κ. Επομένως αντιστοιχία της αγοράς με τον πραγματικό αριθμό των λεβέ είναι η εξής: 1=7, 2=8, 3=9, 4=10, 5=11, 6=12, 7=13.

Επιλογή ομάδας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασικό ρόλο στο μπριτζ παίζει ο καθορισμός του τρόπου που θα παιχτεί το παιχνίδι: Εάν παιχτεί Χωρίς Ατού αυτό σημαίνει πώς ό,τι χρώμα ρίξει ο πρώτος στο τραπέζι, το ίδιο πρέπει να ρίξουν όλοι, κάτι το οποίο μπορεί, έπειτα από κάποιο σημείο, να δώσει μεγάλο πλεονέκτημα στον παίκτη που ξεκινάει την κάθε λεβέ. Εάν παιχτεί με Ατού, δίνεται η δυνατότητα στους παίκτες να ισχυροποιήσουν κάποιο χρώμα της αρεσκείας τους με το οποίο θα μπορούν να κερδίζουν τις λεβέ.

Τα χρώματα στην τράπουλα είναι τα εξής τέσσερα: Σπαθί♣ / Καρό♦ / Κούπα♥ ή Πίκα♠ και αποτελούν υποκατηγορίες της δήλωσης "Με Ατού". Οι δύο πρώτες αποτελούν τις λεγόμενες "μικρές" ομάδες (μινέρ - Σπαθί♣ / Καρό♦), ενώ οι δύο τελευταίες τις "μεγάλες" ομάδες (μαζέρ - Κούπα♥ ή Πίκα♠). Αυτές οι ομάδες, μαζί με την "Χωρίς Ατού" αποτελούν τις 5 κατηγορίες αγοράς. Επομένως, εάν το συμβόλαιο καταλήξει στο 2ΧΑ (Χωρίς Ατού) σημαίνει ότι: η παρτίδα θα παιχτεί χωρίς κάποιο συγκεκριμένο χρώμα να μπορεί να "κλέψει" λεβέ και ότι το ζευγάρι το οποίο το δήλωσε θα πρέπει να κερδίσει 2+6=8 τουλάχιστον λεβέ. Εάν π.χ. το συμβόλαιο καταλήξει στο 5♣, αυτό σημαίνει ότι τα Σπαθιά είναι η ισχυρή ομάδα γι' αυτήν την παρτίδα, επομένως θα μπορούν να "κλέψουν" λεβέ και το ζευγάρι το οποίο το δήλωσε θα πρέπει να κερδίσει 5+6=11 τουλάχιστον λεβέ.

Δυναμικότητα των ομάδων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε ό,τι αφορά το ποντάρισμα οι παίκτες πρέπει να γνωρίζουν ότι η κάθε ομάδα έχει συγκεκριμένη δυναμικότητα. Η ισχνότερη είναι η ομάδα των Σπαθιών (♣) η οποία ακολουθείται από τα Καρά (♦), εν συνεχεία έρχονται οι Κούπες (♥) και τέλος, οι Πίκες (♠). Αν επιλεχθεί να παιχτεί η παρτίδα Χωρίς Ατού (ΧΑ), αποτελεί μία ξεχωριστή ομάδα η οποία υπερτερεί όλων των υπολοίπων. Σε κάθε επίπεδο λοιπόν η αγορά ακολουθεί την παρακάτω σειρά: 1♣, 1♦, 1♥, 1♠, 1ΧΑ => 2♣, 2♦, 2♥, 2♠, 2 ΧΑ => ... => 7♣, 7♦, 7♥, 7♠,7ΧΑ.

Αν μία ομάδα είναι πιο αδύναμη από την άλλη (π.χ. ♦ έναντι ♥), πρέπει να κάνει νέα υψηλότερη αγορά (π.χ. 3♦ έναντι του 2♥). Παράδειγμα: Έστω ότι ένας παίκτης θέλει να αγοράσει 1♣ ενώ ένας άλλος 1♥. Εάν το 1♣ δηλωθεί πρώτο, η αγορά 1♥ μπορεί να γίνει μιας και η ♥ είναι ισχυρότερη του ♣. Εάν όμως το 1♥ δηλωθεί πρώτο, τότε το ♣ πρέπει να ξεπεράσει την ♥ σε λεβέ (γύρους), πρέπει δηλαδή να δηλωθεί από το 2 και πάνω. Το μικρότερο δυνατό ποντάρισμα στο μπριτζ είναι το 1♣ (1+6=7 κερδισμένες λεβέ με ατού τα ♣) ενώ το ισχυρότερο δυνατό ποντάρισμα είναι το 7 ΧΑ (7+6=13 κερδισμένες λεβέ με καμία ισχυροποιημένη ομάδα - Χωρίς Ατού).

Κοντρ και Σιρκόντρ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας δίνεται το δικαίωμα κάποιος παίκτης να κάνει κοντρ (Χ) στο αντίπαλο ζευγάρι εάν θεωρεί ότι έχει καλύτερο φύλλο και μπορεί, εάν κι εφόσον αυτό διατηρηθεί, να αυξήσει τους πόντους του δικού του ζεύγους σε περίπτωση που οι αντίπαλοι "μπουν μέσα", αλλά και τους πόντους των αντιπάλων σε περίπτωση που τελικά καταφέρουν να ολοκληρώσουν την αγορά επιτυχημένα. Από τη στιγμή που θα γίνει το κοντρ, ένας από τους παίκτες του ζεύγους το οποίο το δέχτηκε, έχει το δικαίωμα να κάνει σιρκόντρ και να αυξήσει ακόμα περισσότερο τους πόντους του ζεύγους του σε περίπτωση που πετύχει η αγορά, αλλά και των αντιπάλων, σε περίπτωση που το ζεύγος "μπει μέσα" (πετύχει δηλαδή λιγότερες λεβέ απ' ό,τι αγόρασε).

Διαδικασία αγοράς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτος μιλάει ο παίκτης ο οποίος μοίρασε. Σε περίπτωση που θεωρεί ότι μπορεί να αγοράσει προσδιορίζει τις λεβέ (τους γύρους) και την ομάδα της αρεσκείας του. Εάν θεωρεί ότι δεν μπορεί να αγοράσει πηγαίνει Πάσο. Η φορά της αγοράς είναι όμοια με αυτή της μοιρασιάς των φύλλων, δηλαδή αριστερόστροφα (σύμφωνα με τους δείκτες του ρολογιού). Εάν όλοι οι παίκτες πάνε πάσο χωρίς να δηλώσει κανένας ομάδα προτίμησης, τότε τα φύλλα μαζεύονται και αναδιανέμονται μέχρι να συμφωνηθεί ένα συμβόλαιο. Η διαδικασία της αγοράς τελειώνει όταν 3 συνεχόμενοι παίκτες πάνε πάσο.

Παράδειγμα αγοράς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δύση Βορράς Ανατολή Νότος
Πάσο 1♥ Πάσο 1♠
Πάσο 2♦ Χ 3♠
Πάσο 4♠ Πάσο Πάσο
Πάσο

Όταν 3 συνεχόμενοι παίκτες πάνε πάσο η παρτίδα θα παιχτεί με βάση αυτό που δήλωσε ο τελευταίος παίκτης που αγόρασε. Στο παράδειγμα της παραπάνω δημοπρασίας η παρτίδα θα παιχθεί με συμβόλαιο 4♠ από το ζεύγος Βορρά-Νότου. Το συγκεκριμένο ζευγάρι δήλωσε ότι το παιχνίδι θα παιχτεί με ατού στις ♠ και οι λεβέ που πρέπει να κερδίσουν είναι τουλάχιστον 10 (4+6). Ο πρώτος παίκτης που δήλωσε ♠ ήταν ο Νότος, επομένως το πρώτο φύλλο (αντάμ) θα το ρίξει ο παίκτης που κάθεται στα αριστερά του (η Δύση). Εάν το συμβόλαιο κατέληγε σε ♦ή ♥, χρώματα δηλαδή που δήλωσε ο Βορράς, τότε αντάμ θα έκανε ο παίκτης αριστερά από το Βορρά (Ανατολή).

Τρόπος παιχνιδιού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκτελεστής - Αντάμ - Μορ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όποιος, από το ζευγάρι που καταλήγει σε συμφωνία στη διαδικασία της αγοράς, έχει δηλώσει πρώτος την ομάδα (♣, ♦, ♥, ♠ ή ΧΑ), στην οποία καταλήξανε, γίνεται ο Εκτελεστής. Ο παίκτης στα αριστερά του εκτελεστή ρίχνει το πρώτο φύλλο στο τραπέζι (κάνει αντάμ). Ο συμπαίκτης του εκτελεστή γίνεται μορ, κατεβάζει τα φύλλα του στο τραπέζι και τα τοποθετεί χωρισμένα σε ομάδες, κάθετα προς αυτόν, με σκοπό οι υπόλοιποι 3 παίκτες να μπορούν να τα βλέπουν. Η σειρά τοποθέτησης είναι: α) Στα ΧΑ: δεξιά οι πίκες ♠ από το μεγαλύτερο στο μικρότερο, στη συνέχεια οι κούπες ♥ από το μεγαλύτερο στο μικρότερο κ.ο.κ. β) Αν έχει επιλεγεί χρώμα: αυτό τοποθετείται πρώτο. Στη συνέχεια ο μορ δεν συμμετέχει στην επιλογή των φύλλων και τα φύλλα του τα επιλέγει αποκλειστικά και μόνο ο εκτελεστής ζητώντας από τον μορ να παίξει ότι θέλει ο εκτελεστής.

Οι παίκτες είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν το χρώμα της αντάμ εάν κι εφόσον το έχουν. Εαν π.χ., η αντάμ είναι ♣, υποχρεωτικά όσοι έχουν σπαθί πρέπει να το ρίξουν, όποια κι αν είναι η αξία του. Εάν η αντάμ είναι ♦, τότε όσοι έχουν καρό είναι υποχρεωμένοι να το ρίξουν κ.ο.κ. Σε περίπτωση που δεν έχουν φύλλο στο χρώμα της αντάμ, τότε είναι ελεύθεροι να ρίξουν ό,τι θέλουν (κόψιμο με ατού ή ξεσκαρτάρισμα). Σε περίπτωση συμβολαίου Χωρίς Ατού (ΧΑ), τη λεβέ κερδίζει το μεγαλύτερο σε αξία φύλλο του χρώματος της αντάμ. Αν δηλαδή η αντάμ είναι ♥, τότε η μεγαλύτερη κούπα κερδίζει τη λεβέ, αν η αντάμ είναι ♠, τότε η μεγαλύτερη πίκα κερδίζει τη λεβέ κ.ο.κ.

Σε περίπτωση συμβολαίου με ατού: Εάν όλα τα φύλλα της λεβέ απαρτίζονται από το ίδιο χρώμα, τότε ισχύει το ίδιο με το συμβόλαιο ΧΑ. Εάν όμως υπάρξει ένα φύλλο ατού (ο αντίστοιχος παίκτης κόψει), τότε είναι αυτό που θα κερδίσει τη λεβέ ανεξάρτητα από την αξία των άλλων φύλλων. Εάν υπάρξουν περισσότερα φύλλα με ατού (περίπτωση αντάμ με ατού ή ένας παίκτης πανωκόψει ή έχει μόνο ατού), το μεγαλύτερο ατού κερδίζει τη λεβέ.

Παράδειγμα σε παιχνίδι με ατού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εάν σε παιχνίδι με ατού ♠, η αντάμ είναι 2♦, το 2ο φύλλο 3♦, το 3ο φύλλο Κ♦ και το 4ο φύλλο 7♦, τη λεβέ την κερδίζει ο Κ♦ (το μεγαλύτερης αξίας φύλλο των ♦). Εάν όμως αντί του 3♦ έπεφτε το 3♠ (ατού), αν ο δεύτερος παίκτης δεν είχε ♦ (το χρώμα της αντάμ), το 3♠ θα κέρδιζε αυτή τη λεβέ.

Βαθμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν λήξει η κάθε παρτίδα, υπολογίζονται οι πόντοι που αναλογούν στο κάθε ζεύγος σύμφωνα με το συμβόλαιο που παίχτηκε και το ποια ήταν η έκβασή του. Εάν ενα συμβόλαιο παιχτεί στις 3♠ (ομάδα Ατού♠ και Μπαζες 6+3=9 λεβέ) και το ζευγάρι που το δήλωσε κερδίσει 9 λεβέ, το συμβόλαιο χαρακτηρίζεται κερδισμένο και δίνονται στο ζευγάρι οι αντίστοιχοι πόντοι. Εάν κερδηθούν παραπάνω λεβέ, τότε οι πόντοι για το συγκεκριμένο ζεύγος είναι περισσότεροι. Εάν όμως οι κερδισμένες λεβέ είναι λιγότερες των προσυμφωνημένων, τότε οι πόντοι πηγαίνουν στο αντίπαλο ζευγάρι.

Τα κερδισμένα συμβόλαια χωρίζονται σε 4 κατηγορίες:

  • μερικά σκορ (part score).
  • μανς (manche).
  • σλεμ (slem), οι παίκτες κερδίζουν 12 λεβέ.
  • γκραν σλεμ (grand slem), οι παίκτες κερδίζουν και τις 13 λεβέ.

Τα συμβόλαια της κατηγορίας γκραν σλεμ απαιτούν οι παίκτες να κερδίσουν και τις 13 λεβέ της παρτίδας, τα συμβόλαια που ανήκουν στο σλεμ επιτρέπουν την απώλεια μόνο μίας λεβέ, ενώ τα μερικά σκορ και οι μανς ποικίλλουν ανάλογα με την ομάδα που θα δηλωθεί.

Πόντοι βάσει ομάδων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ομάδες, όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, χωρίζονται σε 3 κατηγορίες:

  • Οι ισχνότερες (♣,♦) ονομάζονται μινέρ (μικρές),
  • οι αμέσως ισχυρότερες (♥,♠) μαζέρ (μεγάλες), ενώ
  • η ανώτατη είναι τα συμβόλαια που παίζονται Χωρίς Ατού.

Τα μινέρ αποτελούν οι 2 πρώτες ομάδες, δηλαδή το σπαθί και το καρό. Κάθε λεβέ σε συμβόλαιο που έχει συμφωνηθεί να παιχτεί είτε με ατού τα σπαθιά ή τα καρά, δίνει 20 πόντους για κάθε λεβέ πάνω από τις 6, στο ζευγάρι που το δήλωσε. Στα μαζέρ, δηλαδή στις κούπες και τις πίκες, η καθεμία λεβέ μετά την 6η δίνει 30 πόντους στο ζευγάρι που δήλωσε το συμβόλαιο. Στην περίπτωση που το συμβόλαιο έχει συμφωνηθεί να παιχτεί Χωρίς Ατού, η καθεμία λεβέ μετά την 6η δίνει πόντους. Η πρώτη κερδισμένη λεβέ δίνει 40 πόντους, ενώ από εκεί κι έπειτα, οι υπόλοιπες δίνουν 30 πόντους.

Στην Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μπριτζ άρχισε να παίζεται στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα. Αναφέρεται, επίσης, ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος μαζί με τον Βρετανό πρόξενο στα Χανιά και με άλλα μέλη της εκεί βρετανικής κοινότητας, που συνήθιζαν να παίζουν ουίστ, διδάχθηκαν το μπριτζ από τον Καραθεοδωρή Πασά κατά την ολιγόμηνη διοίκησή του στην Κρήτη.[3] Ήδη, μετά την δεκαετία του 1920 το μπριτζ ήταν αρκετά διαδεομένου μεταξύ των πολιτικών της Ελλάδας ενώ ο Ελευθέριος Βενιζέλος υπήρξε από τους γνωστότερους παίκτες της εποχής, όπως και ο γιος του, Σοφοκλής, που ήταν και μέλος της εθνικής ομάδας.[3] Το πρώτο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα διεξήχθη το 1965, στην Αθήνα. Την ίδια χρονιά ιδρύθηκη η Ελληνική Ομοσπονδία Μπριτζ (ΕΟΜ), η οποία αναγνωρίστηκε το 1975.

Σήμερα στην Ελλάδα το μπριτζ αναγνωρίζεται ως πνευματικό άθλημα και η ομοσπονδία του αθλήματος υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 3.000 εγγεγραμμένοι αθλητές με αγωνιστικό δελτίο και ότι διοργανώνονται ετησίως πάνω από 3.000 αγωνιστικές ημερίδες. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 33 όμιλοι.

Όσον αφορά το νομοθετικό καθεστώς το μπριτζ, σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία (Α.Ν. 258/20-10-1936, Υ. Αποφ. Δημ. Τάξης αριθμ. 10703/1947), περιλαμβάνεται στα "τεχνικά παιγνίδια" με παιγνιόχαρτα (τράπουλα) και συνεπώς δεν διώκεται.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Most people in a contract bridge drive». Guinness World Records (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 25 Μαρτίου 2019. 
  2. Truscott, Alan (1992-02-02). «Bridge» (στα αγγλικά). The New York Times. ISSN 0362-4331. https://www.nytimes.com/1992/02/02/news/bridge-317092.html. Ανακτήθηκε στις 2019-03-25. 
  3. 3,0 3,1 Μακράκη Λίλη, Ελευθέριος Βενιζέλος 1864 - 1910, η διάπλαση ενός εθνικού ηγέτη, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Αθήνα 1992, σελ.175