Μποέμιανς ΦΚ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μποέμιανς
Επίσημη ονομασίαBohemian Football Club
ΠροσωνύμιοBohs
The Gypsies
Ίδρυση1890
ΈδραΔουβλίνο, Δημοκρατία της Ιρλανδίας
ΣτάδιοΝτάλιμαουντ Παρκ, Φίμπσμπορο και Δουβλίνο
ΠροπονητήςDeclan Devine[1]
ΠρωτάθλημαΠρέμιερ Ντιβίζιον
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Πρώτη εμφάνιση
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram Λογαριασμός στο YouTube
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την ομάδα

Οι Μποέμιαν Φούτμπολ Κλαμπ (γαελικά: Cumann Peile Bóithéamaigh, αγγλικά: Bohemian Football Club), πιο γνωστή ως Μποέμιανς, είναι ένας επαγγελματικός ποδοσφαιρικός σύλλογος από το Δουβλίνο, την πρωτεύουσα της Ιρλανδίας. Οι Μποέμιανς συμμετέχουν στην Πρέμιερ Ντιβίζιον του Πρωταθλήματος Ιρλανδίας και είναι η τρίτη πιο πετυχημένη ομάδα στην ιστορία της League of Ireland, έχοντας κερδίσει τον τίτλο της League of Ireland 11 φορές, 7 φορές το FAI Cup, 6 φορές το League of Ireland Shield και το League of Ireland Cup 3 φορές. Πριν από τη δημιουργία της Ιρλανδικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και της League of Ireland, οι Μποέμιανς συμμετείχαν στην Irish Football League και στο Κύπελλο Ιρλανδίας, που εκείνη την εποχή αποτελούσαν τις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις που κάλυπταν το σύνολο της Ιρλανδίας. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου κατέκτησαν το Κύπελλο Ιρλανδίας μία φορά και τερμάτισαν φιναλίστ 5 φορές. Μοιράζονται το μεγαλύτερο αριθμό νικών σε ευρωπαΪκές διοργανώσεις μαζί με τους αιώνιους αντιπάλους τους Σάμροκ Ρόβερς και κατέχουν το ρεκόρ κατακτήσεων του Leinster Senior Cup με 31 κύπελλα.


Έδρα - Χρώματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Μποέμιανς δίνουν τους εντός έδρας αγώνες τους στο Ντάλιμαουντ Παρκ στη συνοικία Νόρθσαϊντ του Φίμπσμπορο. Ιδιοκτήτες της είναι σε ποσοστό 100% τα μέλη του συλλόγου.Τα χρώματα της ομάδας είναι το κόκκινο και το μαύρο, που υιοθέτησαν στην 4η AGM τον Οκτώβριο του 1893. Οι οπαδοί της Μποέμιανς συχνά αναφέρονται στην ομάδα τους με ψευδώνυμα όπως 'Bohs', 'The Gypsies' και 'The Big Club', και διατηρούν μεγάλη αντιπαλότητα με την ομάδα του Σάουθσαϊντ, Σάμροκ Ρόβερς.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Μποέμιανς ιδρύθηκαν στις 6 Σεπτεμβρίου 1890 και ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη της League of Ireland το 1921, μετά την απομάκρυνσή τους από την Irish Football League. Αποτέλεσαν μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις τα 15 πρώτα χρόνια της League of Ireland, κατακτώντας 5 τίτλους πρωταθλήματος, 2 FAI Cups και 4 Shields, αλλά παρέμειναν στάσιμοι για πολλές δεκαετίες μετά από αυτό, κυρίως εξαιτίας του ερασιτεχνικού καταστικού τους, περνώντας 34 σεζόν χωρίς κατάκτηση ενός σημαντικού τίτλου. Οι Μποέμιανς παράτησαν το ερασιτεχνικό τους καταστατικό το 1969 και κατάφεραν να κερδίσουν 2 τίτλους Πρωταθλήματος, 2 FAI Cups και 2 Λιγκ Καπ στη διάρκεια της δεκαετίας του 1970. Πέρασαν μία ακόμη κάμψη στη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 και το μεγαλύτερο τμήμα της δεκαετίας του 1990 πριν κατακτήσουν πρωτάθλημα και κύπελλο κάνοντας έτσι το νταμπλ το 2001 και το 2008, μαζί με τις κατακτήσεις του πρωταθλήματος του 2003 και πιο πρόσφατα του 2009.

Τωρινή Ομάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημείωση: Οι σημαίες αφορούν την εθνική ομάδα, σύμφωνα με τους κανόνες επιλεξιμότητας της FIFA. Οι παίκτες μπορεί να κατέχουν περισσότερες ιθαγένειες εκτός FIFA.

No. Έθνος Θέση Παίκτης
1 Τ Κρεγκ Σέξτον
2 Α Όουεν Χίρι (αρχηγός)
3 Α Ντέρεκ Πέντερ
4 Α Ρομπέρτο Λόπες
5 Α Ίβαν ΜακΜίλαν
6 Α Κέβιν Φίλι
7 Μ Κιθ Μπάκλεϊ
8 Μ Καρλ Μουρ
9 Μ Ράιαν ΜακΊβοϊ
10 Μ Κιθ Γουόρντ
11 Μ Στέφεν Τρέινορ
12 Μ Λι Ντίξον
14 Ε Σιν Στιούαρτ
15 Μ Ντέιβ Μάλκαχι
16 Μ Ντουέιν Γουίλσον
17 Ε Τζον Ο'Κόνορ
18 Ε Άντι Μάλιγκαν
No. Έθνος Θέση Παίκτης
19 Α Λιούκ Μπάιρν
20 Μ Πίτερ ΜακΜάχον
21 Ε Ντέιβιντ Μπάιρν
22 Α Νιλ Χέιρνι
23 Ε Ντέιβιντ Σκάλι
24 Ε Ντάνιελ Κόρκοραν
25 Τ Άντι ΜακΝάλτι
26 Μ Κόρι Ντάβιντσον
27 Μ Άνταμ Μάρτιν
28 Α Ντάνιελ Τζόις
29 Α Ρόμπι Γκάουλ
30 Τ Γκρεγκ Μάρεϊ
31 Ε Κιθ Μάρεϊ
32 Μ Ράφαελ Μπαρέτο
33 Α Μάικλ Μπάρκερ
Α Νταν Μπάιρν
Α Πάτρικ Σίρι

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]