Μπάρμπαρα Παρτί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπάρμπαρα Παρτί
Γέννηση23  Ιουνίου 1940[1]
Ένγκλγουντ
ΥπηκοότηταΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΣπουδέςΤεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης, Κολέγιο Σουάρθμοουρ και Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης στο Άμχερστ
Βραβεύσειςβραβείο έρευνας Μαξ Πλανκ (1992), CSS Fellow, Εταίρος της Γλωσσολογικής Εταιρείας της Αμερικής και μέλος στην Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών
Ιστοσελίδα
http://people.umass.edu/partee/
Επιστημονική σταδιοδρομία
Αξίωμαpresident of the Linguistic Society of America (1986, 1986)
Ιδιότηταγλωσσολόγος και διδάσκων πανεπιστημίου
Διδακτορικός καθηγητήςΝόαμ Τσόμσκι

Η Μπάρμπαρα Χολ Παρτί (Barbara Hall Partee), γεννημένη στις 23 Ιουνίου 1940 στο Ίγκλγουντ του Νιου Τζέρσεϊ, είναι καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Φιλοσοφίας στο Κολλέγιο Άμχερστ της Μασαχουσέτης. Είναι μια από τους ιδρυτές της σύγχρονης τυπικής σημασιολογίας. Μέσα από την επαφή της με το φιλόσοφο και επιστήμονα της λογικής Ρίτσαρντ Μόνταγκιου κατά τη δεκαετία του 1970, οι έρευνες πάνω στην παραγωγική γλωσσολογία (generative grammar, generative linguistics) και στην τυπική αναλυτική φιλοσοφία συνέκλιναν. Έγινε ευρύτερα γνωστή αυτήν την προσέγγιση στη σημασιολογία των φυσικών γλωσσών ανάμεσα στους γλωσσολόγους, ειδικά σε μια εποχή που το πεδίο χαρακτηριζόταν από διενέξεις σχετικά με την Παραγωγική Σημασιολογία (Generative Semantics).

Τα τελευταία χρόνια ενδιαφέρεται για ένα νέο είδος διανοητικής σύνθεσης--δημιουργώντας συνδέσεις με την παράδοση της λεξιλογικής σημασιολογικής έρευνας όπως έχει ήδη εφαρμοστεί στη Ρωσία.

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι τιμές που έχει λάβει περιλαμβάνουν την προεδρία της Γλωσσολογικής Κοινότητας της Αμερικής (Linguistic Society of America) το 1986, επίτιμα διδακτορικά από το Κολέγιο Swarthmore το 1989, το Πανεπιστήμιο Charles της Πράγας το 1992 και το Copenhagen Business School το 2005, εκλογή στην Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών το 1984 και στην Εθνική Ακαδημία Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών το 1989. Το 1992 έλαβε το Max-Planck-Forschungspreis (ερευνητικό βραβείο της Max Planck Society, μαζί με τον Hans Kamp).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Αγγλικά) SNAC. w6ns4nkn. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]