Μνημονικός κανόνας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μνημονικός κανόνας για τις μέρες κάθε μήνα στις αρθρώσεις των δαχτύλων των χεριών

Ο μνημονικός κανόνας είναι οποιαδήποτε τεχνική (ή μέθοδος) που βοηθά στη διατήρηση ή στην εύκολη ανάκτηση μιας πληροφορίας. Ο μνημονικός κανόνας στόχο έχει να μεταφράσει τις πληροφορίες σε μια μορφή που ο εγκέφαλος μπορεί να διατηρήσει ευκολότερα και καλύτερα. Ακόμη και η διαδικασία της εκμάθησης του κανόνα, μπορεί να βοηθήσει στη μεταφορά των πληροφοριών στη μακροπρόθεσμη μνήμη. Συνήθως οι μνημονικοί κανόνες συναντώνται για λίστες ή μαθηματικούς τύπους, σε προφορική μορφή όπως σύντομα ποιήματα, αρκτικόλεξα, ή φράσεις που θυμόμαστε ευκολότερα. Μνημονικοί κανόνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για άλλους τύπους των πληροφοριών, με οπτική ή κιναισθητική μορφή.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν, στη χημεία η φράση ΠαΒε Να ΡωΤάς, για την καταστατική εξίσωση των ιδανικών αερίων και στη φυσική ο κανόνας του δεξιού χεριού.

Ο μνημονικός στην Αρχαία Ελλάδα σχετίζεται με τη Μνημοσύνη, τη θεότητα για την προσωποποίηση της μνήμης. Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι διέκριναν δύο τύπους μνήμης: τη «φυσική» μνήμη και την «τεχνητή». Η πρώτη είναι έμφυτη και είναι αυτή που χρησιμοποιούμε αυτόματα και χωρίς να σκεφτόμαστε, ενώ αντιθέτως η τεχνητή μνήμη πρέπει να αναπτυχθεί μέσα από την εκμάθηση και τη χρήση μιας ποικιλίας μνημονικών τεχνικών.

Μνημονικές τεχνικές ή μέθοδοι χρησιμοποιούνται και για τη βελτίωση ή την υποβοήθηση της μνήμης. Βοηθούν στην ανάκτηση πληροφοριών που είναι ήδη αποθηκευμένες στη μακροπρόθεσμη μνήμη, ώστε να κάνουν την απομνημόνευση νέων πληροφοριών ευκολότερη.[1]

Μνημονικοί κανόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μαθηματικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θέμα Μνημονικός κανόνας Παράσταση
Αριθμός π Τα γράμματα κάθε λέξης στη πρόταση αντιστοιχούν στα ψηφία του αριθμού π

Αεί ο Θεός ο μέγας γεωμετρεί

ή Αεί ο Θεός ο μέγας γεωμετρεί το σύμπαν

ή Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, καί όν, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι

  • Αεί = 3
  • ο = 1
  • Θεός = 4
  • ο =1
  • μέγας = 5
  • γεωμετρεί = 9

Φυσική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θέμα Μνημονικός κανόνας Εικόνα
Εύρεση της φοράς της δύναμης Λαπλάς

ή γενικότερα της δύναμης Λόρεντζ

Κανόνας του δεξιού χεριού ή των τριών δαχτύλων του δεξιού χεριού


Χημεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θέμα Μνημονικός κανόνας Εικόνα
pV = nRT (καταστατική εξίσωση των ιδανικών αερίων) ΠαΒε Να ΡωΤάς
Ηλεκτροχημική σειρά των μετάλλων (Κ)άνε (Ba)ριά (Ca)ρδιά (Na)ύτη (Mg)α (Al)λά (Μn) (Ζn)τάς (Cr)ήματα (Fe)ρε (Co)ρη (Νi)φη σαν(Sn) μολύβι(Pb) ίσια(H).

ή Και βάσανα μεγάλα μάνα ζήτα χρώματα Φεκονί: (Κ)αι (Ba)(Ca)(Na) (Mg)(Al)α (Μn)α (Ζn)τα (Cr)ώματα (Fe)(Co)(Νi).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Carlson, Neil and et al. "Psychology the Science of Behavior", p. 245. Pearson Canada, United States of America. ISBN 978-0-205-64524-4.