Μικρολίμανο Κερατέας Αττικής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 37°45′32″N 24°04′27″E / 37.75889°N 24.07417°E / 37.75889; 24.07417

Μικρολίμανο
Μικρολίμανο is located in Greece
Μικρολίμανο
Μικρολίμανο
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΔήμοςΚερατέας
Γεωγραφία και Στατιστική
ΝομόςΑττικής
Υψόμετρο5
Πληθυσμός116 (2011)

Το Μικρολίμανο είναι μικρός παραθαλάσσιος οικισμός της νοτιοανατολικής Αττικής που αναπτύχθηκε μπροστά από την ομώνυμη μικρή παραλία που χρησιμοποιείται και σαν λιμανάκι. Στο παρελθόν ονομαζόταν Τουρκολίμανο[1]. Βρίσκεται λίγο βορειότερα του Λαυρίου και είναι ένας από τους πολυάριθμους οικισμούς του δήμου Κερατέας[1] που έχουν δημιουργηθεί στην παραλιακή ζώνη μεταξύ του Λαυρίου και του Πόρτο Ράφτη. Ο πληθυσμός του σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 234 κάτοικοι[2]

Οι γύρω οικισμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γύρω από το Μικρολίμανο έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια πολυάριθμοι οικισμοί, αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης αυθαίρετης δόμησης που υπήρξε στην περιοχή των Μεσογείων τα προηγούμενα χρόνια[3]. Οι οικισμοί αυτοί έχουν σχεδόν ενωθεί με το Μικρολίμανο και αποτελούν ένα ενιαίο συγκρότημα.

Αγία Μαρίνα Μικρολίμανου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αγία Μαρίνα είναι μικρός νεόδμητος παραθαλάσσιος οικισμός που βρίσκεται λίγο βορειότερα του Μικρολίμανου σε μία παραλιακή ζώνη με μικρούς ορμίσκους στους οποίους σχηματίζονται μικρές παραλίες. Έχει πάρει το όνομά της από το ομώνυμο παραθαλάσσιο εκκλησάκι. Ο πληθυσμός της είναι 139 κάτοικοι.[2]

Πανόραμα Μικρολίμανου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι μικρός νεόδμητος παραθαλάσσιος οικισμός λίγο νοτιότερα του Μικρολίμανου. Ο πληθυσμός του είναι 163 κάτοικοι[2]. Ο οικισμός είναι ενωμένος οικιστικά με το Μικρολίμανο.

Συρί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Συρί είναι μικρός οικισμός που βρίσκεται λίγο νοτιότερα του Πανοράματος Μικρολίμανου, κοντά στις εγκαταστάσεις του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού της ΔΕΗ στο Λαύριο. Ο πληθυσμός του είναι 37 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2001[2].

Τζονίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Τζόνιμα βρίσκεται κατά μήκος της ακτής μεταξύ των οικισμών Αγία Μαρίνα Μικρολίμανου και Καλοπήγαδο. Είναι μικρός οικισμός με πληθυσμό 117 κατοίκων σύμφωνα με την απογραφή του 2001[2].

Ελαιοχώρι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ελαιοχώρι βρίσκεται σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από την ακτή του Μικρολίμανου, χτισμένο κατά μήκος της λεωφόρου Λαυρίου σε υψόμετρο 40 μέτρων. Ο πληθυσμός του είναι 39 κάτοικοι[2].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]