USS Missouri (BB-63)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Μιζούρι (θωρηκτό))
Για άλλες χρήσεις, δείτε: USS Missouri.
Το θωρηκτό Μιζούρι στη δεκαετία του 1990.

Το Θωρηκτό Μιζούρι (USS Missouri, BB-63) ήταν ένα από τα τέσσερα μεγαλύτερα και νεότερα σε ηλικία θωρηκτά των ΗΠΑ κλάσης «Αϊόβα». Τα κύρια χαρακτηριστικά του γιγάντιου αυτού πολεμικού πλοίου για την εποχή του ήταν:

Εκτόπισμα: 45.000 τόνοι (με πλήρες φορτίο 58.000 τ.)
Διαστάσεις: Ολικό μήκος 270,4 μ. μέγιστο πλάτος 33 μ. και βύθισμα 11.6 μ.
Οπλισμός: 9 πυροβόλα των 16΄΄ (ιντσών), ή 406 χλσ. (mm) διατεταγμένα σε τρεις τρίδυμους πύργους, κατά το διάμηκες, δύο στη πλώρη (ο δεύτερος υπερκείμενος του πρώτου) και ένας στη πρύμνη, 20 αντιαεροπορικά (Α/Α) πυροβόλα των 5΄΄ ή 127 mm διατεταγμένα σε 10 δίδυμους πύργους, ανά 5 προς κάθε πλευρά. Επίσης έφερε και μεγάλο αριθμό τετράδυμων πυροβόλων των 76 mm. που συμπλήρωναν την αντιαεροπορική του κάλυψη.
Θωράκιση: Η θωράκισή του ήταν ισχυρή περιλαμβάνοντας θωρηκτή ζώνη πάχους 406 mm από τον πρωραίο μέχρι τον πρυμναίο πύργο, και θωρηκτό το κύριο κατάστρωμα.
Αεροσκάφη: Έφερε τρία αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο που εξυπηρετούνταν από πρυμναίο καταπέλτη τα οποία και εξασφάλιζαν την από αέρος παρατήρηση του πυρός, ανίχνευση θαλάσσιας περιοχής και άλλες ανάγκες.
Μηχανές: 4 τουρμπίνες συνολικής ιπποδύναμης 212.000 shp.
Ταχύτητα: 35 κόμβοι.
Ακτίνα δράσης: 5.000 μίλια με ταχ. 30 κόμβων και 15.000 μίλια με ταχ. 17 κόμβων.


Το θωρηκτό Μιζούρι διερχόμενο τη Διώρυγα Παναμά

Το Μιζούρι ναυπηγήθηκε, τρίτο κατά σειρά της κλάσης του, το 1942 στα ναυπηγεία του ναυστάθμου του New York Navy Yard* και ξεκίνησε την ενεργό υπηρεσία του το 1944 όπου και συμμετείχε στη τελευταία αποφασιστική φάση του πολέμου στον Ειρηνικό. Στις 2 Σεπτεμβρίου του 1945 κατέπλευσε ως ναυαρχίδα του αμερικανικού στόλου υπό τον ναύαρχο Νίμιτς μετά των λοιπών πλοίων του στόλου στον όρμο του Τόκιο όπου και επί του καταστρώματος αυτού του θωρηκτού υπεγράφη η ιαπωνική συνθηκολόγηση.

Τον Απρίλιο του 1946 το θωρηκτό Μιζούρι, μετά την εθιμοτυπική επίσκεψη στη Κωνσταντινούπολη (αρχές του μήνα), κατέπλευσε στο Φαληρικό όρμο ως ναυαρχίδα υπό τον ναύαρχο Χιούιτ (Διοικητή Ναυτικών Δυνάμεων Ευρώπης) ο οποίος και υποδέχθηκε στο πλοίο τον Αντιβασιλέα Δαμασκηνό, τον Έλληνα Πρωθυπουργό Π. Πουλίτσα και τον τότε Υπουργό Εξωτερικών Κ. Τσαλδάρη.

(*) Ημερομηνία που τέθηκε η τρόπιδα και ξεκίνησε η ναυπήγηση ήταν στις 6 Ιανουαρίου 1941, τρία χρόνια μετά έγινε η καθέλκυση: 29 Ιανουαρίου 1944, ενώ η ενεργοποίησή του - ένταξή του στις 11 Ιουνίου 1944.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]