Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σεβασμιώτατος
Αυγουστίνος
Μητροπολίτης Γερμανίας
Από29 Σεπτεμβρίου 1980
ΠροκάτοχοςΕιρηναίος
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση7 Φεβρουαρίου 1938 (1938-02-07) (86 ετών)
Βουκολιές Χανίων, Ελλάδα
ΕθνικότηταΕλληνική
Υπογραφή{{{υπογραφή_alt}}}
ΔόγμαΧριστιανός Ορθόδοξος
Πρώην τίτλοςΕπίσκοπος Ελαίας (1972-1980)

Ο Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος (κατά κόσμον Γεώργιος Λαμπαρδάκης) είναι Έλληνας Θεολόγος και Μητροπολίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μητροπολίτης Αυγουστίνος, γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 1938 στις Βουκολιές Χανίων Κρήτης. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές στη γενέτειρά του παρακολούθησε το γυμνασιακό τμήμα της Χάλκης και στη συνέχεια σπούδασε θεολογία στην εκεί Ιερά Θεολογική Σχολή Χάλκης, λαμβάνοντας το πτυχίο του το 1960 και ακολούθως μετέβη για μεταπτυχιακές σπουδές στη Θεολογία και Φιλοσοφία στο Σάλτσμπουργκ και το Μύνστερ.

Χειροτονήθηκε Διάκονος στις 10 Απριλίου 1960, από την Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ευγένιο, στην Κωνσταντινούπολη. Στις 30 Αυγούστου 1964, χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος, στην Άιτορφ από τον Μητροπολίτη Γερμανίας Πολύευκτο και ακολούθως χειροθετήθηκε Αρχιμανδρίτης και διορίστηκε Ιερατικώς Προϊστάμενος στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στο Βερολίνο, όπου και υπηρέτησε έως το 1972. Κατά τα έτη της διακονίας του στο Βερολίνο, δίδαξε Ορθόδοξη Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Δυτικού Βερολίνου.

Το 1972, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τον εξέλεξε Επίσκοπο Ελαίας, Βοηθό Επίσκοπο της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, με την χειροτονία του να γίνεται στην Φρανκφούρτη, στις 26 Μαρτίου 1972. Η έδρα του, ως Βοηθός Επίσκοπος ήταν η πόλη του Βερολίνου. Κατά τα έτη της διακονίας του ως Βοηθός Επίσκοπος, κατάφερε να χτιστεί ο πρώτος νεόκτιστος Ναός (Ιερός Ναός Αναλήψεως Σωτήρος), ενώ εργάστηκε προς την κατεύθυνση αναγνώρισης της Μητροπόλεως Γερμανίας ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου από την Ομοσπονδιακή Γερμανία. Από το 1973 έως το 1979 ήταν Πρόεδρος του Οικουμενικού Συμβουλίου του Βερολίνου, ενώ το 1978 εξελέγη για πρώτη φορά Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου των Χριστιανικών Εκκλησιών της Γερμανίας, αξίωμα που κατείχε μέχρι το 2007. Από το 1976 μέχρι το 1982 ήταν Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Εκκλησιών για Θέματα Αλλοδαπών Εργαζομένων με έδρα της στις Βρυξέλλες.

Στις 29 Σεπτεμβρίου 1980 η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον εξέλεξε Μητροπολίτη Γερμανίας, με την ενθρόνισή του να γίνεται στις 8 Νοεμβρίου 1980 στον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος Βόννης. Από το 2006 είναι Πρόεδρος της Επιτροπής της Ορθοδόξου Εκκλησίας στη Γερμανία και Πρόεδρος της Συνελεύσεως των Επισκόπων. Ως Μητροπολίτης Γερμανίας είναι επικεφαλής της Πατριαρχικής Αντιπροσωπείας στις συναντήσεις θεολόγων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Γερμανίας, Συμπρόεδρος της Κοινής Επιτροπής της Γερμανικής (Ρωμαιοκαθολικής) Επισκοπικής Διασκέψεως και της Ορθοδόξου Επισκοπικής Συνελεύσεως στη Γερμανία, Συμπρόεδρος της Επιτροπής της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Γερμανίας και της Ορθοδόξου Επισκοπικής Συνελεύσεως στη Γερμανία. Από το 1996 είναι Πρόεδρος της Οικουμενικής Επιτροπής για την Υποστήριξη Ορθοδόξων Ιερέων (όλων των ορθοδόξων δικαιοδοσιών) στη Γερμανία.

Το 2016 ήταν μέλος της αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Πανορθόδοξη Σύνοδο της Κρήτης[1].

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μητροπολίτης Αυγουστίνος έχει τιμηθεί με ανώτατες πολιτειακές και εκκλησιαστικές διακρίσειςː

  • Το 1980 του απονεμήθηκε από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Καρλ Κάρστενς ο Σταυρός Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.
  • Το 1992 από τον Πρωθυπουργό Γιοχάνες Ράου το Παράσημο Αξίας του κρατιδίου της Βορείου Ρηνανίας-Βεστφαλίας,
  • Το 1994 το παράσημο του Ανωτέρου Ταξιάρχου της Ελληνικής Δημοκρατίας από τον Πρόεδρο Κωνσταντίνο Καραμανλή.
  • Το 2006 αναγορεύθηκε Επίτιμος Διδάκτορας της Καθολικής Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βόννης.
  • Το 2009 από τον Πρωθυπουργό Κρίστιαν Βουλφ ο Σταυρός Αξίας του κρατιδίου της Κάτω Σαξωνίας.
  • Στις 9 Οκτωβρίου 2018 τιμήθηκε με το μετάλλιο Α΄ Τάξης Τιμής και Αξίας του Αγίου Γεωργίου του Νεομάρτυρα της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων, από τον Μητροπολίτη Μάξιμο[2].
  • Στις 24 Ιανουαρίου 2019 τιμήθηκε για προσφορά του στον Διαχριστιανικό διάλογο και την ενότητα των Χριστιανών, από το Οικουμενικού Συμβούλιο Γερμανίας, σε ειδική εκδήλωση κατά την Εβδομάδα Προσευχής για την Ενότητα των Χριστιανών[3].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Delegations». Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2023. 
  2. «Τον Μητροπολίτη Γερμανίας τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων». ROMFEA. Ανακτήθηκε στις 26 Αυγούστου 2020. 
  3. «Τιμητική διάκριση στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνο για την συμβολή του στην ενότητα των Χριστιανών». The New Hellenic Times. 26 Ιανουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 26 Αυγούστου 2020. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]