Μαλιάγκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Μαλιάγκα ήταν ένα από τα οχυρά της οχυρωμένης τοποθεσίας παράλληλα των ελληνοβουλγαρικών συνόρων που είναι γνωστή με το όνομα Γραμμή Μεταξά. Βρισκόταν στα βόρεια αντειρείσματα του ομώνυμου υψώματος, βόρεια της κωμόπολης του Περιθωρίου.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι οχυρώσεις του αποτελούνταν από τρία συγκροτήματα και ενός μεμονωμένου πολυβολείου στο ύψωμα 940 μεταξύ του οχυρού και του οχυρού Περιθώρι.

Οι υπόγειες στοές έφταναν τα 1227 μέτρα. Τα επιφανειακά του έργα ήταν, 12 απλά και 13 διπλά πολυβολεία, 1 σύνθετο πολυβολείο-παρατηρητήριο, 1 σύνθετο πολυβολείο-οπτικό, 1 αντιαρματικό πυροβολείο, 2 ολμοβολεία, 7 παρατηρητήρια, 1 πυροβολείο, 5 απλές εξόδους, 1 έξοδο με παρατηρητήριο και 2 εξόδους με πολυβόλα.

Ο οπλισμός του αποτελείτο από 2 πυροβόλα, 2 όλμους των 81mm, 42 πολυβόλα, 8 οπλοπολυβόλα, 26 βομβιδοβόλα και επανδρώνονταν από 19 αξιωματικούς και 587 υπαξιωματικούς και οπλίτες.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διοικητής του κατά την περίοδο της γερμανικής επίθεσης διατέλεσε ο Λοχαγός Θεοδωρόπουλος Ευστάθιος.

Η επίθεση των Γερμανών στο οχυρό ξεκίνησε στις 6 Απριλίου του 1941 στις 05:00 τα χαράματα. Πριν από μερικές ημέρες, 200 με 250 άντρες είχαν σταλεί στο αλβανικό μέτωπο όπου σημειωνόταν η ισχυρή ιταλική επίθεση του Μαρτίου του 1941.

Στρατεύματα του 125ου συντάγματος του γερμανικού στρατού πολεμούσαν επί πέντε ημέρες για την κατάκτηση του οχυρού, ανεπιτυχώς. Το οχυρό δεν έπεσε ποτέ. Το βράδυ της πέμπτης ημέρας οι Έλληνες έφυγαν από το οχυρό χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τους εχθρούς, καθώς έτσι διατάχθηκαν από τη Διοίκηση του Ελληνικού Στρατού.

Στο κατάμαυρο από τις εκρήξεις και τα φλογοβόλα οχυρό, ένας Έλληνας στρατιώτης έγραψε με ασβέστη στον τοίχο Μολών λαβέ.

Την 4η ημέρα, [όπως μαρτυρά ο 97χρονος πλέον Στρατηγός (ΕΑ) Θεοδωρόπουλος Ευστάθιος στην τελευταία του συνέντευξη], γερμανικό απόσπασμα πλησίασε κρατώντας λευκή σημαία. Ο Διοικητής του οχυρού διέταξε παύση των πυρών και πλησίασε με 2-3 άλλους άντρες ένας εκ των οποίων μιλούσε γερμανικά. Όταν ρώτησε τι ήθελαν, οι Γερμανοί αγγελιοφόροι ζήτησαν την παράδοση του οχυρού. Ο Έλληνας Διοικητής απάντησε ότι δέχεται διαταγές μόνο από Έλληνες και δεν έχει δεχθεί κάποια τέτοια εντολή και τους προειδοποίησε να απομακρυνθούν γιατί η μάχη θα συνεχιζόταν.