Μακρυνίτσα Σερρών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 41°17′50″N 22°59′03″E / 41.29722°N 22.98417°E / 41.29722; 22.98417 Για οικισμούς με το ίδιο όνομα δείτε το λήμμα: Μακρινίτσα Μαγνησίας

Μακρυνίτσα Σερρών
is located in Greece
               Map
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΚεντρικής Μακεδονίας
Περιφερειακή ΕνότηταΣερρών
ΔήμοςΣιντικής
Δημοτική ΕνότηταΚερκίνης
Γεωγραφία και Στατιστική
Γεωγραφικό διαμέρισμαΜακεδονίας
ΝομόςΣερρών
Υψόμετρο373 μ.
Πληθυσμός280 (2011)
Πληροφορίες
Παλαιά ονομασίαΜπογιούκ Μαχαλέ
Ταχ. κώδικας62055
Τηλ. κωδικός+30 23270

Η Μακρυνίτσα βρίσκεται βορειοδυτικά στον Δήμο Σιντικής του Νομού Σερρών στην Κεντρική Μακεδονία, ένα παραδοσιακό χωριό χτισμένο στους πρόποδες του όρους Κερκίνη (όρος Μπέλες).

Τοποθεσία-Φυσιογνωμία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι ημιορεινό χωριό που χαρακτηρίζεται ως το «θέρετρο» των Σερρών». Είναι αμφιθεατρικά χτισμένη με μακεδονίτικη αρχιτεκτονική, με τρεχούμενα νερά για όλο το χρόνο και υπεραιωνόβιους πλάτανους. Βρίσκεται ανάμεσα στις λίμνες Κερκίνη και Δοϊράνη, σε υψόμετρο 395 μέτρων.

Αποστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τις Σέρρες: 70 χλμ και περίπου 45 λεπτά με το αυτοκίνητο. Από την Θεσσαλονίκη: 93 χλμ, περίπου 1 ώρα και από την Αθήνα 590 χλμ και 6 ώρες περίπου.

Πληθυσμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2001 είχε 365 κατοίκους (πραγματικός πληθυσμός), ενώ το 2011, κατά την απογραφή είχε 280 κατοίκους (μόνιμος πληθυσμός), κυρίως ποντιακής καταγωγής.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το παλαιότερο όνομα της Μακρυνίτσας ήταν «Μάτνιτσα». Είναι από τα πιο παλιά χωριά των Σερρών, μεγάλο κεφαλοχώρι. Επί τουρκοκρατίας στη Μακρυνίτσα κατοικούσαν μισοί Τούρκοι από τη νότια πλευρά του χωριού (από το «Σπίτι του Παιδιού» και προς τα κάτω) και μισοί Έλληνες αλλά και κάποιες οικογένειες Βούλγαρων από τη βόρεια πλευρά του χωριού (από το «Σπίτι του Παιδιού» και προς τα πάνω) με συνολικό πληθυσμό κοντά στα 600 άτομα. Με τη Συνθήκη του Νεϊγύ οι Εξαρχικοί προσέφυγαν στη Βουλγαρία και με τη συνθήκη της Λωζάνης, οι μουσουλμάνοι προσέφυγαν στην Τουρκία, ενώ στο χωριό προστέθηκαν στον ντόπιο πληθυσμό, Πόντιοι και Βορειοθρακιώτες.[1] Το χωριό ανοικοδομείται και γνωρίζει οικονομική άνθιση με την γεωργία αλλά και την κτηνοτροφία μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1960, οπότε αρχίζει η μετανάστευση στο εξωτερικό κυρίως σε Γερμανία και Σουηδία, αλλά και στο εσωτερικό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • www.makrynitsaserron.gr, η επίσημη τουριστική ιστοσελίδα της Μακρυνίτσας Σερρών

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]