Μίκυ Μάους

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μίκυ Μάους
Πρώτη εμφάνισηSteamboat Willie (18 Νοεμβρίου 1928)[1]
Δημιουργήθηκε απόΓουώλτ Ντίσνεϋ
Ουμπ Άιγουερκς
Εκφωνείται απόΓουώλτ Ντίσνεϋ (1928–1947; 1955–1962; 2013)
Καρλ Στάλινγκ (1929)
Τζίμι ΜακΝτόναλντ (1947–1977)
Κλάρενς Νας (1951-1952)
Γουέιν Αλγουάιν (1977–2009)
Λες Πέρκινς (1986–1987)
Μπρετ Ιβάν (2009–)
Κρις Διαμαντόπουλος (2013-)
και άλλοι
Αναπτύχθηκε απόΛες Κλαρκ
Φρεντ Μουρ
Φλόιντ Γκόντφρεντσον
Πληροφορίες χαρακτήρα
Πλήρες όνομαMichael Theodore Mouse
Ψευδώνυμο(α)Bob Cratchit (Μίκυ: Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα)
King Mickey (Kingdom Hearts)
Mickey (Wizards of Mickey)
ΕίδοςΠοντίκι
ΦύλοΑρσενικό
ΙδιότηταΝτετέκτιβ (MM Mickey Mouse Mystery Magazine)
Οικογένεια
ΣύντροφοςΜίννι Μάους
ΚατοικίδιοΠλούτο (σκύλος)

Ο Μίκυ Μάους (αγγλικά: Mickey Mouse) είναι ήρωας κινουμένων σχεδίων της Walt Disney Pictures. Έχει μορφή ποντικιού. Δημιουργήθηκε το 1928 στις ΗΠΑ από τον Γουώλτ Ντίσνεϋ και τον Ουμπ Άιγουερκς. Ο Μίκυ έχει εμφανιστεί σε περισσότερες από 120 ταινίες, οι 5 από τις οποίες ήταν μεγάλου μήκους. Το 1928 πρωταγωνίστησε σε 4 ταινίες, την επόμενη χρονιά σε άλλες 10 και την επόμενη δεκαετία σε 91. Κέρδισε τρεις υποψηφιότητες και ένα ειδικό Όσκαρ, το οποίο απονεμήθηκε στον δημιουργό του, τον Γουώλτ Ντίσνεϋ. Ο Μίκυ Μάους έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο στη Νέα Υόρκη στις 18 Νοεμβρίου του 1928, ως καπετάνιος ατμόπλοιου στην ταινία Steamboat Willie. Επρόκειτο για την πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων με ήχο στην ιστορία του κινηματογράφου.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μίκυ Μάους δημιουργήθηκε το 1928 ως αντικαταστάτης του Όσβαλντ το Τυχερό Κουνέλι, ενός προηγούμενου χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων που δημιουργήθηκε το 1927 από το Disney Brothers Studio και ανήκε στην Universal Pictures.[2][3] Ο Τσαρλς Μιντζ υπηρέτησε ως μεσάζων παραγωγός μεταξύ του Ντίσνεϋ και της Universal μέσω της εταιρείας του, Winkler Pictures, για τη σειρά κινούμενων σχεδίων με πρωταγωνιστή τον Όσβαλντ. Οι Ντίσνεϋ και Μιντζ είχαν ασυμφωνίες σε δημιουργικά και οικονομικά ζητήματα.[4] Έπειτα από μία συνάντηση στη Νέα Υόρκη, ο Μιντζ αποχώρησε μαζί με τα σχέδια του Όσβαλντ και το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού του Ντίσνεϋ, παράλληλα υποβαθμίζοντας τον Ντίσνεϋ σε μια προσπάθεια να τον αναγκάσει να παραιτηθεί.[5][4] Ανάμεσα στα λίγα άτομα που έμειναν στο στούντιο του Ντίσνεϋ ήταν ο σχεδιαστής κινουμένων σχεδίων Ουμπ Άιγουερκς,[6] ο μαθητευόμενος καλλιτέχνης Λες Κλαρκ και ο Γουίλφρεντ Τζάκσον.

Μετά τη συνάντηση αυτή και κατά την επιστροφή του με το τρένο προς τη Δυτική Ακτή, ο Ντίσνεϋ είχε ιδέες για έναν νέο χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων.[5] Μοιράστηκε αυτές τις ιδέες με τον Άιγουερκς, ο οποίος ήταν εκείνος που σχεδίασε τον Μίκυ.[5][6] Αρχικά, ο Άιγουερκς δημιούργησε σκίτσα με διάφορα ζώα, όπως σκύλους και γάτες, αλλά κανένα από αυτά δεν άρεσε στο Ντίσνεϋ. Μια θηλυκή αγελάδα και ένα αρσενικό άλογο απορρίφθηκαν επίσης (αργότερα θα εμφανίζονταν ως Κλάραμπελ και Οράτιος Χαλινάρης).[7][8] Ένας αρσενικός βάτραχος απορρίφθηκε επίσης, ο οποίος αργότερα εμφανίστηκε στη σειρά Flip the Frog που δημιούργησε ο Άιγουερκς το 1930, όταν παραιτήθηκε (προσωρινά) από την εταιρεία του Ντίσνεϋ.[9][10] Ο Ντίσνεϋ πήρε την έμπνευση για τον Μίκυ Μάους από ένα ήμερο ποντίκι στο γραφείο του στο Laugh-O-Gram Studio στο Κάνσας Σίτι του Μιζούρι.[11] Το 1925, λέγεται ότι ο Χιου Χάρμαν σχεδίασε μερικά σκίτσα ποντικών γύρω από μια φωτογραφία του Ντίσνεϋ,[12] τα οποία ενέπνευσαν τον Ουμπ Άιγουερκς να δημιουργήσει έναν νέο χαρακτήρα με τη μορφή ποντικού για τον Ντίσνεϋ.[9][12] Αρχικά, το όνομά του ήταν "Mortimer Mouse", αλλά η σύζυγος του Ντίσνεϋ, Λίλιαν, τον έπεισε να το αλλάξει και έτσι δημιουργήθηκε ο Μίκυ Μάους.[13][14] Στις πρώτες ταινίες όπου ήταν πρωταγωνιστής, ο Μίκυ σχεδιάστηκε εξ ολοκλήρου από τον Άιγουερκς.[10][6] Για την ταινία κινουμένων σχεδίων Plane Crazy (1928), ο Άιγουερκς παρήγαγε 700 σχέδια την ημέρα και επίσης δημιούργησε το πρώτο comic strip του Μίκυ (εκδοχή κόμικ της ταινίας) που εκδόθηκε στις 13 Ιανουαρίου του 1930.[15]

Σχέδιο και εμφανίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στιγμιότυπο από το Steamboat Willie.

Ο Μίκυ έγινε γνωστός από την πρώτη του κιόλας εμφάνιση το 1928 στην ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους, Steamboat Willie. Η ταινία έκανε αμέσως αίσθηση και καθιέρωσε τον Μίκυ και τη Μίνι ως παγκοσμίως αναγνωρίσιμα είδωλα καρτούν.[5][16][17] Στη συνέχεια έπαιζε στη σειρά έγχρωμων κινουμένων σχεδίων μιούζικαλ, Silly Symphony.[18] Στο μικρού μήκους επεισόδιο Μια Μικρή Σοφή Κότα, έκανε πρεμιέρα ο Ντόναλντ Ντακ.[19]

Το 1935, ένας νεαρός animator, ο Φρεντ Μουρ, έκανε την πρώτη αλλαγή στην εμφάνιση του Μίκυ. Οι πρώιμοι animators τον είχαν σχεδιάσει με το σχήμα πολλών κύκλων, οι οποίοι περιόριζαν την κίνησή του. Ο Μουρ, ο οποίος αργότερα ανέλαβε το animation στο κομμάτι Ο Μαθητευόμενος Μάγος της ταινίας Φαντασία, άλλαξε το σχήμα του σώματός του από κυκλικό σε αχλαδοειδές, του έδωσε κόρες στα μάτια καθώς ήταν ολόμαυρα, του πρόσθεσε λευκά γάντια και μίκρυνε τη μύτη του, ώστε να τον κάνει πιο χαριτωμένο.[3]

Με αυτή τη μορφή ο Μίκυ εμφανίστηκε το 1940 στον ρόλο του Μαθητευόμενου Μάγου στην προαναφερθείσα ταινία, την οποία έντυσε μουσικά η Ορχήστρα της Φιλαδέλφειας με μαέστρο τον Λέοπολντ Στοκόφσκι.[20] Αργότερα, συμμετείχε στο μεγάλου μήκους επεισόδιο Το Θαύμα των Χριστουγέννων, βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Κάρολου Ντίκενς το 1983 και αργότερα στον Πρίγκιπα και τον Φτωχό, το 1990.

Ο Μίκυ σχεδιάζεται συνήθως με κοντό κόκκινο παντελόνι, μεγάλα κίτρινα παπούτσια και γιγαντιαία άσπρα γάντια στα χέρια. Το 1941 υπήρξε καθοριστικό έτος για τον Μίκυ ο οποίος, αφού πέρασε τη δεκαετία του 1930 με κοντό παντελόνι, στην ταινία κινουμένων σχεδίων The Little Whirlwind άλλαξε ύφος. Μεταξύ 1942 και 1944, στις ταινίες και στα κόμικ, το παντελόνι μάκρυνε και ο Μίκυ άρχισε να φορά επίσης σακάκι, γραβάτα, καπέλο και άλλα αξεσουάρ, που τον έκαναν να φαίνεται πιο μοντέρνος και ώριμος.

Το 1999, ο Μίκυ επέστρεψε στην τηλεόραση με την σειρά Mickey Mouse Works. Το 2000, συμμετείχε στην ταινία Μίκυ: Μια φορά κι έναν Καιρό. Την περίοδο 2001 έως 2003, μερικά επεισόδια της σειράς Mickey Mouse Works χρησιμοποιήθηκαν για την σειρά Η παρέα του Μίκυ, μια σειρά με όλους τους επώνυμους χαρακτήρες της Disney. Μερικά χρόνια αργότερα, δημιουργήθηκε η προσχολική σειρά Η Λέσχη του Μίκυ του Disney Junior. Μέχρι το 2013 είχαν προβληθεί στο Disney Channel μερικά καινούρια επεισόδια διάρκειας τριών λεπτών με τον Μίκυ και την παρέα του.

Τον 21ο αιώνα, ανάμεσα στους πολυάριθμους σχεδιαστές των ιστοριών του ανά τον κόσμο, ορισμένοι εξακολουθούν να προτιμούν την προηγούμενή του εμφάνιση. Είναι η περίπτωση της δανέζικης σχολής, της οποίας ωστόσο ηγούνται Ισπανοί και Νοτιοαμερικανοί δημιουργοί όπως ο Φρανσίσκο Ροντρίγκες Πεϊνάντο, ο Χόρχε Νταβίντ Ρέντο, ο Χοακίν Κανισάρες Σάντσες, ο Χαβιέ Βίβες Ματέους και ο Σέζαρ Φεριόλι Πελάες, οι οποίοι έως σήμερα σχεδιάζουν συχνά τον Μίκυ με κοντό παντελόνι. Υπογραμμίζουν ότι με την πάροδο του χρόνου, ανεξάρτητα από τον τρόπο ένδυσης του, έμεινε απαράλλαχτος ως χαρακτήρας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο φανταστικό κόσμο των κινουμένων σχεδίων, ο χαρακτήρας του Μίκυ διαμένει στην ομώνυμη πόλη Μίκυ Σίτυ, που ανήκει στο Mickey Mouse Universe. Είναι νυμφευμένος με τη Μίνι Μάους,[21] ενώ καλύτερος φίλος του είναι ο Γκούφυ, ένας γκαφατζής και αδέξιος ανθρωπόμορφος σκύλος. Το κατοικίδιό του είναι ο σκύλος Πλούτο. Εργάζεται ως ντετέκτιβ λύνοντας διάφορες μυστηριώδεις αστυνομικές υποθέσεις. Τις υποθέσεις αυτές του αναθέτει ο Ο' Χάρα, αρχηγός της αστυνομίας. Εχθροί του είναι κυρίως ο Μαύρος Πητ και το Μαύρο Φάντασμα. Ως προσωπικότητα, ο Μίκυ είναι καλόκαρδος, ευγενικός, αυθόρμητος και παρορμητικός.

Βραβεία και τιμές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το αστέρι του Μίκυ στη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλυγουντ.

Ο Μίκυ Μάους έχει αποσπάσει δέκα υποψηφιότητες για Βραβείο Όσκαρ στην κατηγορία Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων Μικρού Μήκους. Αυτές είναι οι εξής: Mickey's Orphans (1931), Building a Building (1933), Brave Little Tailor (1938), The Pointer (1939), Lend a Paw (1941), Squatter's Rights (1946), Mickey and the Seal (1948), Mickey's Christmas Carol (1983), Runaway Brain (1995) και Get a Horse! (2013). Από αυτές τις ταινίες, η μόνη που τελικά απέσπασε το βραβείο είναι το Lend a Paw.[22] Επιπλέον, το 1932 ο Γουώλτ Ντίσνεϋ απέσπασε ένα τιμητικό Βραβείο Ακαδημίας για την αναγνώριση της δημιουργίας του Μίκυ.[23]

Στις 18 Νοεμβρίου του 1978, ως φόρο τιμής από τα 50ά του γενέθλια, ο Μίκυ έγινε ο πρώτος χαρακτήρας κινουμένων σχεδίων που απέκτησε ένα αστέρι στη Λεωφόρος της Δόξας του Χόλυγουντ. Το αστέρι βρίσκεται στον αριθμό 6925 της Λεωφόρου Χόλυγουντ.[24]

Το 1994, τέσσερα από τα καρτούν του Μίκυ συμπεριλήφθηκαν στο βιβλίο του ιστορικού κινουμένων σχεδίων Τζέρι Μπεκ με τίτλο Τα 50 Καλύτερα Καρτούν (1994), μία λίστα με τα καλύτερα καρτούν όλων των εποχών έτσι όπως ψηφίστηκαν από μέλη του κόσμου των κινουμένων σχεδίων. Πρόκειται για τα εξής: The Band Concert (θέση 3), Steamboat Willie (θέση 13), Brave Little Tailor (θέση 26) και Clock Cleaners (θέση 27).[25]

Ο δημιουργός των Disney Studios, Φρανκ Τόμας, δήλωσε πως "Ο Μίκυ ήταν ο Γουώλτ και ο Γουώλτ ήταν ο Μίκυ".[26]

Ονόματα του Μίκυ ανά τον κόσμο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μίκυ Μάους, άγαλμα στο Disneyland Resort Station στο Χονγκ Κονγκ.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «1928: Plane Crazy». Disney Shorts. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 8 Απριλίου 2012. 
  2. Barrier, Michael (2008). The Animated Man: A Life of Walt Disney. University of California Press. σελ. 56. ISBN 978-0-520-25619-4. 
  3. 3,0 3,1 Suddath, Claire (2008-11-18). «Breaking News, Analysis, Politics, Blogs, News Photos, Video, Tech Reviews» (στα αγγλικά). Time. ISSN 0040-781X. https://content.time.com/time/arts/article/0,8599,1859935,00.html. Ανακτήθηκε στις 2023-05-07. 
  4. 4,0 4,1 «Walt Disney's First Cartoon Critter Was Not Mickey Mouse | Britannica». www.britannica.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2023. 
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 «First and Foremost: The Significance of "Steamboat Willie" – Animation Scoop». www.animationscoop.com. Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2023. 
  6. 6,0 6,1 6,2 «Walt Disney didn't actually draw Mickey Mouse. Meet the Kansas City artist who did». KCUR - Kansas City news and NPR (στα Αγγλικά). 22 Μαΐου 2021. Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2023. 
  7. «Clarabelle Cow (Character)». Comic Vine (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2023. 
  8. «Horace Horsecollar (Character)». Comic Vine (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2023. 
  9. 9,0 9,1 Kenworthy, John (2001). The Hand Behind the Mouse (Disney έκδοση). New York. σελίδες 53–54. 
  10. 10,0 10,1 Widmar, Aaron (24 Μαρτίου 2022). «4 Facts About Disney Legend Ub Iwerks». WDW Magazine (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2023. 
  11. Merlock Jackson, Kathy (30 Νοεμβρίου 2005). Walt Disney: Conversations (Conversations With Comic Artists Series) (στα Αγγλικά). University Press of Mississippi. σελ. 120. ISBN 1-57806-713-8. 
  12. 12,0 12,1 «Hugh Harman – Kansas City Comics» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2023. 
  13. «Mickey Mouse's Magic - Tweentimes - Indiatimes». web.archive.org. 13 Ιανουαρίου 2004. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Ιανουαρίου 2004. Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2023. 
  14. James, Author (8 Μαΐου 2010). «Mickey Mouse was going to be Mortimer Mouse». Useless Knowledge (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2023. 
  15. Mackenzie, Martin (7 Ιουλίου 2021). «Remembering Ub Iwerks, The Father Of Mickey Mouse». www.npr.org. Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2023. 
  16. «Mickey Mouse | Cartoon, Creation, Disney, & Facts | Britannica». www.britannica.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2023. 
  17. Animation, in· January 19th, Film |· Comment, 2012 Leave a. «The Disney Cartoon That Introduced Mickey Mouse & Animation with Sound (1928) | Open Culture» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2023. 
  18. Goldmark, Daniel· Taylor, Yuval (Νοέμβριος 2002). The Cartoon Music Book. Chicago Review Press. σελ. 23. ISBN 9781569764121. 
  19. jmcmullen (21 Ιουνίου 2013). «Donald Duck Arrived in Print Three Years Ealier Than His On-Screen Appearance». D23 (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2023. 
  20. «On Its 75th Birthday, Here's How Fantasia Came to Be». Time (στα Αγγλικά). 13 Νοεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2023. 
  21. «Mickey's First Love: Minnie | The Walt Disney Family Museum». www.waltdisney.org. Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2023. 
  22. Yanni, Mary (26 Αυγούστου 2018). «Does Mickey Mouse have an Oscar?». Disney Diary (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2023. 
  23. «Walt Disney with Oscar statuette, Special Award, and model for Mickey Mouse, ca. 1932». digitalcollections.oscars.org. Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2023. 
  24. Chad (25 Οκτωβρίου 2019). «Mickey Mouse». Hollywood Walk of Fame (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2023. 
  25. «The 50 Greatest Cartoons — As Selected by 1,000 Animation Professionals - Movie list». MUBI (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2023. 
  26. «History of Disney: Part 1». smART Magazine (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Μαΐου 2023. Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]