Μέλι Ελάτης Βανίλια Μαινάλου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Μέλι Ελάτης Μαινάλου Βανίλια είναι το μοναδικό ελληνικό μέλι με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ).[1] Παράγεται από τα μαύρα έλατα του όρους Μαινάλου στην Αρκαδία και είναι ένα ονομαστό προϊόν για τη γεύση του και τη μικρή συγκέντρωσή του σε σάκχαρα. Είναι ανοιχτόχρωμο και θυμίζει κάτι ανάμεσα σε καραμέλα (πέρλα) και βανίλια.

Το μέλι αυτό δε συλλέγεται από τα άνθη αλλά από ένα μελίτωμα (ρητίνη) που παράγουν κάποιοι μικροοργανισμοί στον κορμό του μαύρου ελάτου.

Άλλο ένα μοναδικό χαρακτηριστικό του είναι ότι λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας του σε γλυκόζη (κάτω από 30%) ποτέ δεν κρυσταλλώνει, ακόμη και μετά από χρόνια.

Η εξαγωγή του μελιού είναι εξαιρετικά δύσκολη και δαπανηρή γιατί απαιτείται η καταστροφή των κηρυθρών. Για το λόγο αυτό η παραγωγή του είναι πολύ μικρή και περιοδική ανά τα έτη. Πληθώρα μελισσοκόμων από τις γύρω περιοχές τοποθετούν κυψέλες στο Μαίναλο αλλά η παραγωγή εξακολουθεί να είναι μικρή.Είναι ένας από τους θησαυρούς της ελληνικής φύσης.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Καθημερινή Αρχειοθετήθηκε 2012-01-30 στο Wayback Machine., Οι ποικιλίες μελιού που βρίσκουμε στην αγορά, ανάκτηση 27-8-2011.