Θάλασσα του Αλμποράν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Λεκάνη του Αλμποράν)

Συντεταγμένες: 36°0′N 3°0′W / 36.000°N 3.000°W / 36.000; -3.000

Θάλασσα του Αλμποράν
ΧώραΑλγερία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Μαρόκο
Γεωγραφική υπαγωγήGibraltar Arc
Γεωγραφικές συντεταγμένες36°0′0″N 3°0′0″W

Η Θάλασσα του Αλμποράν (ισπανικά: mar de Alborán, αραβικά:دریای آلبوران, αγγλικά:Alboran Sea), ή ΄κατά ωκεανογραφία Λεκάνη Αλμποράν (Alboran Basin), ονομάζεται η δυτικότερη περιοχή - λεκάνη της Μεσογείου που βρίσκεται ανάμεσα στις νότιες ακτές της Ισπανίας, (ακτές Ανδαλουσίας), και το βόρειο Μαρόκο και Αλγερία. Τα Στενά του Γιβραλτάρ, που βρίσκονται στα δυτικά της θάλασσας του Αλμποράν, αποτελούν δίοδο επικοινωνίας μεταξύ της Μεσογείου και του Ατλαντικού Ωκεανού. Το όνομα της θάλασσας ή λεκάνης αυτής φέρεται από την ομώνυμη ισπανική νήσο που βρίσκεται στο κέντρο αυτής.

Το μέσο βάθος της θαλάσσιας αυτής περιοχής φτάνει τα 445 μέτρα ενώ το βαθύτερο σημείο της φτάνει στα 1.500 μέτρα. Στα ελληνικά είναι γνωστή επίσης και με το εξελληνισμένο όνομά της 'Αλβοράνεια Θάλασσα'. Διασκορπισμένα βρίσκονται μικρά νησιά, τα περισσότερα από τα οποία ελέγχονται από την Ισπανία, ακόμα και τα πλησιέστερα στις μαροκινές ακτές.

Επιφανειακά ρεύματα στη θάλασσα του Αλμποράν κυλούν προς τα ανατολικά, διοχετεύοντας τα νερά του Ατλαντικού στη Μεσόγειο, ενώ τα βαθύτερα ρεύματα κυλούν προς τα δυτικά, πλουσιότερα σε περιεκτικότητα άλατος. Αποτελεί ουσιαστικά μεταβατική ζώνη ανάμεσα στις δυο θάλασσες, περιλαμβάνοντας ποικιλία μεσογειακών και ατλαντικών ειδών ψαριών, φαλαινών, δελφινιών και χελωνών. Επίσης, αποτελεί τόπο αναπαραγωγής της σαρδέλας και του γαύρου.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]