Λέαρχος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λέαρχος
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Αθήνα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΓονείςΚαλλίμαχος
« παρατυχόντες δὲ Ἀθηναίων πρέσβεις Λέαρχος Καλλιμάχου καὶ Ἀμεινιάδης Φιλήμονος παρὰ τῷ Σιτάλκῃ πείθουσι τὸν Σάδοκον τὸν γεγενημένον Ἀθηναῖον, Σιτάλκου υἱόν, τοὺς ἄνδρας ἐγχειρίσαι σφίσιν, ὅπως μὴ διαβάντες ὡς βασιλέα τὴν ἐκείνου πόλιν τὸ μέρος βλάψωσιν. »

—Θουκυδίδης, Ιστορίαι, Βιβλίο Β', Κεφάλαιο 67, παράγραφος 2

Ο Λέαρχος ήταν αρχαίος Αθηναίος πολιτικός, γιος του στρατηγού Καλλιμάχου. Με απόφαση των συμπολιτών του εστάλη μαζί με τον Αμεινιάδη, το 430 π.Χ., στον Βασιλιά των Θρακών, τον Σιτάλκη[1], προκειμένου να εμποδίσει την επιτυχή έκβαση του προσεταιρισμού του που επιχείρησαν προηγουμένως Σπαρτιάτες πρέσβεις, ώστε να τον εξεγείρουν κατά της Αθήνας. Τελικά ο Λέαρχος κατάφερε να φέρει σε πέρας την αποστολή του, αφού προηγουμένως είχε προσεγγίσει τον γιο του Βασιλιά και εκείνος έπεισε με τη σειρά του τον πατέρα του να μη προδώσει τη συμμαχία του με τους Αθηναίους[1].

Μάλιστα ο Λέαρχος και ο Αμεινιάδης κατάφεραν και να τους παραδώσει ο Βασιλιά των Θρακών, τους Σπαρτιάτες πρέσβεις, ως ένδειξη πίστης προς την Αθήνα, τους οποίους και ακολούθως μετέφεραν στην Αθήνα, όπου με απόφαση της Εκκλησίας του Δήμου εκτελέστηκαν δι' αποκεφαλισμού.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Thucydides, The Peloponnesian War, book 2, chapter 67». www.perseus.tufts.edu. Ανακτήθηκε στις 7 Απριλίου 2023.