Κύρος Βασσάρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Κύρος Βασάρας)
Κύρος Βασσάρας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1  Φεβρουαρίου 1966
Θεσσαλονίκη
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Ύψος186 cm Edit this on Wikidata
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδιαιτητής ποδοσφαίρου[1]
Περίοδος ακμής1995
Οικογένεια
ΓονείςΑντώνης Βασσάρας

Ο Κύρος Βασσάρας (1966-) είναι Έλληνας πρώην διεθνής διαιτητής ποδοσφαίρου από τη Θεσσαλονίκη. Η επαγγελματική του ιδιότητα είναι ταξιδιωτικός πράκτορας και ως χόμπι έχει τη ζωγραφική.

Εκτός από ελληνικά, μιλά επίσης γερμανικά, αγγλικά και ισπανικά.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κύρος Βασάρας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη την 1η Φεβρουαρίου 1966. Με τη διαιτησία άρχισε να ασχολείται από πολύ μικρός παροτρυνόμενος από τον πατέρα του, τον Αντώνη Βασάρα (1939-2007), ο οποίος ήταν επίσης διεθνής διαιτητής.

Ξεκίνησε να διαιτητεύει το 1984 σε ηλικία μόλις 18 ετών σε ερασιτεχνικά πρωταθλήματα και σιγά-σιγά ανέβηκε κατηγορίες. Έντεκα χρόνια αργότερα, το 1995, έγινε διαιτητής Α΄ Εθνικής. Το 1998 πήρε το σήμα της FIFA.

Η πρώτη μεγάλη διοργάνωση που σφύριξε ήταν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Παίδων (κάτω των 16) στη Σκωτία το 1998. Το πρώτο διεθνές ματς εθνικών ομάδων ανδρών που σφύριξε ήταν ΑυστρίαΣαν Μαρίνο το 1999. Το ίδιος έτος γνώρισε την πρώτη διαιτητική του αναγνώριση, όταν διαιτήτευσε τον τελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Νέων (κάτω των 17) στη Νέα Ζηλανδία.

Στη συνέχεια είχε συνεχείς διαιτησίες σε αγώνες Τσάμπιονς Λιγκ, προκριματικών Παγκοσμίου Κυπέλλου και Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και Ολυμπιακών Αγώνων.

Ήταν τέταρτος διαιτητής στις τελικές φάσεις των Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων 2000 σε ΒέλγιοΟλλανδία και 2004 στην Πορτογαλία.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2002 σε Νότια Κορέα - Ιαπωνία ήταν διαιτητής στον αγώνα Κίνα - Κόστα Ρίκα. Το 2004 είχε την ανώτερη ως τώρα διαιτητική παρουσία της καριέρας του στον τελικό αγώνα της Ολυμπιάδας της Αθήνας μεταξύ Αργεντινής - Παραγουάης.

Ακολούθησαν δυο ημιτελικοί Τσάμπιονς Λιγκ το 2005 και το 2007 και ο ημιτελικός του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το 2008. Είχε μεσολαβήσει η άτυχη χρονιά του 2006. Τότε ενώ είχε επιλεγεί για την τελική φάση του Μουντιάλ της Γερμανίας, τελικά αποκλείστηκε, μιας και οι βοηθοί του δεν κατάφεραν να περάσουν τα τεστ της επιτροπής διαιτησίας της FIFA.

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2008 σε ΑυστρίαΕλβετία διαιτήτευσε τον αγώνα ΠορτογαλίαΤσεχία, με βοηθούς τους Δημ. Σεραϊδάρη και Δημ. Μποζατζίδη. Πήραν και οι τρεις άριστα τόσο από τον Άγγλο παρατηρητή, όσο και από τον πρόεδρο της ευρωπαϊκής επιτροπής διαιτησίας. Στη συνέχεια διαιτήτευσαν το παιχνίδι Πολωνία-Κροατία. Το τρίο έμεινε για την επόμενη φάση των αγώνων αλλά τελικά μόνο ο Βασάρας ορίστηκε ως 4ος διαιτητής του ενός ημιτελικού.

Τον Απρίλιο του 2009 ανακοίνωσε την απόφασή του να αποχωρήσει από την ενεργό διαιτησία. [2]

Μετά την αποχώρηση του από την ενεργό διαιτησία, άρχισε να ασχολείται με την UEFA ως μέλος της Επιτροπής Ανάπτυξης Διαιτησίας της UEFA, συντονιστής του προγράμματος Μεντόρων Ταλέντων της UEFA και επικεφαλής της Επιτροπής Διαιτησίας της Ρουμανίας.

Σημαντικοί σταθμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • «Για τον πατέρα και την πατρίδα», ΕΤ-Sports 23/6/2008, σελ. 30-31.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (πολλαπλές γλώσσες) Transfermarkt. 281. Ανακτήθηκε στις 4  Απριλίου 2022.
  2. Διαιτησία: Αποχώρησε ο Βασσάρας (Ναυτεμπορική) [1] Αρχειοθετήθηκε 2009-04-21 στο Wayback Machine.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]